01/01/2022 01/01/2022 Έναν σύντομο απολογισμό για το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών για την χρονιά που έφυγε έκανε ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος από τον Ιερό Ναό του Πολιούχου της  πόλης. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός της Δεσποτικής Εορτής της Περιτομής του Κυρίου και της ιεράς μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου,...
01 Ιανουαρίου, 2022 - 9:52
Τελευταία ενημέρωση: 01/01/2022 - 9:59

Απολογισμό για το έτος που έφυγε έκανε ο Μητροπολίτης Πατρών

Διαδώστε:
Απολογισμό για το έτος που έφυγε έκανε ο Μητροπολίτης Πατρών

Έναν σύντομο απολογισμό για το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών για την χρονιά που έφυγε έκανε ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος από τον Ιερό Ναό του Πολιούχου της  πόλης.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός της Δεσποτικής Εορτής της Περιτομής του Κυρίου και της ιεράς μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και πλήθους ευσεβών Χριστιανών.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Βασιλόπιτα και μίλησε από καρδίας ευχόμενος τα δέοντα για το νέο Έτος.

Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ των άλλων, είπε: «… Αίνον και δοξολογίαν ας αναπέμψωμε στον πανοικτίρμονα Κύριο, διότι:

α) Μας διετήρησε για μια ακόμη χρονιά στη ζωή αυτή, δίδοντάς μας την ευκαιρία, να αξιοποιήσωμε έτι περαιτέρω όσα και όποια χαρίσματα έλαβε, από Αυτόν, ο καθείς από μας.

β) Μας δίδει μέσω αυτής της παρατάσεως της ζωής μας, την δυνατότητα να μετανοήσωμε ειλικρινά, εκ βάθους ψυχής μετά δακρύων και να λευκάνωμε με το λουτρό της μετανοίας την στολήν της ψυχής μας.

γ) Μας επιτρέπει εν τη μακροθυμία Του, να τακτοποιήσωμε τις όποιες εκκρεμότητες της ζωής μας πνευματικές και άλλες, να συνδιαλλαγώμεν με τον εαυτό μας, με τους άλλους και με τον Θεόν και να ζήσωμεν το, υπόλοιπον της ζωής μας, εν ειρήνη και πνευματική αγαλλιάσει, εν Αυτώ τω Κυρίω ημών.

δ) Να διαπιστώσωμε το γοργόν του βίου μας, το μάταιον των εγκοσμίων και να συνειδητοποιήσωμεν, ότι «ουκ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν».(Απόστολος Παύλος)

ε) Να κάνωμε ένα απολογισμό των πεπραγμένων μας, ώστε να ίδωμεν τα όποια θετικά στοιχεία, σημειώνοντας και τα αρνητικά, προκειμένου να διορθώσωμε τα ελαττώματά μας. Αυτός ο πνευματικός απολογισμός επισημαίνεται και από την αρχαιότητα με τον γνωστό στους περισσοτέρους «Πη παρέβην; Τι δέρεξα; Τι δε μοι δέον ουκ ετελέσθη» (ερώτημα των Πυθαγορείων)

«Που έκανα παράβαση; Τι καλό έκανα; Τι απ’ αυτά που έπρεπε να κάνω δεν έγινε;».

Κοντά όμως σε αυτά γυρίζοντας τους πνευματικούς δείκτες προς τα πίσω, ενθυμούμεθα γεγονότα ευχάριστα και δυσάρεστα, τα οποία συνέβησαν κατά την διάρκεια του παρελθόντος έτους.

Και κατά το έτος αυτό δοκιμάστηκε ο κόσμος αρκετά, κατά τα κρίματα του Κυρίου, από την γνωστή πανδημία, η οποία πολλούς οδήγησε στα Νοσοκομεία και εξ’ αιτίας της οποίας, πολλοί αδελφοί μας μετέστησαν εκ των επιγείων εις τα επουράνια, υπέρ ων δεήσεις ποιούμεθα διά την ανάπαυση της ψυχής τους εν σκηναίς δικαίων και μακάρων.

Δραττόμενοι αυτής της ευκαιρίας προσευχόμεθα για μίαν εισέτι φορά για τους αρμοδίους στον τομέα της υγιείας, Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων μας, οι οποίοι εσήκωσαν και σηκώνουν με συνείδηση ευθύνης, αυτό τον σταυρό της συμπαραστάσεως στους ασθενείς.

Αλλά και για όσους είναι ασθενείς να ευχηθούμε, ώστε Κύριος ο Θεός να τους θεραπεύση και να επιστρέψουν υγιείς εις τα ίδια.

Εκ βάθους δε ψυχής και καρδίας να δεηθώμεν, όπως Κύριος ο Θεός απαλλάξη τον κόσμον από την δοκιμασίαν αυτής της πανδημίας, παραβλέπων τα πολλά ημών αμαρτήματα και ίλεως γενόμενος πάσιν ημίν.

Κατά το απερχόμενον έτος, αδελφοί, συνεπληρώθησαν διακόσια έτη από την Επανάσταση των Ελλήνων, εναντίον του φρικτού Οθωμανικού ζυγού και της βαρειάς Τουρκικής σκλαβιάς τετρακοσίων ετών.

Εδοξάσαμε τον Θεό διότι μετά από αγώνες αιματηρούς και θυσίες μεγάλες, μπροστά στις οποίες ιλιγγιά νούς ανθρώπινος και γλώσσα διηγήσασθαι ου δύναται, μας εχάρισε την ελευθερία.

Ως ιερά Μητρόπολις αποδώσαμε φόρον τιμής και ευνγωμοσύνης προς τους Ήρωες και Μάρτυρες υπέρ πίστεως και Πατρίδος.

Αφιερώσαμε το ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως στην μεγάλη αυτή επέτειο.

Διοργανώσαμε διαδικτυακό συνέδριο για τους αγώνες υπέρ της Ελευθερίας. Μιλήσαμε για την προσφορά του Ιερού Κλήρου σε διαδικτυακό Αρχονταρίκι.

Τιμήσαμε τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, με ειδικές εκδηλώσεις και με κέντρο την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πατρών.

Κατετάγη εις τας δέλτους των Αγίων, κατόπιν εισηγήσεώς μας και Αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου, ο εκ Ζουμπάτας των Πατρών, Εθνοιερομάρτυς Γρηγόριος Μητροπολίτης Δέρκων. (3.6.1821)

Μεταφέραμε τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού, από την ιδιαιτέρα του Πατρίδα, όπου φυλάσσονται την Δημητσάνα, στην πόλη που εποίμανε, στην πόλη των Πατρών, για ένα τριήμερο και τον ετιμήσαμε δεόντως.

Κατασκευάσαμε και ετοποθετήσαμε στον αύλειο χώρο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου τις προτομές των Εθνομαρτύρων Αρχιερέων των Πατρών, Νεοφύτου, Γερμανού του Α’ και Παρθενίου του Ε’.

-Υπηρετήσαμε τον συνάνθρωπό μας μέσα από τις δομές της αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ήδη ανατέλει ένα νέο έτος.

Εκφράζομε την ολόθυμον ευχή και προσευχή να μας χαριτώση ο Κύριος, να μας δώση υγιεία ψυχική και σωματική πνευματική, εσωτερική αγαλλίαση και δύναμη, ώστε να φθάσωμε στον αγιασμό και στη σωτηρία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων