23/01/2023 23/01/2023 Η Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών, με λαμπρότητα εκκλησιαστική και ιερά κατάνυξη, εόρτασε την 43η επέτειο, της Επανακομιδής του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέου, από την Μασσαλία της Γαλλίας, όπου βρίσκεται από το 1205 στην πόλη του μαρτυρίου του, στην Πάτρα. Το μέγα αυτό γεγονός έλαβε χώρα στις 19 Ιανουαρίου του 1980. Τότε σύμπας ο ιερός Κλήρος...
23 Ιανουαρίου, 2023 - 10:50
Τελευταία ενημέρωση: 23/01/2023 - 10:51

Η 43η επέτειος της Επανακομιδής του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέου, στην Πάτρα

Διαδώστε:
Η 43η επέτειος της Επανακομιδής του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέου, στην Πάτρα

Η Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών, με λαμπρότητα εκκλησιαστική και ιερά κατάνυξη, εόρτασε την 43η επέτειο, της Επανακομιδής του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέου, από την Μασσαλία της Γαλλίας, όπου βρίσκεται από το 1205 στην πόλη του μαρτυρίου του, στην Πάτρα.

Το μέγα αυτό γεγονός έλαβε χώρα στις 19 Ιανουαρίου του 1980. Τότε σύμπας ο ιερός Κλήρος και ο Πατραϊκός Λαός, με επικεφαλής τον αοίδιμο Μητροπολίτη Πατρών κυρό Νικόδημο, υποδέχθηκαν τον χαριτόβρυτο θησαυρό, ο οποίος έκτοτε φυλάσσεται, ως μέγα σέβασμα των Πατρέων και όλων των Ορθοδόξων, στον Νέο Ιερό Ναό του Πρωτοκλήτου, στην πόλη των Πατρών.

Την παραμονή της εορτής 21 Ιανουαρίου 2023, ημέρα Σάββατο μετεφέρθηκε, ο Σταυρός του Αποστόλου Ανδρέου, στο μέσο του Ναού και άρχισε το προσκύνημα υπό των ευσεβών Χριστιανών και το απόγευμα της ιδίας ημέρας, τελέσθηκε ο μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην, επί της του Σταυρού, θυσία του Πρωτοκλήτου και μίλησε για τα αποστολικά «παράσημα» όπως τα περιγράφει ο Απόστολος Παύλος στην Α’ προς Κορινθίους Επιστολή του.

Ανήμερα, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, όπως περιγράφεται υπό του Νικήτα Ρήτορος του Παφλαγόνος, στο εγκώμιο του εις τον Απόστολον Ανδρέαν τον Πρωτόκλητον.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο ιστορικό του Σταυρού του Πρωτοκλήτου και σε όσα έλαβαν χώρα μέχρι την επανακομιδή του στην Πάτρα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τέλεσε το ιερό μνημόσυνο, των αοιδίμων Αρχιερέων, Πατρών Νικοδήμου και Γαλλίας Μελετίου, ο οποίος μαζί με τον εκ Πατρών αοίδιμον Πρωτοπρεσβύτερον, τότε στην Μητρόπολη Γαλλίας, π. Παναγιώτην Σιμιγιάτον τα μέγιστα εκοπίασαν και εφρόντισαν για την επανακομιδή του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα, υπέρ αναπαύσεως του οποίου (του π. Παναγιώτου), επίσης άπαντες εδεήθησαν.

Ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε, τέλος, τον κ. Πέτρο Σπυρόπουλο, Ιατρό εκ Πατρών, ο οποίος προσέφερε την χορηγία διά το αργυροχρυσοποίκιλτο περίβλημα του Σταυρού του Πρωτοκλήτου.

 

      

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων