23/12/2020 23/12/2020 Στα Χριστούγεννα, την αναγκαιότητα της συμμετοχής των πιστών στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, στον κορωνοϊό αλλά και στην ρήση της Καινής Διαθήκης, ότι «η τελεία αγάπη, δηλαδή ο Χριστός, έξω βάλλει τον φόβο» (Α΄ Ἰωαν. 4,18), αναφέρεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος στην ποιμαντορική του εγκύκλιο επί τη Εορτή των Χριστουγέννων. Διαβάστε την...
23 Δεκεμβρίου, 2020 - 14:28
Τελευταία ενημέρωση: 23/12/2020 - 14:14

«Σύναιμοι και σύσσωμοι με τον Χριστό με τη Θεία Ευχαριστία!»

Διαδώστε:
«Σύναιμοι και σύσσωμοι με τον Χριστό με τη Θεία Ευχαριστία!»

Στα Χριστούγεννα, την αναγκαιότητα της συμμετοχής των πιστών στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, στον κορωνοϊό αλλά και στην ρήση της Καινής Διαθήκης, ότι «η τελεία αγάπη, δηλαδή ο Χριστός, έξω βάλλει τον φόβο» (Α΄ Ἰωαν. 4,18), αναφέρεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος στην ποιμαντορική του εγκύκλιο επί τη Εορτή των Χριστουγέννων.

Διαβάστε την ολόκληρη: 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

Μητροπολίτης τῆς Ἁγιωτάτης Μητροπόλεως Πέτρας καί Χερρονήσου

παντί τῷ πληρώματι τῆς Ἐκκλησίας χάριν, εἰρήνην καί ἔλεος

παρά τοῦ ἐν Βηθλεέμ τεχθέντος Σωτῆρος Χριστοῦ

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Μας αξιώνει και εφέτος η πανσθενουργός Χάρις του Θεού να φθάσουμε τη Μητρόπολη πασών των εορτών, τα Χριστούγεννα. «Ο άναρχος άρχεται και ο Λόγος σαρκούται. Αι Δυνάμεις των ουρανών αγάλλονται και η γη συν τοις ανθρώποις ευφραίνεται». Ο Θεός γίνεται άνθρωπος. Ο Υιός του Θεού λαμβάνει σάρκα για να αγιάσει το γένος των ανθρώπων, να εγκαινιάσει τη νέα βιωτή μας με την έλευσή Του.

Ο Χριστός σαρκώθηκε για να θεραπεύσει τον άνθρωπο που είχε πληγωθεί από το προπατορικό αμάρτημα, το οποίο τον οδήγησε στη φθορά και τον θάνατο. Με την υπερφυή ένωση της ανθρώπινης και Θεϊκής φύσεώς Του, όχι μόνο ανακαινίζεται και λαμπρύνεται ο άνθρωπος επανερχόμενος στο πρωτόκτιστο κάλλος του, αλλά μπορεί, πλέον, απελευθερωμένος από το βάρος της αμαρτίας, να επιστρέψει στην ποθεινή του πατρίδα, την ευλογημένη Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Η Εκκλησία, κατά τον Απόστολο Παύλο, είναι το Σώμα του Χριστού, επεκτει­νόμενο στους αιώνες. Εντός της Εκκλησίας καλούμαστε να συναντήσουμε τον Χριστό, να γίνουμε μέλη Του διά του Μυστηρίου της Βαπτίσεως, να λάβουμε τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος διά του Μυστηρίου του Χρίσματος, να γίνουμε σύναιμοι και σύσ­σω­μοι με τον Χριστό, διά της συμμετοχής μας στο Ποτήριο της αθανάτου ζωής. Για το λόγο αυτό η Εκκλησία επιμένει στην αναγκαιότητα της συμμετοχής των πιστών στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ιδιαιτέρως όταν ο άνθρωπος βάλλεται από σκληρές δοκιμασίες, από ανυπέρβλητες δυσκολίες και πειρασμούς, από ποικίλες κρίσεις. Μεταλαμβάνοντες, γινόμαστε ένα με τον Χριστό, η ζωή Του γίνεται ζωή μας, η Γέννησή Του γίνεται δική μας γέννηση, η Βάπτισή Του δική μας βάπτιση, το Πάθος Του δικό μας πάθος, η Ανάστασή Του δική μας ανάσταση και σωτηρία.

Αγαπητοί μου,

Το τρέχον έτος που μετ’ ολίγον θα περάσει στην ιστορία, ίσως ήταν το δυσκολότερο των τελευταίων δεκαετιών. Η επιδημία του κορωνοϊού, τα ληφθέντα μέτρα για την αντιμετώπισή του, η οικονομική δυσπραγία σημάδεψαν τη ζωή μας, γεμίζοντάς την με αμφιβολίες και αβεβαιότητα για το μέλλον. Όμως, διά μέσου των αιώνων ακού­γεται η φωνή του Αγγέλλου προς τους αγραυλούντες Ποιμένες τη βραδιά των Χρι­στου­γέννων: «Μη φοβείσθε ιδού γαρ ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ, ος εστί Χριστός Κύριος, εν πόλει Δαυίδ».

Ο Χριστός, η Ενσαρκωμένη Αγάπη, έξω βάλει τον φόβον. Ας Τον υποδεχθούμε στη ζωή μας, για να καταφέρουμε με τη δική Tου παρέμβαση, να εκβάλουμε τα ειδε­χθή φόβητρα που μας επιβάλλει ο αιώνιος εχθρός του ανθρώπου, η φθαρτότητα του παρόντος κόσμου. Ας προσέλθουμε στον Χριστό μετά πίστεως και αγάπης, για να μας μεταγγίσει τη Θεική Του ισχύ. Τότε θα ζήσουμε αληθινά Χριστούγεννα και δεν θα προσμένουμε την κατ’ έτος εορτή των Χριστουγέννων για να δεχθούμε πνευματικές ευλογίες και δωρεές. Τότε θα φέρουμε κάθε ημέρα μέσα μας την όντως χαρά της του Χριστού Γεννήσεως. Ευφρόσυνο και ευλογημένο το Άγιο Δωδεκαήμερο.

Μετά της αγάπης του δι’ ημάς Ενανθρωπήσαντος Σωτήρος Χριστού

†Ὁ Πέτρας καί Χερρονήσου Γεράσιμος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων