01/05/2021 01/05/2021 Μέσα σε κλίμα βαθυτάτης συγκινήσεως ετελέσθη η Ιερά Ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου, στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου. Παρέστησαν Πολιτικοί και Στρατιωτικοί Άρχοντες και εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων και πλήθος ευσεβούς Λαού, τηρουμένων των απαραιτήτων μέτρων για τον κορωνοϊό. Το προσκύνημα ήτο συνεχές,...
01 Μαΐου, 2021 - 13:37
Τελευταία ενημέρωση: 01/05/2021 - 13:49

Επιτάφιος, Πάτρα: «Συντρίβητε αλύσεις αι άλυτοι, φοβήθητε τύραννοι παράνομοι…»

Διαδώστε:
Επιτάφιος, Πάτρα: «Συντρίβητε αλύσεις αι άλυτοι, φοβήθητε τύραννοι παράνομοι…»

Μέσα σε κλίμα βαθυτάτης συγκινήσεως ετελέσθη η Ιερά Ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου, στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου.

Παρέστησαν Πολιτικοί και Στρατιωτικοί Άρχοντες και εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων και πλήθος ευσεβούς Λαού, τηρουμένων των απαραιτήτων μέτρων για τον κορωνοϊό.

Το προσκύνημα ήτο συνεχές, ενώ με τις τηρούμενες αποστάσεις, οι πιστοί είχαν γεμίσει τον μεγάλο αύλειο χώρο του Ναού και πέραν αυτού.

Ο Σεβασμιώτατος βαθύτατα συγκινημένος εξέφρασε την χαρά του για την συγκλονιστική αυτή εικόνα, μνησθείς του περσινού εορτασμού, ο οποίος λόγω των αυστηρών μέτρων, ετελέσθη κεκλεισμένων των θυρών.

Στη σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην νίκη της ζωής εναντίον του θανάτου, χρησιμοποιήσας χωρία από την διδασκαλία και την ομολογία των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας. (Ιερός Δαμασκηνός, Αγ. Επιφάνιος Κύπρου).

Μάλιστα εστάθη στον συγκλονιστικό διάλογο των Αγγελικών Δυνάμεων με τους άρχοντας του άδου, κατά τον Άγιο Επιφάνιο Κύπρου.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ κραυγάζει: «Άρατε πύλας οι Άρχοντες ημών» και ο Μιχαήλ προσθέτει: «και επάρθητε πύλαι αιώνιοι».

Οι Άγγελοι σαλπίζουν «Απόστητε πυλωροί οι παράνομοι, συντρίβητε αι αλύσεις αι άλυτοι. Φοβήθητε τύραννοι παράνομοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξης».

Η εις άδου κάθοδος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, δηλώνει την παντοτινή νίκη της Ζωής, εναντίον του θανάτου και την συντριβή όλων, όσοι διαχρονικά ηθέλησαν να υψώσουν επηρμένην οφρύν έναντι του Κυρίου και της αξίας της Εκκλησίας.

Η Ανάσταση είναι ο θρίαμβος και η δόξα της Εκκλησίας.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ανέπεμψε δέηση υπέρ υγιείας των ασθενούντων από την λοιμική νόσο του κορωνοιού αδελφών μας και υπέρ του ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού των Νοσοκομείων μας. Επίσης εδεήθη υπέρ αναπαύσεως πάντων των κεκοιμημένων εκ του κορωνοιού αδελφών μας, μνημονεύσας των αοιδίμων Ιεραρχών, πρ. Τρίκκης Αλεξίου, Λαγκαδά Ιωάννου και Καστορίας Σεραφείμ ως και των Ιερέων και Μοναχών και Λαικών, που έφυγαν από τον μάταιο αυτό κόσμο ένεκα της προαναφερθείσης νόσου.

Εκάλεσε δε άπαντας εις προσευχήν και μετάνοιαν διά την απαλλαγήν μας από την δοκιμασίαν της πανδημίας του κορωνοιού.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος εχοροστάτησε στην Ακολουθία του Επιταφίου και προέστη της Λιτανείας, στον περικαλλή νεόδμητο Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Πατρών, ωμιλήσας για την σημασία της εις άδου Καθόδου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και ευχηθείς τα δέοντα εν’ όψει της λαμπράς και πανηγύρεως του Πάσχα.

Νωρίτερα, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην Ακολουθία των Παθών στον ναό του Αγίου Ανδρέα, ενώ ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω Πατρών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων