21/04/2022 21/04/2022 Στην ελπίδα που αναβλύζει από την Ανάσταση του Κυρίου αναφέρεται στην Εγκύκλιό του για το Πάσχα 2022 ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος. “Ευχόμαστε η Ανάσταση του Χριστού να φέρει την ποθητή ειρήνη στον κόσμο και στις καρδιές όλων μας. Να διώξει τις αγχόνες της δουλείας και του ρατσισμού, της μοναξιάς, της φτώχειας, της...
21 Απριλίου, 2022 - 13:15
Τελευταία ενημέρωση: 21/04/2022 - 12:53

Πέτρας Γεράσιμος: Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει ειρήνη στον κόσμο και στις καρδιές μας

Διαδώστε:
Πέτρας Γεράσιμος: Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει ειρήνη στον κόσμο και στις καρδιές μας

Στην ελπίδα που αναβλύζει από την Ανάσταση του Κυρίου αναφέρεται στην Εγκύκλιό του για το Πάσχα 2022 ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

“Ευχόμαστε η Ανάσταση του Χριστού να φέρει την ποθητή ειρήνη στον κόσμο και στις καρδιές όλων μας. Να διώξει τις αγχόνες της δουλείας και του ρατσισμού, της μοναξιάς, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης και της αισχροκέρδειας, να εξαφανίσει την απόγνωση από τις ξηραμένες καρδιές που βιώνουν τη ζάλη της πανδημίας και της τρομοκρατίας του αχαλίνωτου υπεροπλισμού, «των δοκούντων άρχειν των εθνών και κατακυριεύουσιν αυτών» (Μαρ.10.42)”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Περάσαμε, με τη χάρη και την ευλογία του Τριαδικού Θεού την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Βιώσαμε την αγωνία του Σταυ­ρού. Γευθήκαμε την ειρήνη στις καρδιές μας με τα λόγια του Κυρίου, που απηύθυνε στους φο­βι­σμένους μαθητές Του: «ειρήνην αφίειμι υμίν, ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν» (Ιωάν. 14.27).

Σήμερα, γύρω μας ακούγονται οι σειρήνες του πολέμου και αισθανόμαστε ακόμα το γκρίζο πέπλο της πανδημίας. Όμως, όπως και τότε, έτσι και τώρα, ακούμε τον Κύριό μας να λέγει σε όλους τους ανθρώπους: «Μη φοβείσθε!».

Ως πνευματικός σας πατέρας και αδελφός, σας απευθύνουμε με χαρά τον αναστάσιμο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη»! Αυτός ο παιάνας της Αναστάσεως, έγινε μήνυμα χαράς και ελπίδας για τον άνθρωπο και ολόκληρη την κτίση. Το Φως της Αναστάσεως γεμίζει τα σύμπαντα χαρά και ζωογονεί την ελπίδα.

Η ελπίδα που αναβλύζει από το κενό Μνημείο της Αναστάσεως τροφοδοτεί την Αγάπη, διώχνει τον φόβο και τον θάνατο. Η Ανάσταση κατήργησε το θάνατο, «έσβεσεν αυτόν, ο υπ’ αυτού κατεχόμενος». Τώρα πάνω στα συντρίμμια του Άδη στήθηκε το λάβα­ρο της ελπίδας, γιατί αναστήθηκε ο Χριστός και «μηδείς φοβείσθω θάνατον∙ ηλευθέρωσε γαρ ημάς ο του Σωτήρος θάνατος».

Ο καθένας, όμως, έχει τον πόνο και την οδύνη του και σηκώνει τον σταυρό του. Περνάει, όπως οι μαθητές, την ώρα της δικής του Γεθσημανής. Όμως, εχθές και σήμερον και εις τους αιώνας, ο Χριστός έρχεται να επαναλάβει τα γεμάτα ελπίδα, χαρούμενα και αδιά­ψευστα λόγια Του: «Μη φοβείσθε!».

Και αν τότε οι μαθητές τα θεωρούσαν σαν μία νεφελώδη υπόσχεση, εμείς σήμερα τα έχουμε ως χειροπιαστή βεβαιότητα, διότι «ανέστη ο Κύριος όντως». Πόσες πονεμένες και πικραμένες ψυχές λυτρώθηκαν διά της Α­ναστάσεως ακολουθώντας την οδό της αγιότητος, πόσες ελευθερώθηκαν από τα βάρα­θρα της απελπι­σίας και ήλθαν στο ξέφωτο της χαράς και στο προσκήνιο της ζωής!

Αδελφοί μου,

Ο Χριστός με την Ανάσταση και την εσταυρωμένη Αγάπη Του, προσέφερε στον κόσμο την χαρά και την ειρήνη που είναι δώρα του ουρανού. Δώρα που δεν πηγάζουν από την σοφία ή την γνώση του κόσμου. Η ειρήνη του κόσμου είναι περιορισμένη και ευ­θραυ­στη, προβληματική και συμβατική. Αντίθετα, η ειρήνη του Χριστού είναι απόλυτη και ακατάλυτη.

Υπερβαίνει τον θάνατο, γιατί απορρέει από την Ανάστασή Του, που νίκησε τον θάνατο. Δεν εξαντλείται σε πολιτικές ή κοινωνικές συμβάσεις που στηρίζονται σε συμβατικά σχήματα και επίπλαστα καθεστώτα. Η ειρήνη του Χριστού είναι το καθολικό μυστήριο της Εσταυρωμένης Αγάπης.

Ευχόμαστε η Ανάσταση του Χριστού να φέρει την ποθητή ειρήνη στον κόσμο και στις καρδιές όλων μας. Να διώξει τις αγχόνες της δουλείας και του ρατσισμού, της μοναξιάς, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης και της αισχροκέρδειας, να εξαφανίσει την απόγνωση από τις ξηραμένες καρδιές που βιώνουν τη ζάλη της πανδημίας και της τρομοκρατίας του αχαλίνωτου υπεροπλισμού, «των δοκούντων άρχειν των εθνών και κατακυριεύουσιν αυτών» (Μαρ.10.42).

Ας εντείνουμε την προσευχή μας, ώστε με το Φως της Αναστάσεως να γνωρίσουμε την ειρήνη του Χριστού «την πάντα νούν υπερέχουσαν» (Φιλιπ. 4.7). Ας την κάνουμε αχώριστο σύντροφο της ζωής μας, γιατί αυτή είναι η δύναμη που μας απαλλάσσει από την συμβατικότητα και τις διαρκείς διαψεύσεις της κοσμικής ειρήνης, είναι η καθολική ένωση με την αγάπη του Θεού και την αγάπη του συνανθρώπου μας.

Σας ευχόμεθα να έχετε διαρκή την χαρά και την ειρήνη του Αναστάντος Χριστού στην προσωπική και οικογενειακή σας ζωή.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

Μετά πατρικῶν εὐχῶν

καί πολλῆς ἀγάπης ἐν Χριστῷ Ἀναστάντι

Ὁ Μητροπολίτης

†Ὁ Πέτρας καί Χερρονήσου Γεράσιμος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων