10/01/2021 10/01/2021 Με ιερά κατάνυξη, εορτάσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, την Κυριακή 10.1.2021,η ιερά και πανσεβάσμιος μνήμη του Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως, ηγουμένου των μετ’ αυτού ανεραιθέντων, υπό των βαρβάρων Βλεμμύων, εν Ραιθώ, οσίων Αβάδων. Η εορτή άρχισε να τιμάται από το 1947, υπό του αοιδίμου Ευσταθίου Ευσταθοπούλου του Πατρέως, ο οποίος τότε υπηρετούσε ως...
10 Ιανουαρίου, 2021 - 14:11
Τελευταία ενημέρωση: 10/01/2021 - 14:06

Εορτή του Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως, στην Πάτρα

Διαδώστε:
Εορτή του Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως, στην Πάτρα

Με ιερά κατάνυξη, εορτάσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, την Κυριακή 10.1.2021,η ιερά και πανσεβάσμιος μνήμη του Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως, ηγουμένου των μετ’ αυτού ανεραιθέντων, υπό των βαρβάρων Βλεμμύων, εν Ραιθώ, οσίων Αβάδων.

Η εορτή άρχισε να τιμάται από το 1947, υπό του αοιδίμου Ευσταθίου Ευσταθοπούλου του Πατρέως, ο οποίος τότε υπηρετούσε ως Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και μετά έγινε  Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Κατά τα τελευταία έτη τα της εορτής του Οσιομάρτυρος Παύλου, επιμελείται η οικογένεια του Ιερέως Ιωάννου Μπαρούση.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την ημέρα αυτή επιτελεί ιερό μνημόσυνο τόσον του αοιδίμου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ευσταθίου, όσον και των ευλαβώς Αρχιερατευσάντων, αοιδίμων Αρχιερέων, εν τη Ιερά και Αποστολική Μητροπόλει των Πατρών από της αρχής και μέχρι των εσχάτων.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθηκε στο ιερό Ευαγγελικό ανάγνωσμα και εστίασε στο θέμα της μετανοίας, λαβών αφορμήν από τους λόγους του Κυρίου: « Μετανοείτε, ήγγικεν γαρ, η Βασιλεία των Ουρανών».

Ύστερα μίλησε για τον Οσιομάρτυρα Παύλο τον Πατρέα και την ασκητική και μαρτυρική αγία ζωή του και στο ότι πρέπει να ακολουθούμε στα ίχνη των Αγίων και αν χρειασθή να μαρτυρήσωμε υπέρ της Αγίας ημών και αμωμήτου πίστεως.

Επίσης, έκαμε λόγο για τους Προκατόχους του Αρχιερείς, οι οποίοι στο διάβα των αιώνων εκλέισαν τον Αποστολικόν θρόνον των Πατρών, αναδειχθέντες Οσιομάρτυρες, Εθνομάρτυρες, Ιερομάρτυρες και συνελόντ’ ειπείν ποιμένες απλανείς και διδάσκαλοι ιεροί των λογικών προβάτων τα οποία τους ενεπιστεύθη ο Θεός, να ποιμάνουν. Είναι χρέος μας, χρέος ευγνωμοσύνης και τιμής προς τους Ηγουμένους ημών, είπε, οίτινες ελάλησαν ημίν τον λόγον του Θεού. Ας παραδειγματίζονται και οι επιγενόμενοι, ώστε να αποδίδουν ευγνωμοσύνην εις τους ευεργέτας.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ανέπεμψε δέηση υπέρ αποκαταστάσεως της υγιείας του δούλου του Θεού Ιωάννου, ο οποίος εκτύπησε όταν έπεσε να πιάση τον Τίμιο Σταυρό, ανήμερα στην εορτή των Θεοφανείων, στην παραλία της Αμαρύνθου Ευβοίας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων