11/01/2024 11/01/2024 Ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος αναφέρθηκε στο ζήτημα του λεγόμενου “γάμου” ομοφύλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Μεταξύ άλλων είπε ότι γάμος είναι μόνο το Μυστήριο, ενώ τον λεγόμενο “γάμο” ομόφυλων ζευγαριών ονομάζει μόνο η πολιτεία.  Σε συνέντευξή του στο Action 24, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: Δεν θα ήθελα να προλάβω τις ανακοινώσεις μετά τις δηλώσεις...
11 Ιανουαρίου, 2024 - 13:26
Τελευταία ενημέρωση: 11/01/2024 - 13:33

Παροναξίας Καλλίνικος: Άρσεν και θήλυ είναι εκείνοι που απαρτίζουν το γάμο και δημιουργούν οικογένεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Παροναξίας Καλλίνικος: Άρσεν και θήλυ είναι εκείνοι που απαρτίζουν το γάμο και δημιουργούν οικογένεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος αναφέρθηκε στο ζήτημα του λεγόμενου “γάμου” ομοφύλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Μεταξύ άλλων είπε ότι γάμος είναι μόνο το Μυστήριο, ενώ τον λεγόμενο “γάμο” ομόφυλων ζευγαριών ονομάζει μόνο η πολιτεία.

Σε συνέντευξή του στο Action 24, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε:

Δεν θα ήθελα να προλάβω τις ανακοινώσεις μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία μάλιστα συνέρχεται αυτές τις ημέρες και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου. Θα εκφράσω τις απόψεις μου προσωπικές αλλά και σε σχέση με όσα μέχρι τώρα ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος. Είχε κάνει μία παρά πολύ καλή και εμπεριστατωμένη ανακοίνωση το νομικό γραφείο της Ιεράς Συνόδου πριν από μερικές ημέρες δηλαδή περίπου 19 Δεκεμβρίου, αν δεν κάνω λάθος. Νομίζω ότι ήταν κάτι που περιμέναμε ότι θα γίνει. Όλο αυτό το διάστημα ακουγότανε αλλά όπως και όλοι, νομίζω, και εμείς θεωρούσαμε ότι θα γίνει λίγο αργότερα. Κατά τούτο θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπήρχε ένας αιφνιδιασμός. Η Εκκλησία δεν έχει λόγο να αντιπαρατίθεται με την πολιτεία και μάλιστα, επειδή αναφέρθηκε τώρα που συζητούσατε για το θέμα του κορωνοϊού, είχαμε μία συνεργασία με την πολιτεία και στο θέμα του κορωνοϊού όπου αυτό ήταν εφικτό με την καλύτερη αντιμετώπιση.

Υπάρχει μεγάλο ζήτημα το οποίο τίθεται για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος τόνισε:

Υπάρχει μεγάλο ζήτημα το οποίο τίθεται και μάλιστα όσοι είμαστε και στις επαρχίες που έχουμε μία πιο άμεση επικοινωνία με τον κόσμο. Τον εισπράττουμε αυτόν τον προβληματισμό και μάλιστα καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις οι οποίες γίνονται για το θέμα.

Υπάρχει μία αγωνία γύρω από αυτό το θέμα. Όχι από την πλευρά του πολιτικού γάμου, που αυτό είναι θέμα της πολιτείας αν ήταν κάτι απομονωμένο, όπως θέμα της πολιτείας ήταν και η καθιέρωση η ψήφιση για το σύμφωνο συμβίωσης που εξετάθη αρχικώς για τα ετερόφυλα ζευγάρια και στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά ως άμεση επίπτωση από την θέσπιση πολιτικού γάμου θα είναι και η δυνατότητα τεκνοθεσίας.

Το ζήτημα της τεκνοθεσίας

Καταθέτοντας την προσωπική του άποψη ο Σεβασμιώτατος είπε:

Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για την νομική πτυχή του θέματος. Δεν μας απασχολεί, αυτά τα παιδιά που θα ενταχθούν σε αυτές τις οικογένειες που είναι με δύο άνδρες ή δύο γυναίκες, ποια θα είναι η πορεία αυτών των παιδιών μέσα σε αυτές τις οικογένειες; Πώς θα στερήσουμε από αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα να έχουν την καθιερωμένη, όχι τώρα, από αιώνων, χιλιετιών, παρουσία και ζωντανή συμμετοχή του πατέρα και της μητέρας; Πώς θα είναι η εξέλιξη αυτών των παιδιών που δεν έχουμε βιώσει ήδη, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να κρίνουμε; Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα τεθούν οξύτερα αν καθιερωθεί ο πολιτικός γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια που θα έχει ως αποτέλεσμα και την τεκνοθεσία.

Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο “γάμος” των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι γάμος για την Εκκλησία, είναι κάτι που η πολιτεία ονομάζει γάμο, καθώς “εμείς γάμο έχουμε μόνο το Μυστήριο”.

Επιπλέον, επεσήμανε:

Δεν κρίνουμε πρόσωπα αυτή τη στιγμή, μιλάμε για την καθιέρωση ως θεσμού. Τα πρόσωπα είναι όλα παιδιά του Θεού. Όλοι είμαστε αδέλφια. Δεν γίνονται διακρίσεις με βάση τις επιλογές του κάθε ανθρώπου. Η Εκκλησία όμως έχει τη διδασκαλία της. Άρσεν και θήλυ είναι εκείνοι που απαρτίζουν το γάμο και δημιουργούν οικογένεια. Αυτό το πρότυπο δεν μπορεί να αλλάξει. Η διδασκαλία της Εκκλησίας είναι αιώνια. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε διδασκαλία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων