17/12/2018 17/12/2018 Ο βυζαντινός ναός της παλαιάς Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου στου Μπάδα, που είχε πληγεί από το σεισμό του 2008, άνοιξε και πάλι της θύρες του και πλέον είναι επισκέψιμος για το κοινό. Ο ναός συντηρήθηκε, υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας και στα μέσα Οκτωβρίου παραδόθηκε στη Μητρόπολη Πατρών. Ήταν μονή άλλοτε ενοριακή ή...
17 Δεκεμβρίου, 2018 - 22:47
Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2018 - 22:48

Επισκέψιμος ο βυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου Μπάδα

Διαδώστε:
Επισκέψιμος ο βυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου Μπάδα

Ο βυζαντινός ναός της παλαιάς Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου στου Μπάδα, που είχε πληγεί από το σεισμό του 2008, άνοιξε και πάλι της θύρες του και πλέον είναι επισκέψιμος για το κοινό. Ο ναός συντηρήθηκε, υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας και στα μέσα Οκτωβρίου παραδόθηκε στη Μητρόπολη Πατρών.

Ήταν μονή άλλοτε ενοριακή ή ασκητήριο, στο όρος της Μόβρης. Διατηρείται ναός του Αγίου Δημητρίου, βυζαντινός, ανακαίνιση του οποίου έγινε την 4/7/1750, σύμφωνα με επιγραφή σωζομένη στον νάρθηκα. Το ίδιο έτος χρονολογούνται και οι αγιογραφίες καθώς και ο Παντοκράτωρ του θόλου μετά βιβλικής γύρω ρήσεως. Κατά το παρελθόν ο ναός είχε πυρποληθεί. Ψηλότερα του ναού βρίσκεται σπήλαιο με δεύτερο ναό εντός αυτού.
Το σχέδιο του κυρίως ναού είναι ελεύθερος σταυρός με μεταγενέστερο νάρθηκα. Έχει δε την ιδιοτυπία, τα τέσσερα σκέλη του σταυρού να καταλήγουν εσωτερικά σε ημικυκλικές κόγχες που διατηρούνται ολόκληρες στο ανατολικό και δυτικό μέρος, χαμηλωμένες στο νότιο και βόρειο. Οι αγιογραφίες είναι έργο του Ανδρέου Αναγνώστη που τον αποκαλύπτει επιγραφή ευρισκόμενη πάνω από την είσοδο του νάρθηκα, ο οποίος προσετέθη το 1750.

Ο αρχικός ναός ήταν κτίσμα του ΙΒ αι.

Ο ναός είναι επισκέψιμος κάθε Κυριακή 11.00 έως 14.00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978697574 π. Κωνσταντίνος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων