23/02/2023 23/02/2023 Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος εξέδωσε εγκύκλιο για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. “Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή μας προσφέρει θαυμάσιες λατρευτικές ευκαιρίες, προκειμένου να ατενίσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, να διαπιστώσουμε τις ανθρώπινες αδυναμίες μας, να δούμε τις πνευματικές μας πληγές, τις οποίες δημιουργεί η πολυδιάστατη αμαρτία, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τα απαραίτητα φάρμακα ως και...
23 Φεβρουαρίου, 2023 - 12:53
Τελευταία ενημέρωση: 23/02/2023 - 14:55

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Πατρών για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Διαδώστε:
Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Πατρών για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος εξέδωσε εγκύκλιο για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. “Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή μας προσφέρει θαυμάσιες λατρευτικές ευκαιρίες, προκειμένου να ατενίσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, να διαπιστώσουμε τις ανθρώπινες αδυναμίες μας, να δούμε τις πνευματικές μας πληγές, τις οποίες δημιουργεί η πολυδιάστατη αμαρτία, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τα απαραίτητα φάρμακα ως και τα πνευματικά επιθήματα, για την θεραπεία αυτών των πληγών”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω η εγκύκλιος:

Προς

το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα

της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών

Παιδιά μου ευλογημένα,

Mε την χάρη του Θεού, εφθάσαμε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Η περίοδος αυτή είναι χρόνος πνευματικών αγωνισμάτων, προσευχής, νήψεως, νηστείας και πνευματικής και Μυστηριακής ζωής, ώστε εν χαρά και αγαλλιάσει, να φθάσωμε να προσκυνήσωμε τα σεπτά και Άγια Πάθη του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και να Τον δοξολογήσωμε Αναστάντα εκ νεκρών.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή μας προσφέρει θαυμάσιες λατρευτικές ευκαιρίες, προκειμένου να ατενίσωμε τον εσωτερικό μας κόσμο, να διαπιστώσωμε τις ανθρώπινες αδυναμίες μας, να δούμε τις πνευματικές μας πληγές, τις οποίες δημιουργεί η πολυδιάστατη αμαρτία, αλλά και να χρησιμοποιήσωμε τα απαραίτητα φάρμακα ως και τα πνευματικά επιθήματα, για την θεραπεία αυτών των πληγών.

Το κέντρο της ζωής μας είναι η Θεία Λειτουργία. Σύνοδο ουρανού και γης ονομάζει την φρικτή Μυσταγωγία, την Θεία Ευχαριστία, ο Ιερός Χρυσόστομος. Πάνω στην Αγία Τράπεζα, προσφέρεται, θυσιάζεται, μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός δηλαδή, και εμείς γινόμεθα όμαιμοι και σύσσωμοι Αυτού.

Καθ’ όλην την διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Αγία μας Εκκλησία, μας παρέχει την δυνατότητα πνευματικού ανεφοδιασμού, μας ενισχύει και μας ενδυναμώνει στον αγώνα εναντίον του διαβόλου.

Οι ιερές Ακολουθίες είναι κατανυκτικές, αναγωγικές και σωτήριες. Η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί, το Μέγα Απόδειπνο, οι Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο, συγκινούν, χαροποιούν, μεταμορφώνουν τον άνθρωπο, τον οδηγούν στην νηφάλιο μέθη, όπως εμπειρικά μιλούν οι Πατέρες της Εκκλησίας.

Τα όπλα τα οποία παρέχει η Εκκλησία μας, ώστε να φθάσωμε νικηφόροι στο τέρμα, μετά από ένα δύσκολο αγώνα, είναι τα ίδια που χρησιμοποίησαν και θα χρησιμοποιούν οι θεούμενοι από της αρχής και μέχρι των εσχάτων.

Ωραιότατα μέσα από ένα τροπάριο δίδει αυτό το μήνυμα η Εκκλησία, ιδιαιτέρως κατά την κατανυκτική περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής: «Το στάδιον των αρετών ηνέωκται, οι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθετε, αναζωσάμενοι τον καλόν της Νηστείας αγώνα, οι γαρ νομίμως αθλούντες, δικαίως στεφανούνται, και αναλαβόντες την πανοπλίαν του Σταυρού, τω εχθρώ αντιμαχησώμεθα, ως τείχος άρρηκτον κατέχοντες την Πίστιν, και ως θώρακα την προσευχήν, και περικεφαλαίαν την ελεημοσύνην, αντί μαχαίρας την νηστείαν, ήτις εκτέμνει από καρδίας πάσαν κακίαν. Ο ποιων ταύτα, τον αληθινόν κομίζεται στέφανον, παρά του Παμβασιλέως Χριστού, εν τη ημέρα της Κρίσεως». Δηλαδή,

«Ήδη άνοιξε το στάδιο των αρετών, όσοι θέλετε να αγωνισθήτε, εισέλθετε στο στάδιο, αφού ζωσθήτε τον ωραίον αγώνα της νηστείας. Όσοι αθλούνται νομίμως, δικαίως λαμβάνουν τον στέφανον της νίκης. Και αφού αναλάβομε του Σταυρού την πανοπλία, ας αγωνισθούμε εναντίον του εχθρού, έχοντες ως τείχος απόρθητο την πίστη και ως ασπίδα την προσευχή, ως περικεφαλαία την ελεημοσύνη, αντί μαχαίρας την νηστεία, η οποία αφαιρεί από την καρδιά μας κάθε κακία. Όποιος αγωνίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο λαμβάνει τον αληθινό στέφανο της νίκης, από τον Παμβασιλέα Χριστόν, κατά την ημέρα της κρίσεως».

Παιδιά μου ευλογημένα,

Η Εκκλησία μας είναι η φιλόστοργη μητέρα μας, η απαντοχή μας, η παρηγοριά μας, ο οίκος του ουρανίου Πατρός μας. Μόνο εν τη Εκκλησία και διά της Εκκλησίας σωζόμεθα.

Αυτή η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ας είναι η ουράνια, μεγάλη, πνευματική ευκαιρία για την ασφαλή πορεία μας, μέσα από το στάδιο των πνευματικών αγωνισμάτων, για την συνάντησή μας με τον Εσταυρωμένο Κύριό μας, ώστε προσκυνούντες τα σεπτά και άγια Πάθη Του και μετέχοντες σ’ αυτά, να βιώσωμε εμπειρικά και την χαρά και ευφροσύνη της Αναστάσεώς Του.

Έχετε πίστη ακράδαντη στον Θεό και αφοσίωση στην Αγία μας Εκκλησία. Ζήσατε την κοινωνία με τον Θεό και τον συνάνθρωπο, με μετοχή στην Μυστηριακή ζωή ώστε με την χάρη του Kυρίου μας να απολαύσωμε όλοι, την ειρήνη, την χαρά και την αγάπη της Αναστάσεώς Του.

Σήμερα, το απόγευμα, και ώρα 6 μ.μ., θα τελεσθή ο πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός, στον Νέο Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου. Σας περιμένουμε με χαρά και αγάπη.

Ευλογημένη, κατά πάντα να είναι, η πνευματική μας πορεία κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Ειρηνικό, σωτήριο και πανευφρόσυνο εύχομαι να είναι το πνευματικό μας ταξίδι για το Άγιο Πάσχα.

Σας ασπάζομαι εν Κυρίω, με αγάπη πατρική.

Ο Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ

† Ο Π Α Τ Ρ Ω Ν Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Σ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων