29/10/2022 29/10/2022 Μητροπολίτης Πέτρας Γεράσιμος: “Γιατί η νήσος Κρήτη δεν έπαψε ποτέ να βγάζει Αγίους, γιατί το χώμα της Κρήτης έχει ζυμωθεί με τα αίματα των Αγίων Μαρτύρων, τους ιδρώτες και τα δάκρυα των Οσίων Πατέρων” Μία από τις ενδοξότερες σελίδες της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους ήλθε ξανά στο προσκήνιο, προβάλλοντας τον ηρωισμό, την αποφασιστικότητα, το αγωνιστικό...
29 Οκτωβρίου, 2022 - 10:31

Πέτρας Γεράσιμος: Το χώμα της Κρήτης έχει ζυμωθεί με το αίμα στων Αγίων Μαρτύρων

Διαδώστε:
Πέτρας Γεράσιμος: Το χώμα της Κρήτης έχει ζυμωθεί με το αίμα στων Αγίων Μαρτύρων

Μητροπολίτης Πέτρας Γεράσιμος: “Γιατί η νήσος Κρήτη δεν έπαψε ποτέ να βγάζει Αγίους, γιατί το χώμα της Κρήτης έχει ζυμωθεί με τα αίματα των Αγίων Μαρτύρων, τους ιδρώτες και τα δάκρυα των Οσίων Πατέρων”

Μία από τις ενδοξότερες σελίδες της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους ήλθε ξανά στο προσκήνιο, προβάλλοντας τον ηρωισμό, την αποφασιστικότητα, το αγωνιστικό φρόνημα και την ολοπρόθυμη θυσία για την Πατρίδα ενάντια στην υποδούλωση του κατακτητή.

Η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Εορτή της Αγίας και Φωτοφόρου Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου αλλά και με την Πανήγυρη των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων, εορτάσθηκε για μια ακόμη χρονιά στην πόλη του Αγίου Νικολάου παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, για να υπενθυμίσει σε όλους την θαυματουργική επέμβαση, την ακαταίσχυντο προστασία και παντοτινή ευεργεσία και μεσιτεία της Υπερμάχου Στρατηγού και πάντων των Αγίων προς τον ελληνικό λαό.

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον νεοεγκαινισθέντα Ιερό Βαπτιστηριακό Ναό της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης, Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Αγίου Νικολάου και στο πανηγυρίζον κλίτος του ναού που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου των εν Ρεθύμνη αναιρεθέντων.

Το κήρυγμα του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Γερασίμου

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στο κήρυγμα του Θείου Λόγου προς τους πιστούς:

«Δοξάζουμε τον Πανάγαθο Θεό, αγαπητοί Πατέρες και αδελφοί, για την σημερινή ημέρα, γιατί μας αξιώνει να επιτελέσουμε την πρώτη Πανήγυρη των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων στον εγκαινιασμένο ναό της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης, το αριστερό κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο σε αυτούς.

Ήταν τέσσερα νέα παλικάρια των οποίων αξιωθήκαμε να προσκυνήσουμε τις Κάρες τις προηγούμενες ημέρες, με την ευκαιρία του εγκαινιασμού του Ιερού Ναού, τέσσερα παλικάρια με τις αδυναμίες και τα πάθη κάθε ανθρώπου, που όμως μετενόησαν, ομολόγησαν με παρρησία την Πίστη τους στον αληθινό Θεό και δέχθηκαν τα ουράνια στεφάνια κατά την ημέρα του μαρτυρίου τους. Αυτούς τους Αγίους τιμάμε σήμερα και γι’ αυτούς καυχόμαστε όλοι οι Κρητικοί. Γιατί η νήσος Κρήτη δεν έπαψε ποτέ να βγάζει Αγίους, γιατί το χώμα της Κρήτης έχει ζυμωθεί με τα αίματα των Αγίων Μαρτύρων, τους ιδρώτες και τα δάκρυα των Οσίων Πατέρων.

Σήμερα όμως εορτάζουμε και την Αγία Σκέπη της Παναγίας Μητέρας όλων των χριστιανών, με την οποία σκεπάζει και προστατεύει με το Μαφώριό Της όλα τα παιδιά Της, διότι είμαστε η Κληρονομία Της. Γι’ αυτό να έχουμε τα θάρρη μας, να έχουμε την ελπίδα στην Παναγία μας και όλοι να επικαλούμαστε τις πρεσβείες των Αγίων, ώστε και εμείς να γίνουμε γνήσια κρητικά παλικάρια –αυτό μας δίδαξαν οι προπάτορές μας. Διότι η γνήσια παλικαριά δεν είναι να κλέψεις, να βιάσεις, να βασανίσεις όπως συμβαίνει στις μέρες μας, αλλά να ακολουθείς την Πίστη και το παράδειγμα των αρετών και του ήθους του βίου των Αγίων».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος πόλεως Αγίου Νικολάου, τελέσθηκε Δοξολογία. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Εκπαιδευτικός του Ε.Π.Α.Λ. Αγίου Νικολάου κα Γεωργία Φραγκιαδάκη, η οποία υπεγράμμισε ότι η ανεξάντλητη γενναιότητα και το θάρρος στρατευμένων και αμάχων ήταν τα συστατικά της νικηφόρου έκβασης του Ελληνοϊταλικού πολέμου που ανέδειξαν το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος κατευθύνθηκε στο Ηρώο Πεσόντων, στην πλατεία της πόλεως, όπου τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πάντων των ευκλεώς αγωνισαμένων και ηρωικώς πεσόντων και τελειωθέντων διά την Πίστη και την Πατρίδα.

Στέφανα κατέθεσαν μεταξύ άλλων στην μνήμη των πεσόντων Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, οι Βουλευτές της Π.Ε. Λασιθίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κο Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και φορέων του τόπου. Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση στις κεντρικές οδούς της πόλεως, από μαθητές και σπουδαστές, από Ομάδα Σαμαρειτών Διασωστών του τοπικού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από εκπροσώπους των Αντιστασιακών οργανώσεων και τις τοπικές Ακαδημίες Χορού, συνοδεία της Φιλαρμονικής Αγίου Νικολάου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων