16/08/2021 16/08/2021 Μεγάλος αριθμός πιστών προσήλθε και φέτος στην Πανήγυρη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας, ενός εκ των σπουδαιοτέρων θεομητορικών προσκυνημάτων της Κρήτης και προσέπεσε με ευλάβεια στο θαυματουργό εικόνισμα της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παναγίας Μητέρας πάντων των χριστιανών και Κυρίας ολοκλήρου της ανθρωπότητος, τιμώντας έτσι την μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως και της εις τους...
16 Αυγούστου, 2021 - 22:55

Πανηγύρισε ο Μητροπολιτικός Ναός της Μεγάλης Παναγιάς

Διαδώστε:
Πανηγύρισε ο Μητροπολιτικός Ναός της Μεγάλης Παναγιάς

Μεγάλος αριθμός πιστών προσήλθε και φέτος στην Πανήγυρη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας, ενός εκ των σπουδαιοτέρων θεομητορικών προσκυνημάτων της Κρήτης και προσέπεσε με ευλάβεια στο θαυματουργό εικόνισμα της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παναγίας Μητέρας πάντων των χριστιανών και Κυρίας ολοκλήρου της ανθρωπότητος, τιμώντας έτσι την μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως και της εις τους Ουρανούς Μεταστάσεώς Της.

Το εσπέρας του Σαββάτου 14 Αυγούστου τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετά της Ακολουθίας των Εγκωμίων της Θεομήτορος, χοροστατούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου και του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεράσιμος καλωσόρισε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού και Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης κ. Πρόδρομο και τον ευχαρίστησε θερμώς για την παρουσία του στην μεγάλη αυτή θεομητορική Πανήγυρη της Νεαπόλεως.

Ο κ. Γεράσιμος ανέφερε στην ομιλία του: «Κατακλύζονται σήμερα οι ναοί, τα προσκυνήματα και οι Ιερές Μονές που είναι αφιερωμένες στην χάρη της Παναγίας. Και τα κατακλύζουμε ως χρεώστες της πολλής αγάπης και των αναρίθμητων ευεργεσιών που επιτελεί η Παναγία στο ανθρώπινο γένος. Αισθανόμαστε τη μητρική Της αγκάλη, που είναι ανοιχτή για κάθε πονεμένο, ασθενή και δοκιμαζόμενο άνθρωπο που θέλει να συναντήσει τον Υιό Της. Γιατί Αυτή είναι η ασφαλής και βεβαία γέφυρα που οδηγεί στον Ουρανό.

Ερχόμαστε σήμερα εδώ, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας για να προσεγγίσουμε το Πανάγιο και Παναμώμητο Σώμα Της και δεόμαστε στην χάρη και την προστασία Της να δεχθεί τους εγκωμιαστικούς μας ύμνους, να δεχθεί τις ικετήριες ευχές μας, τις παρακλήσεις μας και να τις προσαγάγει στον Θρόνο της χάριτος».

Τον λόγο έλαβε εν συνεχεία ο αγαπητός Θεοφιλ. Επίσκοπος Κνωσού, ο οποίος ανέφερε στην προσφώνησή του: «Σας ευχαριστώ ευγνωμόνως για την πρόσκληση που μου απεστείλατε να έλθω εδώ στην Μεγάλη Παναγία, για να συμπανηγυρίσουμε Υπέραγνο Κόρη, την Παναγία Δέσποινά μας, την Υψηλοτέρα των Ουρανών, κατακλείοντας την ευλογημένη αυτή περίοδο του Δεκαπενταυγούστου. Σας ευχαριστώ από τα μύχια της καρδιάς μου για την φιλοξενία, την αρχοντικότητα και το ήθος που σας καταστολίζει.

Ήλθα απόψε λοιπόν, τιμιώτατοι Πατέρες και εν Χριστώ αδελφοί, εδώ, στην αρχοντοστολισμένη Νεάπολη, σε τούτο το θεομητορικό Παλάτιον, την Μεγάλη Παναγία, που ύψωσε η αγάπη των προπατόρων σας, σε τούτο τον ευλογημένο τόπο για να γίνω κι εγώ, μαζί με εσάς, ένας απλός και ταπεινός προσκυνητής της χάριτος της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η Παναγία μας σήμερα, «πεποικιλμένη τη θεία δόξη» προβάλλει ενώπιον όλων μας, απανταχού της Οικουμένης και καλεί εξ εώας και βορρά και θαλάσσης και εκ περάτων της γης τα τέκνα Της να προσέλθουν για να αναπαυθούν στη μητρική Της αγκάλη. Βρισκόμαστε απόψε όλοι εδώ, ευλαβείς προσκυνητές του Θεομητορικού τούτου Σκήνους, που γίνεται για όλους μας επαγγελία και πρόγευση της ζωής και της χαράς της κοινής αναστάσεως που φυλάσσει η αγάπη του Θεού στο γένος των ανθρώπων».

Στο πέρας της Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις του Ιερού Σκήνους της Θεομήτορος πέριξ του Ιερού Ναού.

Αργότερα τελέσθηκαν οι Ακολουθίες της Ιεράς Παρακλήσεως, του Αποδείπνου και των Χαιρετισμών της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 15 Αυγούστου.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Κυριακή 15 Αυγούστου, τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και συλλειτουργούντων του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Απαμείας κ. Παϊσίου, βοηθού Επισκόπου του Σεβασμ. Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Απαμείας κ. Παΐσιος. Στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Τολμούμε σήμερα να απευθύνουμε στην Θεοτόκο τους ύμνους και τα ψελλίσματά μας, έχοντας επίγνωση της αναξιότητας και της αδυναμίας μας να Την τιμήσουμε επάξια. Συλλογιζόμαστε την αλήθεια της Ορθοδόξου Πίστεώς μας που λέγει ότι ο βαθμός της αγάπης μας προς την Θεοτόκο, μαζί με την αίσθηση της ανεπάρκειας και της φτώχειας μας απέναντί Της, είναι το μέτρο της πνευματικότητάς μας.

Η Παναγία μας είναι η Σκηνή του Σαρκωμένου Θεού. Το σεπτό Πρόσωπό Της κατέχει εξέχουσα θέση στη ζωή της Εκκλησίας. Όλα τα γεγονότα της ζωής Της εορτάζονται πανηγυρικά, διότι η Παναγία μας είναι η μόνη που συνέτελεσε ουσιαστικά στο έργο της Θείας Οικονομίας. Και για το ανθρώπινο γένος είναι η πρόξενος των υπέρ φύσιν αγαθών.

Η Εορτή της σεβασμίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι γεγονός πανηγυρικό και χαρμόσυνο. Κατά την σημερινή Εορτή βλέπουμε την Παναγία δοξασμένη, να ανέρχεται στους Ουρανούς. Της εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, Την ευχαριστούμε και Την δοξάζουμε μαζί με τις Αγγελικές Δυνάμεις και την πορεία των Αγίων μας, γιατί χάρη στην αγιότητά Της αξιώθηκε να γίνει η Χώρα του Αχωρήτου, η Μητέρα του Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού».

Περί της Εορτής ομίλησε καταλλήλως και ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, εκφράζοντας παράλληλα αισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης προς τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Γεράσιμο, διότι –όπως είπε– επιτελεί με ζήλο την αρχιερατική του διακονία και ξέρει να αναγνωρίζει και να τιμά τους προκατόχους του, βαδίζοντας στα βήματά τους, αυξάνοντας και πληθύνοντας το έργο τους, επ’ ωφελεία του ευσεβούς Κλήρου και λαού της Ιεράς Μητροπόλεως.

Θερμό χαιρετισμό απηύθυνε με το πέρας των Ακολουθιών ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεράσιμος προς τους Σεβασμ. αγίους Αρχιερείς, ευχαριστώντας τους θερμώς για την ευγενική και τιμητική τους παρουσία στην Πανήγυρη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας, για την ολόψυχη αγάπη και ευλάβεια που δείχνουν προς το Σεπτό Της Πρόσωπο και Σκήνος, στο ιστορικό Παλάτι Της στη Νεάπολη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων