29/11/2020 29/11/2020 Με ιερά κατάνυξη εορτάσθηκε και φέτος στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών η εορτή των Αχαιών Αγίων (των εν Αχαία και εξ Αχαίας επί το ακριβέστερον). Στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου Πατρών είναι θησαυρισμένη η ιερά Εικόνα τους και η μνήμη τους εορτάζεται την Κυριακή προ της εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου. Τόσο στον Εσπερινό όσο και...
29 Νοεμβρίου, 2020 - 22:16
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2020 - 22:09

Εορτάστηκαν το πρωί στην Πάτρα όλοι οι Αχαιοί Άγιοι

Διαδώστε:
Εορτάστηκαν το πρωί στην Πάτρα όλοι οι Αχαιοί Άγιοι

Με ιερά κατάνυξη εορτάσθηκε και φέτος στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών η εορτή των Αχαιών Αγίων (των εν Αχαία και εξ Αχαίας επί το ακριβέστερον). Στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου Πατρών είναι θησαυρισμένη η ιερά Εικόνα τους και η μνήμη τους εορτάζεται την Κυριακή προ της εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.

Τόσο στον Εσπερινό όσο και ανήμερα, προέστη των Ιερών Ακολουθιών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. Οι Ιερές Ακολουθίες ετέλεσθησαν κεκλεισμένων των θυρών, αλλά μετεδόθησαν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά από τα Μ.Μ.Ε. της Ιεράς Μητροπόλεως και τα άλλα τοπικά.

Στον Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εξ’ αφορμής της πανδημίας «την οποίαν, κρίμασιν οις οίδεν ο Θεός υφιστάμεθα, στις σωματικές νόσους και αρρωστίες και στις αιτίες τους που εστιάζονται στην αμαρτωλότητα του ανθρώπου, αφού μεταπτωτικά ταλαιπωρούν τον άνθρωπο» και συνέχισε με αναφορά στα «αρρωστήματα του έσω ανθρώπου, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν τα προσέχομε, ούτε σπεύδομε στο κατάλληλο ιατρείο για να λάβωμε θεραπεία, αλλ’ ούτε και για τα φάρμακα, τα οποία εν προκειμένω είναι πνευματικά, ενδιαφερόμενα».

«Καλώς φροντίζομε», είπε ο Σεβασμιώτατος, «για την υγεία του σώματος και καλώς τα απαραίτητα μέτρα λαμβάνομε για την κατανίκηση της σοβούσης κρίσεως εκ της πανδημίας του κορωνοϊού. Αλλά πρέπει και για την υγεία της ψυχής να ενδιαφερθούμε καταφεύγοντες στο αδάπανον ιατρείον που είναι η Εκκλησία και λαμβάνοντες τα απαραίτητα φάρμακα διά της Μυστηριακής οδού».

·Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη εις ένα προς ένα στους τιμωμένους Αγίους της Αχαΐας, με πρώτον τον Απόστολον Ανδρέαν και εστίασε στο γεγονός ότι η βάσις της αγιότητος, της εναρέτου βιοτής και πολιτείας, της ομολογίας, της μαρτυρίας και του μαρτυρίου των Αγίων είναι η πίστις διά την οποίαν ο Απόστολος Παύλος λέγει: «Πίστις εστίν ελπιζομένων υπόστασις πραγμάτων έλεγχος μη βλεπομένων» (3 Εβρ. 11,1)

Οι Πατέρες της Εκκλησίας ερμηνεύοντες το χωρίον αυτό μας επισημαίνουν ότι η πίστις είναι ο ίδιος ο Χριστός. «Χριστός εἶναι φαμέν τήν ἐνυπόστατον πίστιν» (Ἃγιος Μάξιμος Ὁμολογητής).

Αυτή η πίστη εκφράζεται από τους Αγίους με τον δικό τους τρόπο.

Στους Αποστόλους, ως Αποστολική διδαχή, ομολογία και μαρτύριο.

Στους Ιεράρχας ως αγώνας για την σωτηρία του Λαού του Θεού και καθοδήγηση με αυτοθυσία του ποιμνίου, εις τας αυλάς του Κυρίου.

Στους Μάρτυρας με την μαρτυρική κατάθεση της ομολογίας, μέχρις αίματος.

Στους Οσίους εκφράζεται μέσα από τους σκληρούς ασκητικούς αγώνες.

Οδοδείκτες άπαντες οι άγιοι προς Κύριον, μεσίτες και πρεσβευτές προς Αυτόν υπέρ ημών.

Ας μιμηθούμε την ενάρετη, την αγία βιοτή και πολιτεία τους, τους αγώνες, την μετάνοια και την θυσία τους, στην προς τον Θεόν πορεία μας. Και ας τους παρακαλέσωμε να μεσιτεύουν προς Κύριον, ώστε να μας λυτρώση εκ της δοκιμασίας, την οποίαν ένεκα των αμαρτιών ημών υφιστάμεθα».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων