05/10/2021 05/10/2021 Η Εκκλησία των Πατρών εόρτασε την ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στον ομώνυμο του Αγίου νεόδμητο και υπό αποπεράτωση ιερό Ναό. Την παραμονή το πρωί, Σάββατο 2 Οκτωβρίου, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και εκκλησιάστηκαν οι Δικαστικοί των Πατρών οι οποίοι προσέφεραν και τα Δώρα για την Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα τελέσθηκε ο...
05 Οκτωβρίου, 2021 - 13:17
Τελευταία ενημέρωση: 05/10/2021 - 13:31

Η εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Πάτρα

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Πάτρα

Η Εκκλησία των Πατρών εόρτασε την ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στον ομώνυμο του Αγίου νεόδμητο και υπό αποπεράτωση ιερό Ναό.

Την παραμονή το πρωί, Σάββατο 2 Οκτωβρίου, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και εκκλησιάστηκαν οι Δικαστικοί των Πατρών οι οποίοι προσέφεραν και τα Δώρα για την Θεία Λειτουργία.

Το απόγευμα τελέσθηκε ο μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου εν πληθούση Εκκλησία, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στο ιερώτατο πρόσωπο του Ιερομάρτυρος Αγίου Διονυσίου, ο οποίος ήντλησε εκ του σκεύους της Εκλογής (δηλ. του Αγίου Αποστόλου Παύλου) τα απόρρητα και ηξιώθη να γίνει Επίσκοπος Αθηνών, να επισκεφθεί την Κυρία Θεοτόκο στα Ιεροσόλυμα και αργότερα να ευρεθεί «θεαρχίω νεύματι» στην Κοίμησή Της, μετά των Αγίων Αποστόλων. Τέλος, δε έλαβε από Θεό την μεγάλη ευλογία να αξιωθεί μαρτυρικού θανάτου.

Η αγαθή διάθεση, η απλότητα της αποδοχής του θείου κηρύγματος και η ενδυνείδητη συμμετοχή στην σταυροαναστάσιμη μαρτυρική πορεία για την συνένωση με τον Κύριο, όπως τα εβίωσε ο Άγιος Διονύσιος ας εμπνέουν και την ιδική μας ζωή και πορεία, εσημείωσε ο Σεβασμιώτατος.

Την νύκτα τελέσθηκε ιερά αγρυπνία από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, Αρχιμ. π. Αρτέμιο Αργυρόπουλο.

Την Κυριακή 3  Οκτωβρίου, εόρτιο ημέρα της μνήμης του ιερωτάτου πατρός της Εκκλησίας, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα ιερό Ναό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στο κήρυγμά του, λαβών αφορμή από τη στάση των Αθηναίων έναντι της διδασκαλίας του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα, μίλησε για τις τρεις κατηγορίες των ακροατών του λόγου του Θεού, όπως διεμορφθώθησαν τότε.

α) Αυτοί που εχλεύαζαν τον ουρανοβάμονα Απόστολο

β) Αυτοί που απαξίωσαν και του μίλησαν ειρωνικά (Ακουσόμεθά σου και πάλιν)

γ) Εκείνοι οι οποίοι ήκουσαν μετά προσοχής τον λόγον του Θεού, τον ενστερνίστηκαν και η καρδία τους έγινε Θεού κατοικητήριον, ως συνέβη με τον Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη και τινας συν αυτώ.

Ήταν ολίγοι αριθμητικώς, αλλά εζύμωσαν το φύραμα, όλον και σπόρος-λόγος του Θεού εν τη καρδία των, έφερε εκατονταπλασίονα καρπόν.

Μακάρι να είμαστε όλοι μας στην τρίτη κατηγορία. Μακάρι οι ολίγοι και εκλεκτοί να φωτίσουν και τους άλλους, ώστε οι πάντες να οδηγηθούν στη σωτηρία, τόνισε ο Μητροπολίτης.

Τέλος, επαίνεσε τον Πανοσιολογιώτατο Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, π. Ιωακείμ Σταματόπουλο και τον συνεφημέριό του π. Δημήτριο, τους Επιτρόπους, Ιεροψάλτας, Νεωκόρους και όλους τους Ενορίτες για την αγάπη τους και την αφοσίωσή τους στην Εκκλησία και τους κόπους και τον αγώνα τους για την ανέγερση του Ιερού Ναού.

Το απόγευμα, στον μεθέορτο Εσπερινό και στην Παράκληση χοροστάτησε και μίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων