22/11/2021 22/11/2021 Σε δύο μεγάλες Πανηγύρεις ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος για την Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων – Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε χθες στο Ρέθυμνο  Το εσπέρας του Σαββάτου 20 Νοεμβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε επί τη Εορτή των...
22 Νοεμβρίου, 2021 - 10:03

Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ρέθυμνο

Διαδώστε:
Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ρέθυμνο

Σε δύο μεγάλες Πανηγύρεις ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος για την Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων – Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε χθες στο Ρέθυμνο 

Το εσπέρας του Σαββάτου 20 Νοεμβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε επί τη Εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Οδηγήτριας Κριτσάς.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στο κήρυγμά του περί της Εορτής: «Κατακλύζουμε απόψε αυτό το ναό, αγαπητοί μου αδελφοί, για να τιμήσουμε και να πανηγυρίσουμε τον καθαρώτατο ναό του Σωτήρος, την πολυτίμητο Παστάδα και Παρθένο, το ιερόν θησαύρισμα της Δόξης του Θεού.

Προσήλθαμε απόψε εδώ για να εορτάσουμε τη μεγάλη Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, μία Εορτή που μας φανερώνει πώς θα πρέπει να πορευόμαστε στη ζωή μας, μία Εορτή η οποία μας προσκαλεί να εισέλθουμε κι εμείς μέσα στο ναό και να μεταμορφωθούμε όπως Εκείνη.

Είναι Εορτή μεγάλη η σημερινή γιατί –όπως ακούμε και στο Απολυτίκιο– αποτελεί το προοίμιο της Θείας Οικονομίας, είναι ο προάγγελος του σχεδίου του Θεού για τη σωτηρία των ανθρώπων, για την αποκατάστασή των στον Παράδεισο και τη Βασιλεία των Ουρανών.

Όλοι διερωτόμαστε με τα σύγχρονα δεδομένα πώς είναι δυνατόν ένα μικρό παιδί, ένα κοριτσάκι μόλις τριών ετών, να πηγαίνει και να αφιερώνεται στο ναό. Οι γονείς της Παναγίας Τήν αφιέρωσαν στο ναό, διότι έπρεπε να υπάρξουν συνεπείς στο τάμα που έκαναν για την απόκτηση παιδιού. Γι’ αυτό θα πρέπει και εμείς να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά τα οποία υποσχόμαστε, διότι τότε θα πρέπει να τα πραγματοποιήσουμε.

Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε συνεπείς και να μην θυμόμαστε το Θεό μονάχα την ώρα που Τον έχουμε ανάγκη, την ώρα της δυσκολίας και του πειρασμού, αλλά και μετά –όταν επέλθει η γαλήνη– θα πρέπει να δοξολογούμε και να ευχαριστούμε τον Κύριο και Θεό μας, ο οποίος παντί τρόπω κατεργάζεται –ακόμα και μέσα από τις ασθένειες και τις δυσκολίες– για τη δική μας σωτηρία».

Στην Ακολουθία παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός και η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μαρία Χανιωτάκη-Μυλωνάκη.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Κυριακή 21 Νοεμβρίου και κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος προέστη της Τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνου, συλλειτουργούντων του Σεβασμ. οικείου Ποιμενάρχου κ. Ευγενίου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος και ανέφερε: «Σήμερον εν τω ναώ προσάγεται η Πανάμωμος Παρθένος εις κατοικητήριον του Παντάνακτος Θεού», ψάλλει ο ιερός υμνωδός της Εκκλησίας μας. Και ψάλλουμε κι εμείς μαζί του για να προσδιορίσουμε το σημαντικό γεγονός που εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε σήμερα, την Είσοδο δηλαδή της Παναγίας Παρθένου στο ναό του Σολομώντος, όταν οι Άγιοι γονείς Της Ιωακείμ και Άννα Την αφιέρωσαν –τριετίζουσα– στο Θεό.

Η Είσοδος της Παναγίας εις τα Άγια των Αγίων και η παραμονή Της εκεί μέχρι που Την εμπιστεύθηκε ο Ιωσήφ αποτελεί μέρος του σχεδίου του Θεού για τη σωτηρία πάντων ημών. Ο Θεός, θέλοντας να Την προετοιμάσει και να Την διατηρήσει αγνή και αμόλυντη, Την δέχεται στα άδυτα του ναού, Την σκεπάζει, Την προστατεύει και Την γαλουχεί με την διαρκή παρουσία Του, μέσα στο πλέον άγιο επί της γης περιβάλλον, όπου η Παρθένος Μαρία δεν μπορεί να γνωρίσει την κακία του κόσμου, ούτε την αμαρτία, ούτε την αλλοτρίωση που επιφέρουν στον άνθρωπο ο εγωισμός, η κενοδοξία και τα πάθη.

Η Παναγία λοιπόν παραμένει καθαρή από κάθε πνευματικό ρύπο και γνωρίζει σε βάθος την αγάπη του Θεού και την διαρκή παρουσία Του στη ζωή Της. Και όταν αργότερα έρχεται ο Αρχάγγελος Γαβριήλ να Της μεταφέρει την πρόσκληση του Θεού να γίνει Μητέρα του Θεανθρώπου Χριστού, Εκείνη θα έλθει να συναινέσει με ταπείνωση και συστολή στο Θέλημά Του. Και θα προσφέρει την αμόλυντη ανθρώπινη φύση Της για να την προσλάβει και να την δεχθεί ο Υιός και Λόγος του Θεού, ως τέλειος Θεός, ο οποίος γεννάται αενάως από τον Θεό Πατέρα και ως τέλειος άνθρωπος γεννηθείς εν Θρόνω εκ των παρθενικών αιμάτων της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Χαιρόμαστε και πανηγυρίζουμε σήμερα αδελφοί μου, μαζί με τις λαμπαδηφόρες Παρθένες που συνοδεύουν την Παναγία μας στα Άγια των Αγίων. Χαιρόμαστε και πανηγυρίζουμε μαζί με τους Αγίους γονείς της Ιωακείμ και Άννα που Την έφεραν στον κόσμο. Χαιρόμαστε και πανηγυρίζουμε και δοξάζουμε τον Θεό που με τρόπο μυστικό και θαυμαστό προστάτεψε και ανέθρεψε την Παναγία μας, ώστε να έλθει στην τελειότητα και στο κάλλος το πνευματικό που απαιτούσε η μεγάλη αποστολή Της. Δοξάζουμε τον Θεό για την ανεξιχνίαστη Πρόνοιά Του και για την άπειρη αγάπη Του για εμάς τους ανθρώπους.

Υμνούμε και μεγαλύνουμε την Παναγία μας που ολόκληρη η ζωή Της ήταν ένα θαύμα, με σκοπό τη δική μας σωτηρία και την απολύτρωση. Την δοξάζουμε και Την προσκυνούμε, όχι μόνο γιατί έγινε η Μητέρα της ζωής, αλλά επειδή έγινε η Μητέρα όλου του κόσμου και το υπέρτατο παράδειγμα του ανθρώπου που έχει αφιερώσει τη ζωή του ολοκληρωτικά στο Θεό, παράδειγμα που οφείλουμε να μιμηθούμε και να ακολουθήσουμε κι εμείς ως προς τη δική μας προσωπική σχέση με το Θεό».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Δοξολογία επί τη Εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε εκπρόσωπος των Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Ρεθύμνης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίσθηκαν με την τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, έμπροσθεν του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Ο Σεβασμιώτατος εδεήθη υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως πάντων των ευκλεώς αγωνισαμένων, των υπερασπισθέντων των συνόρων της Πατρίδος και του Γένους ημών και ενδόξως πεσόντων εν τοις αγώσι του Έθνους.

Στέφανα κατετέθησαν από την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή, τον Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γεωργίου Μαρινάκη και από εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων