02/01/2021 02/01/2021 Τις ελπιδοφόρες ευχές για μια καλύτερη και δημιουργικότερη νέα χρονιά όπου η ολόκληρη η ανθρωπότητα θα συντονίζεται στην Πίστη στον Ένα και αληθινό Θεό εξέφρασε στο μήνυμά του επί τη ενάρξει του νέου έτους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος. Οι πανηγυρικές Ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας επί τη...
02 Ιανουαρίου, 2021 - 11:15
Τελευταία ενημέρωση: 02/01/2021 - 10:59

“Το νέο έτος να προαναγγείλει την αναγέννηση του Έθνους μας”

Διαδώστε:
“Το νέο έτος να προαναγγείλει την αναγέννηση του Έθνους μας”

Τις ελπιδοφόρες ευχές για μια καλύτερη και δημιουργικότερη νέα χρονιά όπου η ολόκληρη η ανθρωπότητα θα συντονίζεται στην Πίστη στον Ένα και αληθινό Θεό εξέφρασε στο μήνυμά του επί τη ενάρξει του νέου έτους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

Οι πανηγυρικές Ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας επί τη Εορτή της κατά σάρκα Περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και επί τη μνήμη του Αγίου  Μεγάλου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας τελέσθηκαν στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού που τελέσθηκε την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσ. Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης προέβη σε ανασκόπηση του ποιμαντικού έργου του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου στην μητροπολιτική περιφέρεια κατά το παρελθόν έτος.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και έκοψε κατά το έθος την αγιοβασιλόπιτα. Απευθυνόμενος προς τους ακροατές ανέφερε: «Βρισκόμαστε στο σκαλοπάτι της νέας χρονιάς. Τα ωραία παραδοσιακά κάλαντα αναγγέλλουν την έναρξη του νέου έτους. Αν και –ως χριστιανοί– έχουμε βεβαία την ελπίδα της σωτηρίας μας στον Γεννηθέντα Κύριο, φέτος τις ψυχές και τις καρδιές μας καταλαμβάνει ένας φόβος, ένας τρόμος γιατί τα γεγονότα που ζήσαμε κατά το παρελθόν έτος ήταν πρωτόγνωρα και επώδυνα για όλους μας. Κανείς δεν περίμενε ότι αυτά τα γεγονότα θα συμβούν στον 21ο αιώνα.

Η πανδημία που έπνιξε την Οικουμένη ολόκληρη απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι η επιστήμη που πολλοί έχουν θεοποιήσει φάνηκε τόσο ανίσχυρη, τόσο αδύναμη μπροστά σε έναν ιό που κανείς δεν μπορεί να διακρίνει με γυμνό μάτι. Βρέθηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει πολλές πλημμύρες και καταστροφές που υπέστη η Πατρίδα μας και η περιοχή μας. Η άνιση εκμετάλλευση των διαφόρων πλουτοπαραγωγικών πόρων δημιουργεί όχι μόνο προβλήματα, αλλά τορπιλίζει και την παγκόσμιο ειρήνη για μια ακόμη φορά.

Εμείς όμως, αγαπητοί μου αδελφοί, που δεν έχουμε τίποτε άλλο παρά μονάχα την ελπίδα μας στον Κύριο, που βιώνουμε τη δύσκολη κατάσταση του εγκλεισμού και δεν μπορούμε να χαρούμε όπως άλλες χρονιές την αλλαγή του χρόνου, θα πρέπει, τη νέα χρονιά, όλοι να υψώσουμε τα χέρια μας στο Χριστό και να Του ζητήσουμε βάπτισμα μετανοίας. Εκείνο που θα πρέπει να θέσουμε ως στόχο το νέο έτος είναι το «μετανοείτε», μια διαρκής κατάσταση επιστροφής και αλλαγής νοός προς τον Θεό. Διότι η μετάνοια είναι εκείνη η οποία προκαλεί το έλεος του Παναγάθου και Πανοικτίρμονος Θεού, ο οποίος κατέβηκε στη γη, έγινε άνθρωπος και καταδέχτηκε να περιτμήσει την σάρκα Του. Ο Θεός λοιπόν μάς προσκαλεί και αυτή τη χρονιά να περιτμήσουμε τις καρδίες μας, τα πάθη μας, τις αμαρτίες μας, ώστε να αξιωθούμε της χαράς της Βασιλείας Του».

Την Πρωτοχρονιά, Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Προ της απολύσεως, ανεγνώσθη η Πατριαρχική Απόδειξις επί τοις Χριστουγέννοις και εψάλη το Πολυχρόνιον της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ακολούθως ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε Δοξολογία επί τη ενάρξει του νέου έτους, παρουσία του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Αντωνίου Ζερβού.

Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε θερμές ευχές για τη χρονιά που ανέτειλε, τονίζοντας: «Το νέο έτος ας είναι έτος μετανοίας και παράλληλα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας, να είναι έτος πνευματικής και σωματικής αναγεννήσεως. Ας παρακαλέσουμε τον Τριαδικό Θεού να διαλύσει την ασθένεια, να εξαφανίσει την πανδημία από τον κόσμο, να δίδει σε όλους μας χαρά, υγεία, ειρήνη, να μεταβάλλει την απιστία μας σε πίστη, να δίδει σε όλους μας την χάρη και το μέγα Του έλεος ώστε να μπορούμε –ελεύθεροι πλέον– να Τον λατρεύουμε εν εκκλησίαις και να υμνούμε με δοξολογίες το Πανάγιο Όνομά Του».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Χορός Ιεροψαλτών του Ιερού Ναού έψαλε το Πολυχρόνιον του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου και εν συνεχεία τα παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κωνσταντινουπολίτικα κάλαντα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων