29/09/2023 30/09/2023 Κορυφώθηκαν στην Παραμυθιά οι εορτασμοί για την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δονάτου, Επισκόπου Ευροίας του θαυματουργού, Πολιούχου και Προστάτη όλης της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας, καθώς και οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους 49 προκρίτους της Παραμυθίας που εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα και τους μουσουλμάνους Τσάμηδες, στις 29 Σεπτεμβρίου του 1943. Το...
29 Σεπτεμβρίου, 2023 - 21:24
Τελευταία ενημέρωση: 30/09/2023 - 1:42

Παραμυθιά: Eορτασμοί για τον Πολιούχο Άγιο Δονάτο και εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες προκρίτους

Διαδώστε:
Παραμυθιά: Eορτασμοί για τον Πολιούχο Άγιο Δονάτο και εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες προκρίτους

Κορυφώθηκαν στην Παραμυθιά οι εορτασμοί για την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δονάτου, Επισκόπου Ευροίας του θαυματουργού, Πολιούχου και Προστάτη όλης της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας, καθώς και οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους 49 προκρίτους της Παραμυθίας που εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα και τους μουσουλμάνους Τσάμηδες, στις 29 Σεπτεμβρίου του 1943.

Το απόγευμα της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου 2023, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δονάτου Παραμυθίας τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ΄ αρτοκλασίας προεξάρχοντος του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μολυβδοσκεπάστου Αρχιμανδρίτου π. Αρσενίου Μάϊπα, κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσία των πολιτικών αρχών του Νομού Θεσπρωτίας και πλήθους πιστών.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος Ντελής, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμ.Θεοτόκου Γηρομερίου. Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών λειψάνων και της Εικόνος του Αγίου Δονάτου εντός της πόλεως της Παραμυθιάς.

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δονάτου Παραμυθίας τελέσθηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ των 49 εκτελεσθέντων προκρίτων της πόλεως της Παραμυθίας από τα Στρατεύματα Κατοχής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας, ο οποίος πριν την απόλυση της εορτής κήρυξε τον Θείο λόγο.

Εν συνεχεία ακολούθησε πομπή προς το Μνημείο των εκτελεσθέντων όπου τελέσθηκε Αρχιερατική επιμνημόσυνη Δέηση παρουσία των αρχών της πόλης και των συγγενών αυτών.

Mεταξύ άλλων παρέστησαν: o βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο δήμαρχος Σουλίου, Γιάννης Καραγιάννης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, η Επίτιμη Πρόξενος της Γερμανίας στην Ήπειρο Κέρστιν Lohr, ο Γενικός Περιφέρειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπειρου Ταξιαρχος Βασίλης Μουσελιμης, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας Πεζικού Ταξίαρχος Γεώργιος Παππάς, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας Αστυνομικός Διευθυντής Παππάς Ιωάννης, ο Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας Αντιπλοίαρχος Κορίζης Κωνσταντίνος, ο Επιπυραγός Ευάγγελος Μπέλλος ως εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Θεσπρωτίας ο Διοικητής του 628 Τάγματος Πεζικού Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Καράς, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και πλήθος κόσμου.

Την συγκινητική κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Δρίμιτζας Αντώνιος, γιος εκτελεσθέντος στους 49 Προκρίτους.

Θέμα Γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε μεταξύ αλλων στην ομιλία του ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης.

Περισσότερες φωτoγραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων