05/10/2023 08/10/2023 Με μεγακοπρέπεια και με τη συμμετοχή πλήθους λαού εορτάσθηκε στην Πάτρα η ιερά και πανέορτος μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Επισκόπου Αθηνών. Καταστόλιστος ο νεόδμητος ιερός Ναός του Ιερομάρτυρος, ως άλλος ουρανός, δέχθηκε τους προσκυνητές, οι οποίοι συμμετείχαν σε όλες τις λατρευτικές εκδηλώσεις και έγιναν όμαιμοι και σύσσωμοι Χριστού, μέσα από το Μυστήριο της...
05 Οκτωβρίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2023 - 19:47

Η εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Πάτρα

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Πάτρα

Με μεγακοπρέπεια και με τη συμμετοχή πλήθους λαού εορτάσθηκε στην Πάτρα η ιερά και πανέορτος μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Επισκόπου Αθηνών.

Καταστόλιστος ο νεόδμητος ιερός Ναός του Ιερομάρτυρος, ως άλλος ουρανός, δέχθηκε τους προσκυνητές, οι οποίοι συμμετείχαν σε όλες τις λατρευτικές εκδηλώσεις και έγιναν όμαιμοι και σύσσωμοι Χριστού, μέσα από το Μυστήριο της Θείας Λειτουργίας.

Την Δευτέρα 2  Οκτωβρίου 2023, το απόγευμα της παραμονής της εορτής, στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην υψηλή θέση που κατείχε ο Διονύσιος Αρεοπαγίτης στην κοινωνία των Αθηνών, στην αγαθή γη της καρδίας του, ώστε να δεχθή τον θείο σπόρο, από το Σκεύος της Εκλογής, δηλαδή από τον Απόστολο Παύλο, στην εισδοχή του στην Εκκλησία του Χριστού, σε περιστατικά από τη ζωή του, όπως η συμμετοχή του στην κηδεία της Θεοτόκου, στα συγγραμματά του και στην μαρτυρική τελείωσή του.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος προς τις Δικαστικές και Εισαγγελικές Αρχές, που τιμούν ως Προστάτη τους τον ιερώτατον Διονύσιο, στον Δικηγορικό Σύλλογο και στους Δικαστικούς Υπαλλήλους, μίλησε για την κατά Θεόν δικαιοσύνη και ευχήθηκε από καρδίας τα δέοντα.

Παρακολουθήστε σε επανάληψη τον Αρχιερατικό Εσπερινό

Το πρωί της Τρίτης 3 Οκτωβρίου 2023, ανήμερα της εορτής, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, άντλησε στοιχεία από την ομιλία του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα και τα ανέλυσε, συγκρίνοντας την τότε εποχή με την δική μας και στην στάση που θα είχε ο άνθρωπος σήμερα, μπροστά στην καινή διδαχή του Αποστόλου Παύλου, περί του ζώντος Θεού και της Αναστάσεως.

Παρακολουθήστε σε επανάληψη την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Τόσο στον Εσπερινό, όσο και στην Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους ευσεβείς Ενορίτες και όλο τον Πατραικό Λαό για την αρωγή και βοήθειά τους προς αποπεράτωση του περικαλούς Ιερού Ναού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου και εξήρε επαινετικώς την άοκνον εργασία του Προισταμένου του Ιερού Ναού, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. π. Ιωακείμ Σταματοπούλου, ο οποίος υπηρετεί στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Σεβασμιωτάτου, ως και του Συνεφημερίου του, πρωτ. π. Δημημτρίου Χαλκιοπούλου, των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων και όλου του προσωπικού του Ναού.

Στον μεθέορτο Εσπερινό, στην Ιερά Παράκληση και στην Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, χοροστάτησε και μίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος αναφέρθη στην θαυμαστή μεταστροφή του Αγίου Διονυσίου από την αρχαία θρησκεία στην αληθινή πίστη, μετά την διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα, στην αγιασμένη μετά ταύτα ζωή του και στο μαρτύριό του.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων