12/10/2023 12/10/2023 Η Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου παρουσιάζει το χρονικό της πρόσφατης ποιμαντικής δράσης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γερασίμου. Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Οσίας Πελαγίας, στο χωριό Αγία Πελαγία. Απευθυνόμενος προς το ευσεβές εκκλησίασμα είπε: «Ακούσαμε στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα ότι...
12 Οκτωβρίου, 2023 - 19:51
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2023 - 20:24

To χρονικό της πρόσφατης ποιμαντικής δράσης του Μητροπολίτη Πέτρας

Διαδώστε:
To χρονικό της πρόσφατης ποιμαντικής δράσης του Μητροπολίτη Πέτρας

Η Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου παρουσιάζει το χρονικό της πρόσφατης ποιμαντικής δράσης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γερασίμου.

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Οσίας Πελαγίας, στο χωριό Αγία Πελαγία. Απευθυνόμενος προς το ευσεβές εκκλησίασμα είπε: «Ακούσαμε στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα ότι την ώρα που εισέρχεται ο Ιησούς στην πόλη της Ναΐν, συναντά μία νεκρική πομπή ενός νέου ανθρώπου, του μοναχογιού μιας χήρας γυναικός. Η συνάντηση που πραγματοποιείται είναι συνάντηση της ζωής με τον θάνατο, του νεκρού παιδιού με τον Κύριο της ζωής και του θανάτου, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

Αυτό ακριβώς επιτελούμε και εμείς σήμερα, ερχόμενοι εδώ στο Ναό της Αγίας Πελαγίας. Επιζητούμε να συναντήσουμε εμείς οι φθαρτοί και δέσμιοι του θανάτου, της φθοράς και της αμαρτίας, την αληθινή Ζωή που είναι ο Χριστός. Και που συναντούμε τον Χριστό; Τον Συναντούμε μόνο μέσα στην Εκκλησία. Πολλοί θα πουν ότι τον Χριστό μπορούμε να τον συναντήσουμε μέσω τον καλών έργων. Χρειάζονται και τα καλά έργα. Πολλοί θα πουν ότι ο Χριστός βρίσκεται στην ελεημοσύνη και στις αγαθοεργίες. Και αυτά είναι απαραίτητα γιατί η Πίστη μας φανερώνεται μέσα από τα έργα μας.

Η συνάντηση όμως, αγαπητοί μου αδελφοί, γίνεται πρωτίστως και μόνο μέσα στην Εκκλησία και μέσω των Θείων Μυστηρίων. Την Μεγάλη Πέμπτη θυμάστε τί είπε ο Χριστός όταν παρέδωσε το Μυστήριο της ζωής στους Αποστόλους, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Κάθε φορά που τελείτε αυτό το Μυστήριο ομολογείται ο Σταυρός και η Ανάσταση του Κυρίου. Γι’ αυτό, λοιπόν, εάν θέλουμε να συναντήσουμε τον Χριστό θα πρέπει να μετάσχουμε στο Μυστήριο της Ζωής, στην Θεία Κοινωνία, στην Θεία Ευχαριστία. Αυτό ακριβώς έκανε και η Αγία Πελαγία, βρήκε τον Χριστό, συνάντησε τον Χριστό…. Ήταν μία γυναίκα η οποία σε ολόκληρη τη ζωή της είχε αφεθεί στις ηδονές και στις απολαύσεις του σώματος. Όμως τα αυτιά της δεν ήταν κλειστά, ήταν ανοιχτά και όταν συνάντησε τον επίσκοπο Ρώμης ο οποίος της μίλησε για τον Χριστό αμέσως άφησε τα πάντα, άφησε τον τρόπο της ζωής της, τις συνήθειές της, έδωσε όλα τα χρήματα της στους φτωχούς και πήγε να συναντήσει τον Χριστό και ολόκληρη την ζωή της την πέρασε μετά κλεισμένη σε ένα κελί στο όρος των Ελαιών, εκεί που προσευχήθηκε ο Χριστός μας λίγο πριν τον συλλάβουν και τον παραδώσουν στον σταυρικό θάνατο, στον Σταυρό που μας οδήγησε όλους μας στην Ανάσταση.

Και βλέπετε ποια είναι η συνήθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αγαπητοί μου αδελφοί. Εκεί όπου τελείται το Μυστήριο της Ζωής, εκεί όπου τελείται η Θεία Ευχαριστία, εκεί όπου θυσιάζεται ο Χριστός, εκεί βρίσκονται και τα σώματα των κεκοιμημένων πατέρων και αδελφών ημών. Μέσα στους ναούς υπήρχαν οι τάφοι των πατέρων μας, έξω από τους ναούς υπάρχουν οι τάφοι των πατέρων μας. Και ξέρετε ποια ήταν η καλύτερη θέση ενός τάφου; Η καλύτερη θέση ενός τάφου ήταν στο κατώφλι, στην είσοδο μιας Εκκλησίας. Και ξέρετε γιατί; Γιατί περνούσαν όλοι από αυτό το σημείο και θυμούνταν τον κεκοιμημένο νεκρό και τον συγχωρούσαν.

Και αυτή η συνήθεια της ταφής των πατέρων μας εκεί ακριβώς όπου τελείται το Μυστήριο της Ζωής, είναι για να δείξουμε ότι ο θάνατος δεν είναι το τέλος. Ο θάνατος και ο τάφος είναι η πόρτα που ανοίγει για να φτάσουμε στην Ζωή, για να φτάσουμε στη Βασιλεία των Ουρανών. Εύχομαι, αγαπητοί μου αδελφοί, η Αγία Πελαγία η οποία τιμούμε σήμερα να πρεσβεύει ώστε να συναντήσουμε και εμείς Αυτόν που συνάντησε εκείνη και της άλλαξε την ζωή. Εύχομαι οι πρεσβείες της Αγίας Πελαγίας να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ποιο είναι το νόημα της ζωής και πού βρίσκεται η αληθινή ζωή. Γιατί μονάχα όταν θα τα ανακαλύψουμε αυτά θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τον Λόγο του Θεού, εκείνον τον οποίον δίδαξαν οι Απόστολοι και βεβαίωσαν οι Άγιοι της Εκκλησίας μας. Γιατί το Ευαγγέλιο είναι ο Λόγος του Θεού ο εφαρμοζόμενος στις ζωές των Αγίων. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας τιμά ιδιαιτέρως τους Αγίους που έζησαν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Εύχομαι, οι πρεσβείες της Αγίας Πελαγίας να μας βοηθούν πάντοτε».

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό στο Δικαστικό Μέγαρο Νεαπόλεως. Αμέσως μετά συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, τους δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους, με τους οποίους συζήτησε θέματα που απασχολούν το υψηλό λειτούργημά τους και την απονομή της δικαιοσύνης.

Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 τέλεσε τον Αγιασμό στην Αθλητική Ένωση Νεαπόλεως, στο γήπεδο της πόλεως, για την έναρξη της νέας αθλητικής περιόδου. Ευχήθηκε δε καλή δύναμη στον Πρόεδρο, στα Μέλη, στους Προπονητές και στους Αθλητές της Ένωσης και η νέα αθλητική περίοδος να είναι γεμάτη από πρόοδο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων