30/07/2020 30/07/2020 Στη Σπιναλόγκα, τη μαρτυρική νησίδα και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, τελέστηκε ο Όρθρος και η  πανηγυρική Θεία Λειτουργία την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής της μνήμης του Αγίου, Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου. Το εσπέρας της Κυριακής 26 Ιουλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε...
30 Ιουλίου, 2020 - 15:47
Τελευταία ενημέρωση: 30/07/2020 - 15:21

Στη Σπιναλόγκα τίμησαν τον Άγιο Παντελεήμονα

Διαδώστε:
Στη Σπιναλόγκα τίμησαν τον Άγιο Παντελεήμονα

Στη Σπιναλόγκα, τη μαρτυρική νησίδα και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, τελέστηκε ο Όρθρος και η  πανηγυρική Θεία Λειτουργία την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής της μνήμης του Αγίου, Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Το εσπέρας της Κυριακής 26 Ιουλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Χουμεριάκου.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας τελέσθηκε Ιερά Παράκληση και εν συνεχεία ο πανηγυρικός Εσπερινός επί τη Εορτή του Αγίου μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος, στον φερώνυμο Ιερό Ναό νήσου Σπιναλόγκας. Οι προσκυνητές είχαν τη δυνατότητα να μεταβούν δωρεάν από και προς το νησί από το λιμάνι της Πλάκας, μέσω των πλοιαρίων που είχαν ναυλωθεί. Φέτος όμως, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και σύμφωνα με τις οδηγίες και τις υποδείξεις του Λιμεναρχείου Αγίου Νικολάου, η μετάβαση και παραμονή των προσκυνητών στο νησί επετράπη για βραχύ χρονικό διάστημα, προς εξυπηρέτηση όλων των ευσεβών χριστιανών.

Στον Θείο Λόγο προς το εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ανέφερε:

«Μας αξίωσε και φέτος ο Θεός, αγαπητοί μου αδελφοί, να έλθουμε εδώ, στη νήσο Σπιναλόγκα για να τιμήσουμε, να πανηγυρίσουμε και να στεφανώσουμε με ύμνους και ωδές πνευματικές τον Πολιούχο του νησιού αυτού, τον μεγαλομάρτυρα, τον ιαματικό και αθληφόρο Άγιο Παντελεήμονα, που αξιώθηκε από τον ίδιο τον Χριστό να λάβει το όνομα του Παντελεήμονος Θεού και από Παντολέων να μετονομασθεί σε Παντελεήμονα. Από την ημέρα εκείνη δεν σταμάτησε ποτέ να μοιράζει το έλεος και την χάρη του σε καθένα που προσφεύγει μετά πίστεως και αγάπης στο άγιο εικόνισμά του, στα ιερά λείψανά του και στους ναούς που είναι αφιερωμένοι στο πρόσωπό του.

Είναι ένας από τους πολλούς Αγίους των πρώτων χριστιανικών χρόνων, που η Εκκλησία μας τον κατατάσσει στους Αναργύρους. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νικομήδεια της Μ. Ασίας και σπούδασε την ιατρική επιστήμη.

Διδάχθηκε την Ορθόδοξη Πίστη από τον Άγιο Ερμόλαο, όμως εξαιτίας του ειδωλολατρικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο μεγάλωσε, δεν αποφάσιζε να βαπτισθεί χριστιανός. Είχε τις αμφιβολίες του για τα Μυστήρια της Εκκλησίας, τα οποία προσπαθούσε να τα εξηγήσει με τη λογική. Μια μέρα όμως βρέθηκε μπροστά σε ένα νεκρό και άψυχο παιδί που είχε δηλητηριαστεί από μια οχιά αποφάσισε να κάνει το πείραμα της Πίστεως· παρεκάλεσε τον Θεό να αναστήσει το παιδί που κειτόταν μπροστά του. Και τότε ο Πανάγαθος Θεός ανταποκρίθηκε στην καλοσύνη της ψυχής του, στην αγαθή του προαίρεση και –ω του θαύματος– το παιδί έλαβε ζωή, ενώ συνάμα το φίδι που το είχε δαγκώσει έμεινε νεκρό δίπλα του. Βλέποντας το θαύμα ο Άγιος Παντελεήμων και αντιλαμβανόμενος ότι η αληθινή πίστη ήταν η Πίστη των χριστιανών, ζήτησε από τον Άγιο Ερμόλαο να τον βαπτίσει. Τότε ξεκίνησε το θαυματουργικό του έργο του Αγίου, ο οποίος γιάτρευε συμπολίτες του με την βοήθεια του Θεού. Η μοναδική αμοιβή που ζητούσε από τους θεραπευόμενους ήταν να βαπτίζονται χριστιανοί. Έτσι η φήμη του μεγάλωνε συνεχώς στο λαό της Νικομήδειας και αυτό ήταν η αρχή του μαρτυρίου του».

Κατακλείοντας, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Σήμερα ερχόμαστε όλοι εδώ στη Σπιναλόγκα με χαρά, με αναψυχή. Ας αναλογιστούμε όμως πριν από μερικά χρόνια πόσο δύσκολο ήταν το να έρθει κάποιος εδώ. Κανείς δεν ήθελε να έρθει εδώ γιατί ήταν μία φυλακή, ένας τάφος για ζωντανούς. Όμως με τη χάρη και τη φώτιση του Τριαδικού Θεού βρέθηκε το φάρμακο κατά της λέπρας και θεραπεύεται μέχρι σήμερα η λέπρα του σώματος.

Και αξιωνόμαστε και εμείς να ερχόμαστε εδώ και να προσευχόμαστε στον Άγιο Παντελεήμονα να χαρίζει την υγεία σε ολόκληρο τον κόσμο, την ίαση και την θεραπεία από κάθε ασθένεια. Ιδιαιτέρως φέτος τον παρακαλούμε να μας απαλλάξει από αυτόν τον ιό, ο οποίος έχει φέρει τον θάνατο σε αρκετούς ανθρώπους.

Να δοξάζουμε τον Θεό που στην πατρίδα μας λίγα είναι τα κρούσματα και λίγοι οι θάνατοι και γι’ αυτό να είμαστε πεπεισμένοι ότι το οφείλουμε στις πολλές πρεσβείες των Αγίων μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να τους τιμάμε τους Αγίους μας, να αγαπάμε τους Αγίους μας, να τους έχουμε πρότυπα, να βαδίζουμε στη ζωή μας στο δρόμο που βάδιζαν κι εκείνοι· να βιώνουμε δηλαδή το Ευαγγέλιο του Χριστού.

Να παρακαλούμε τον Άγιο Παντελεήμονα να μας απαλλάττει από τη λέπρα όχι μονάχα του σώματος αλλά και της ψυχής, διότι από τη λέπρα της ψυχής δεν είναι κανείς απαλλαγμένος. Όλοι έχουμε τα αμαρτήματά μας, τις αστοχίες και καθετί που μας απομακρύνει από τον Θεό. Γιατί μόνο έτσι καθαροί και υγιείς θα είμαστε ικανοί να παρασταθούμε ενώπιον του Θεού και να συνευφραινόμαστε μετά των αγίων και των δικαίων και μετά των αδελφών μας που μαρτύρησαν σε αυτό τον τόπο».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους οι οποίοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της πανηγύρεως μετά πάσης τάξεως· την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, την Προϊσταμένη κ. Χρύσα Σοφιανού και την αγαπητή Αρχαιολόγο κ. Γεωργία Μοσχόβη που είναι η ψυχή του νησιού αυτού· το Λιμενικό Σώμα και τη «Συνεργατική Σκαφών» Πλάκας-Ελούντας διότι, παρά την οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες σκαφών, προσέφεραν και φέτος δωρεάν την μεταφορά των προσκυνητών από και προς το νησί κατά την παραμονή και την ημέρα της πανηγύρεως· τον π. Βασίλειο Δαραμούσκα το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Πλάκας και τη Διαχειριστική Επιτροπή του Προσκυνήματος, αλλά και όλους όσοι διηκόνισαν και συνέβαλαν ουσιαστικώς στην οργάνωση της πανηγύρεως.

Προ της απολύσεως, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Παντελεήμονος μέχρι το οστεοφυλάκιο του νησιού, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και Τρισάγιο στην μνήμη πάντων των μακαρία τη λήξει γενομένων αδελφών μας, που υπέμειναν με βασανιστικό τρόπο την ασθένεια της λέπρας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων