25/06/2022 25/06/2022 Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου του Παρίου, στον Κώστο Πάρου, την γενέτειρα του Αγίου, τελέσθηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός το απόγευμα της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2022 χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β’ και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, του οικείου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων...
25 Ιουνίου, 2022 - 10:34
Τελευταία ενημέρωση: 25/06/2022 - 16:07

Εσπερινός Αγίου Αθανασίου του Παρίου στη γενέτειρα του

Διαδώστε:
Εσπερινός Αγίου Αθανασίου του Παρίου στη γενέτειρα του

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου του Παρίου, στον Κώστο Πάρου, την γενέτειρα του Αγίου, τελέσθηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός το απόγευμα της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2022 χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β’ και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, του οικείου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου.

Να σημειωθεί ότι ο ναός εγκαινιάσθηκε στις 25 Ιουνίου του 2005 υπό του αοιδίμου Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Αμβροσίου Β’.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, υποδέχθηκε με εγκαρδίους λόγους τους Σεβασμιωτάτους και τον Θεοφιλέστατο, αναφερθείς στο σημαίνον γεγονός της εορτίου μνήμης του Αγίου για τη νήσο Πάρο και την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος αναφέρθηκε στο οδοιπορικό της ζωής του Αγίου από την Πάρο, στη Σμύρνη, στο Άγιον Όρος, στην Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, το Μεσολόγγι και τέλος στη Χίο, όπου και εναπετέθη το ιερό σκήνωμά του. Επίσης αναφέρθηκε στην θεοφιλή κίνηση των κολλυβάδων και φιλακάλων πατέρων της προεπαναστατικής Ελλάδος, η οποία όπως είπε υπήρξε ο κυμματοθραύστης δύο μεγάλων κινδύνων που απειλούσαν το υπόδουλο έθνος, της μουσουλμανικής πολυχρόνιας σκλαβιάς και του αθεϊσμού του ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Ο κίνδυνος, τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ να είχαμε χάσει την ελληνική αυτοσυνειδησία μας και τις πατρώες παραδόσεις μας απεφεύχθη, επειδή υπήρξαν οι μεγάλοι και επιφανείς αυτοί άνδρες, οι σάλπιγγες του πνεύματος που ανέπαυσαν τις συνειδήσεις των Ελλήνων και τις κράτησαν μακρυά από την αλλοτρίωση και τον πνευματικό αφανισμό.

Αναχωρώντας από τον ναό, είπε στους εκκλησιαζόμενους, και προσκυνώντας το Ιερό Λείψανο και την εφέστιο Εικόνα του Αγίου, εκφράστε του την ευγνωμοσύνη σας, διότι σήμερα, ως ορθόδοξοι Έλληνες συνευχόμεθα όλοι μαζί!

Ωσαύτως συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αοιδίμου προκατόχου του Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Αμβροσίου Β’, τον οποίο, όπως τόνισε, δικαίως στον χειροτονητήριο λόγο του, τον απεκάλεσε ασκητικόν! Εν τέλει ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Θηβών κ. Γεώργιο και Παροναξίας κ. Καλλίνικο για την επέτειο της χθεσινής εκλογής τους εις Επίσκοπον.

Το πρωί του Σαββάτου 25 Ιουνίου 2022 τελέσθηκε στον ίδιο Ναό πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου.

Την Ακολουθία του Εσπερινού μετέδωσε τηλεοπτικώς ο περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός Κυκλάδων SyrosTV1.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Μητροπολίτης Παροναξίας στο ope.gr για τα 300 χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Αθανασίου του Παρίου

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων