07/01/2021 07/01/2021 •Με ανοικτούς τους ιερούς Ναούς και την τήρηση των απαραιτήτων μέτρων, εορτάσθη η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών. •Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας, εχοροστάτησε στον Όρθρο και ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. Προ της εισόδου του στον Ιερό Ναό, ο...
07 Ιανουαρίου, 2021 - 9:52
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2021 - 9:53

“Η Εκκλησία υπηρετεί θυσιαστικά την υγεία του Λαού”

Διαδώστε:
“Η Εκκλησία υπηρετεί θυσιαστικά την υγεία του Λαού”

•Με ανοικτούς τους ιερούς Ναούς και την τήρηση των απαραιτήτων μέτρων, εορτάσθη η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

•Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας, εχοροστάτησε στον Όρθρο και ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Προ της εισόδου του στον Ιερό Ναό, ο Σεβασμιώτατος στα τηλεοπτικά κανάλια και τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. που είχαν εκεί συγκεντρωθεί  μίλησε για τον τρόπο εορτασμού κατ’ εφαρμογήν των Αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου και για την ανάγκη ενότητος και συμπνοίας όλων των δυνάμεων του τόπου, προκειμένου να νικήσωμε την πανδημία, η οποία μαστίζει την Πατρίδα μας και τον κόσμο όλον. Ο Μακαριώτατος και η Ιερά Σύνοδος, είπε ο Σεβασμιώτατος, ενήργησαν κατά χρέος ιερόν έναντι Θεού και ανθρώπων με την τήρηση όλων των απαραιτήτων μέτρων από την Εκκλησία, όπως προβλέπεται από τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την θυσιαστική προσφορά και την κένωση της Εκκλησίας, καθ’ όλον αυτό το διάστημα προκειμένου να προστατευθή το πολύτιμον αγαθόν και δώρο του Θεού για τον άνθρωπο, δηλαδή η υγιεία. Η Εκκλησία, ετόνισε υπηρετεί, πάντοτε και κυρίως κατ’ αυτόν τον δύσκολο καιρό την ενότητα, την υγιεία και την σωτηρία του Λαού.

Μετά την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την θεολογία της εορτής, χρησιμοποιήσας λόγους του Ιερού Χρυσοστόμου, για την θεολογική ερμηνεία του Ιορδάνου ποταμού (πηγαί Ιόρ και Δαν- Γεννήτορες Αδάμ και Εύα, Νεκρά Θάλασσα-αμαρτία και σωτηρία διά του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού του στρέψαντος τα Ιορδάνεια ρείθρα οπίσω και κατανικήσαντος την αμαρτίαν και τον θάνατον).

Εσημείωσε ότι στην Μητρόπολη και γενικώτερα στην Εκκλησία ετηρήθησαν πάντοτε τα μέτρα για την μη διασπορά του κορωνοιού και επήνεσε τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό για την υπευθυνότητα και την σύνεση που επέδειξαν και εύχήθηκε σύντομα να δώση ο Θεός και να ευδοκήση, ώστε να εξέλθωμε εκ της οδυνηράς καταστάσεως εις την οποίαν ευρισκόμεθα λόγω της λοιμικής νόσου του κορωνοιού.

Ακόμη απηύθυνε την αγάπη του και τις ευχές του προς όλους τους διακονούντας στον τομέα της υγιείας οι οποίοι σηκώνουν ένα βαρύ σταυρό καθ’ όλον αυτό το διάστημα και ευχήθηκε στους ασθενείς, ταχείαν ανάρρωση και επιστροφήν εις τα ίδια και εις τα οικεία τους πρόσωπα.

Εφέτος λόγω των ειδικών μέτρων, δεν έγινε η από αιώνων παραδεδομένη Λιτανεία και κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού στον Λιμένα των Πατρών.

Προς ικανοποίησιν όμως του βαθυτάτου αισθήματος ευλαβείας του Πατραικού Λαού, ο οποίος παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο διά την ευλογίαν των θαλασσίων υδάτων, ο Ποιμενάρχης των Πατρών, μετέβη και έριξε μόνος του τον Τίμιο Σταυρό, κάποια στιγμή μετά το μεσημέρι, χωρίς παρουσία πιστών, στα νερά του Πατραικού κόλπου, ψάλλοντας τον « Εν Ιορδάνη» και δεηθείς για τον Πατραικό Λαό και τους απανταχού της γης αδελφούς μας και βεβαίως για εκείνους τους αδελφούς μας που υπηρετούν στο Εμπορικό και Πολεμικό Ναυτικό της Πατρίδος μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων