21/10/2021 21/10/2021 Την αγάπη και το σεβασμό του εξέφρασε Κλήρος και λαός της Ιεράς Μητροπόλεως προς το πρόσωπο του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, επί τη Εορτή του φύλακα και αντιλήπτορος αυτού, Οσίου και θεοφόρου πατρός Γερασίμου του εν Κεφαλληνία, ενώ οι συλλειτουργούντες και παριστάμενοι Αρχιερείς απηύθυναν στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη ευχές για καλλίκαρπη αρχιερατική διακονία....
21 Οκτωβρίου, 2021 - 11:33
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2021 - 11:40

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τα ονομαστήρια του Πέτρας Γερασίμου

Διαδώστε:
Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τα ονομαστήρια του Πέτρας Γερασίμου

Την αγάπη και το σεβασμό του εξέφρασε Κλήρος και λαός της Ιεράς Μητροπόλεως προς το πρόσωπο του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, επί τη Εορτή του φύλακα και αντιλήπτορος αυτού, Οσίου και θεοφόρου πατρός Γερασίμου του εν Κεφαλληνία, ενώ οι συλλειτουργούντες και παριστάμενοι Αρχιερείς απηύθυναν στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη ευχές για καλλίκαρπη αρχιερατική διακονία.

Κατά τις Πανηγυρικές Ακολουθίες που τελέσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως το διήμερο 19-20 Οκτωβρίου εορτάσθηκε και ο Προστάτης του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Άγιος μεγαλομάρτυς Αρτέμιος, με τους εκπροσώπους από την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου και τα Σώματα Ασφαλείας να τιμούν τη μνήμη του.

Το εσπέρας της Τρίτης 19 Οκτωβρίου τελέσθηκε ο μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς:

«Όπως και αν εικονίζεται ο Όσιος Γεράσιμος κρατάει ένα ειλητάρι, πάνω στο οποίο αναγράφεται η εξής απλή και περιεκτική φράση: «Τεκνία, ειρηνεύετε εν εαυτοίς». Ο Άγιος προτρέπει τα τέκνα του να ειρηνεύουν, να έχουν την όντως ειρήνη του Χριστού. Εν πρώτοις μας κάνει εντύπωση αυτή η φράση και μας κάνει πολλές φορές να αναρωτιόμαστε γιατί είναι τόσο σημαντική η ειρήνη στην ψυχή και την καρδιά μας.

Η ειρήνη είναι πολύ σπουδαίο πράγμα, γιατί πηγάζει από την αγάπη και την Πίστη προς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και τους συνανθρώπους μας. Όποιος έχει ειρήνη, πλημμυρίζει η ζωή και η ψυχή του.

Δεν υπάρχει Άγιος της Εκκλησίας μας, παλαιότερος ή νεότερος, που να πέρασε ευχάριστα σε αυτή τη ζωή. Όλοι ταλαιπωρήθηκαν, πειράσθησαν, δοκιμάσθηκαν, όλοι υπέφεραν από ανίατες και παθογόνες ασθένειες. Όλοι τους όμως είχαν ένα κοινό χάρισμα· είχαν τη χαρά και την ειρήνη στην ψυχή τους, είχαν τη χάρη του Θεού. Έτσι, ό,τι κι αν συνέβαινε στη ζωή τους, μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν με ευκολία.

Γι’ αυτό κι εμείς, αγαπητοί μου αδελφοί, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα που πολλές φορές παρουσιάζονται στη ζωή μας, θα πρέπει να αναζητήσουμε και να ανακαλύψουμε αυτή την ειρήνη, την ειρήνη που έρχεται στην καρδιά του ανθρώπου που μπορεί να μετανοεί και να συγχωρεί, που καταλαβαίνει το διπλανό του, άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτόν. Διότι αυτή η ειρήνη αποκαθιστά την επικοινωνία μας με τον Χριστό και τους Αγίους, αλλά κυρίως αποκαθιστά την ενότητα της ψυχής και του σώματος του ανθρώπου».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, τελέσθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμ. αγίων Αρχιερέων Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου και Θεοφιλ. Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου. Εκ του Ιερού Βήματος παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Τον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσ. Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης, ομιλώντας για την οσιακή βιωτή, τις αρετές και τα χαρίσματα του Οσίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία.

Τον λόγο έλαβε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος απηύθυνε αδελφικές ευχές στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη κ. Γεράσιμο για την Ονομαστική του Εορτή, συγχαίροντάς τον παράλληλα για το θεάρεστο ποιμαντικό έργο που επιτελεί.

Προ της απολύσεως, τελέσθηκε Δοξολογία επί τη Εορτή του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, Προστάτου του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ εκπρόσωπος του Σώματος ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας».

Στο μήνυμα του ο κ. Καραμαλάκης τονίζει μεταξύ άλλων: «Η σημερινή πανηγυρική απόδοση των πρεπουσών τιμών προς τον Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Άγιο Αρτέμιο, και ο εορτασμός της μνήμης του, συμβολίζει τη βαθύτερη ουσία του σκοπού του αστυνομικού έργου, την με αυτοθυσία και αυταπάρνηση προσφορά και την ανθρωπιστική διάσταση της εξυπηρέτησης του συμπολίτη μας με αδιαπραγμάτευτους όρους ισότητας, δημοκρατίας και διαφάνειας».

Μετά το πέρας των Ακολουθιών ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεράσιμος δέχθηκε θερμές ευχές για την Ονομαστική του Εορτή από τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες, τους εκπροσώπους των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών και φορέων, αλλά και παντοίου του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων