27/01/2023 27/01/2023 Το μήνυμά του για την επικείμενη εορτή των Τριών Ιεραρχών, εξέδωσε ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος. “Αγωνίστηκαν κατά του ανθρώπινου πόνου, της φτώχειας, της αδικίας, εμπνέοντας και τους συνανθρώπους τους, σύγχρονους και μεταγενέστερους”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος. Παρακάτω το μήνυμα του Μητροπολίτη Πέτρας Προς Τους προσφιλείς μαθητές και σπουδαστές,τους γονείς και τους...
27 Ιανουαρίου, 2023 - 15:30
Τελευταία ενημέρωση: 27/01/2023 - 15:01

Πέτρας Γεράσιμος για τους Τρείς Ιεράρχες: Ενέπνευσαν σύγχρονους και μεταγενέστερους

Διαδώστε:
Πέτρας Γεράσιμος για τους Τρείς Ιεράρχες: Ενέπνευσαν σύγχρονους και μεταγενέστερους

Το μήνυμά του για την επικείμενη εορτή των Τριών Ιεραρχών, εξέδωσε ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος. “Αγωνίστηκαν κατά του ανθρώπινου πόνου, της φτώχειας, της αδικίας, εμπνέοντας και τους συνανθρώπους τους, σύγχρονους και μεταγενέστερους”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω το μήνυμα του Μητροπολίτη Πέτρας

Προς

Τους προσφιλείς μαθητές και σπουδαστές,τους γονείς και τους κηδεμόνες,

τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς και το χριστεπώνυμον πλήρωμα

της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου

Αγαπητά μας παιδιά,

Έφθασε και πάλι η εορτή των Μεγάλων Ιεραρχών και Διδασκάλων της Οικουμένης, Βασιλείου του Μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπων Κωνσταντινουπόλεως.

Η εορτή αυτή είναι συνυφασμένη με εσάς, τους Μαθητές και Φοιτητές μας. Από τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση της πατρίδας μας, οι Τρεις Ιεράρχες καθιερώθηκαν ως προστάτες της Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων από την Ακαδημία Αθηνών και την Ελληνική Πολιτεία. Αυτό συνέβη επειδή, οι Μεγάλοι αυτοί Πατέρες, κατά τη διάρκεια της επί γης βιωτής τους σπούδασαν τον έλληνα λόγο και τον ανέδειξαν μέσα από τη ζωή και τα έργα τους. Απέδειξαν ότι η Παιδεία είναι υπόθεση καλλιέργειας του νού και διάπλασης της καρδιάς. Ότι δεν είναι αυτοσκοπός ή μέσο βιοπορισμού, αλλά ότι αποκτά ουσιαστικό νόημα όταν τίθεται στην υπηρεσία ενός υψηλότερου σκοπού.

Η κυριαρχούσα αντίληψη, σήμερα, υπερτονίζει τη σημασία της ύλης, παραθεωρώντας τον πνευματικό κόσμο που κουβαλά μέσα του ο καθένας από εμάς. Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι η ζωή μας έχει εξελιχθεί σε μία ατελείωτη περιπέτεια ικανοποίησης απαιτήσεων και επιθυμιών, οι οποίες μας κρατούν καθηλωμένους στη γη.

Αυτό που μας δίδαξαν οι Πατέρες, ερμηνεύοντας τον λόγο του Θεού, είναι ότι η αξία του ανθρώπου είναι ακόμη μεγαλύτερη και την επιτυγχάνει όταν προσανατολισθεί προς την οδό την οποία έχει παραδώσει ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός και που οδηγεί στη θέωση, την ένωση με τον Θεό. Αυτή είναι η αληθινή καταξίωση του ανθρώπινου προσώπου. Με αυτόν τον τρόπο, η ανθρώπινη ζωή εκτιμάται ως πολύτιμο θείο δώρο, ως το πεδίο όπου αγωνίζεται κατά του σκότους της αμαρτίας και των παθών του και όπου ο άνθρωπος εργαζόμενος το αγαθό και καλλιεργώντας τις αρετές, μπορεί να απολαύσει ο ίδιος την ωραιότητα του φωτός του Θεού και να μεταφέρει στον κόσμο μία αίσθηση Παραδείσου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση οι Άγιοι Πατέρες παρήγαγαν έργα με πνευματική βαθύτητα αλλά και καλλιέπεια λόγου. Αξιοποίησαν όλο το εύρος της ελληνικής γλώσσας, από την εποχή του Ομήρου μέχρι τις ημέρες τους, αλλά και τα επιστημονικά επιτεύγματα της σοφίας των προγόνων μας. Γι’ αυτό βλέπουμε, στα εμπνευσμένα από τον Θεό συγγράμματά τους, να συμπλέκονται η θεολογία με την φιλοσοφία και τις θετικές επιστήμες, όχι σε αντιλογία, αλλά διαλεγόμενες και υμνώντας το μεγαλείο της Δημιουργίας και της παρουσίας του Θεού στον κόσμο. Τα έργα αυτά είναι μνημεία παγκόσμιου βεληνεκούς, η μελέτη των οποίων μόνο όφελος μπορεί να μας προξενήσει.

Οι Τρεις Ιεράρχες δεν έμειναν μόνο στη φιλολογική παραγωγή. Αγωνίστηκαν κατά του ανθρώπινου πόνου, της φτώχειας, της αδικίας, εμπνέοντας και τους συνανθρώπους τους, σύγχρονους και μεταγενέστερους. Αντιτάχθηκαν στο ψεύδος που απειλούσε τη σχετικοποίηση της αλήθειας και την παραχάραξη του Ευαγγελίου, μη πτοούμενοι από τιμωρίες και ανθρώπινους κόπους. Τα έργα τους φανερώνουν την πίστη τους και η πίστη τους αποδεικνύεται από τα έργα τους. Με τη στάση που τήρησαν στη ζωή τους έδωσαν πνοή σε αυτά που δίδαξαν και μας διδάσκουν μέχρι σήμερα.

Με αυτές τις σκέψεις σας χαιρετίζουμε και ευχόμαστε να έχετε καλή πρόοδο στις σπουδές σας. Οι πρεσβείες των Αγίων Τριών Ιεραρχών να σας συνοδεύουν και να σας καθοδηγούν μέσα από τα δύσκολα αλλά όμορφα μονοπάτια της νιότης και το απαιτητικό, αλλά και τόσο δημιουργικό ταξίδι της μάθησης.

Μετά πατρικῶν εὐχῶν

Ὁ Μητροπολίτης

† Ὁ Πέτρας καί Χερρονήσου Γεράσιμος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων