16/01/2023 16/01/2023 Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών την Κυριακή 15 Ιανουαρίόυ 2023, η ιερά μνήμη του Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως, Ηγουμένου των εν Ραιθώ υπό των βαρβάρων ανεραιθέντων πατέρων, τον τρίτο μ. Χ. αιώνα. Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό  Ευαγγελιστρίας Πατρών, όπου είναι θησαυρισμένη η ιερά εικόνα του Οσιομάρτυρος Παύλου, ιστοριθείσα υπό του...
16 Ιανουαρίου, 2023 - 20:45
Τελευταία ενημέρωση: 16/01/2023 - 19:50

Η εορτή του Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως στην Πάτρα

Διαδώστε:
Η εορτή του Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως στην Πάτρα

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών την Κυριακή 15 Ιανουαρίόυ 2023, η ιερά μνήμη του Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως, Ηγουμένου των εν Ραιθώ υπό των βαρβάρων ανεραιθέντων πατέρων, τον τρίτο μ. Χ. αιώνα.

Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό  Ευαγγελιστρίας Πατρών, όπου είναι θησαυρισμένη η ιερά εικόνα του Οσιομάρτυρος Παύλου, ιστοριθείσα υπό του Πατρινού αγιογράφου, μακαριστού Τάκη Πριονά.

Η εικόνα του Αγίου ιστορήθηκε μερίμνη και δαπάναις του τότε Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και μετέπειτα Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, κυρού Ευσταθίου Ευσταθοπούλου.

Ο αείμνηστος Ευστάθιος, όταν το 1940 υπηρετούσε ως Καθηγητής στην Κεφαλλονιά, βρήκε σε ειδικό τόμο, την ιερά Ακολουθία, των εν Ραιθώ αναιρεθέντων Αββάδων και εκεί ανέγνωσε τα της οσίας βιοτής και μαρτυρικής πολιτείας του Οσιομάρτυρος Παύλου, ο οποίος εγεννήθη στην πόλη των Πατρών.

Αυτόν τον Οσιομάρτυρα κατέστησε γνωστόν στην γενέτειρά του Πάτρα, ο αοίδιμος Ευστάθιος και ώρισε τον εορτασμό του, κατ’ έτος, στην πόλη του Αγίου Ανδρέου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος έτι περαιτέρω ανέδειξε την εορτή του Οσιομάρτυρος Παύλου, ορίσας να τελήται και ιερό μνημόσυνο των προκατόχων του Αρχιερέων της Αποστολικής Μητροπόλεως Πατρών, αλλά και του αοιδίμου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ευσταθίου, του Πατρέως.

Φέτος ευγενώς εκλήθη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου να συμμετάσχει στους λαμπρούς εορτασμούς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, ως διάδοχος του μακαριστού Ευσταθίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Πατρών, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Γόρτυνος, για την λειτουργική παρουσία του στην Πάτρα και μίλησε εν ολίγοις για την απαρχή και την μετά ταύτα πορεία του εορτασμού του Οσιομάρτυρος Παύλου στην Πάτρα και ευχήθηκε από καρδίας τα δέοντα στον νέο Μητροπολίτη κ. Νικηφόρο.

Ο Μητροπολίτης κ. Νικηφόρος εκήρυξε με γλαφυρότητα το θείο λόγο αναφερθείς στο ιερό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, περί της θεραπείας των δέκα λεπρών, εστιάσας στην αγνωμοσύνη και αχαριστία των εννέα, κάτι που εξέφρασε ως βαθύτατον παράπονον ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ετελέσθησαν τα ιερά Μνημόσυνα των αοιδίμων Αρχιερέων των Πατρών από της αρχής και μέχρι των εσχάτων και του αοιδίμου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ευσταθίου του Ευσταθοπούλου.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως ευλόγησε την Βασιλόπιτα του Συλλόγου των εν Πάτραις Γορτυνίων «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ε’» και μίλησε επίκαιρα στο πλήθος των Γορτυνίων της Πάτρας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων