16/01/2022 16/01/2022  Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών εορτάστηκε η ιερά μνήμη του Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως, ο οποίος ήταν ηγούμενος των, εν Ραιθώ, Αγίων Αββάδων, οι οποίοι μαρτύρησαν μαζί του υπό των βαρβάρων επιδρομέων Αιθιόπων Σαρακηνών τον 3ο μ.Χ. αιώνα, την Κυριακή μετά τις 14 Ιανουαρίου (εορτή των εν Σινά καί Ραιθώ, αναιρεθέντων πατέρων). Τον Οσιομάρτυρα...
16 Ιανουαρίου, 2022 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 16/01/2022 - 16:57

Η εορτή τού Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως, στην Πάτρα

Διαδώστε:
Η εορτή τού Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως, στην Πάτρα

 Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών εορτάστηκε η ιερά μνήμη του Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως, ο οποίος ήταν ηγούμενος των, εν Ραιθώ, Αγίων Αββάδων, οι οποίοι μαρτύρησαν μαζί του υπό των βαρβάρων επιδρομέων Αιθιόπων Σαρακηνών τον 3ο μ.Χ. αιώνα, την Κυριακή μετά τις 14 Ιανουαρίου (εορτή των εν Σινά καί Ραιθώ, αναιρεθέντων πατέρων).

Τον Οσιομάρτυρα έκανε γνωστό στην Πάτρα, ο εκ Πατρών Αρχιερεύς, μακαριστός Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρός Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, ο οποίος υπηρετών ως Καθηγητής Θεολόγος στην Κεφαλληνία, το έτος 1940, βρήκε σε παλαιά κείμενα, όλα τα ιστορικά στοιχεία για τον Οσιομάρτυρα Παύλο.

Ο μακαριστός υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών και Προϊστάμενος τού Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας και μερίμνη του άρχισε ο εορτασμός του Οσιομάρτυρος Παύλου, το έτος 1947 και προνοία του πάλι ιστορήθη η ιερά Εικών του Αγίου Παύλου του Πατρέως, υπό του Αγιογράφου Τάκη Πριονά και τοποθετήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Πατρών.

Σήμερα, για τα της ιεράς μνήμης τού Πατρέως Αγίου μεριμνά και τον εορτασμό ετοιμάζει η οικογένεια τού Ιερέως Ιωάννου Μπαρούση, ο οποίος με ευλογία τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών, εφημερεύει στο Παρεκκλήσιον της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών «Άξιον Εστί» και υπηρετεί στα Γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης.

Την ιδίαν ημέραν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ώρισε να επιτελήται και το ιερό μνημόσυνο, πάντων των προκατόχων του Αρχιερέων των, εν τη Αποστολική Μητροπόλει των Πατρών, ευλαβώς Αρχιερατευσάντων. Επίσης επιτελείται καί το ιερό μνημόσυνον τού αοιδίμου Μητροπολίτου Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως κυρού Ευσταθίου Ευσταθοπούλου.

Μετά τού Σεβασμιωτάτου λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) κ. Θεοδόσιος, ο από Κανάγκας, ο οποίος κατεστάθη Μητροπολίτης Κινσάσας κατά την τελευταία Σύνοδο τού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμά του, ανεφέρθη στο ευαγγελικό ανάγνωσμα, ομιλήσας περί ευγνωμοσύνης καί αχαριστίας προς τον Θεό καί τον συνάνθρωπο καί εν συνεχεία ανεφέρθη στο βίο καί στο φρικτό μαρτύριο τού Οσιομάρτυρος Παύλου τού Πατρέως καί των συν αυτώ Αγίων Αββάδων. Επίσης ευχήθηκε τα δέοντα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Θεοδόσιο, γιά μακροχρόνια, θεοτίμητη καί πνευματικά καρποφόρο ποιμαντορία στην νέα του πνευματική έπαλξη, στον οποίο προσέφερε ως ευλογία καί ένδειξη αγάπης ιερό αρχιερατικό εγκόλπιο.

Επίσης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρον Β’, για την πατρική του αγάπη και τιμή στο πρόσωπο τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κινσάσας, η οποία αγάπη και τιμή χαροποιεί τον Μητροπολίτη Πατρών, τον ευαγή Ιερό Κλήρο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών στην οποία ο Μητροπολίτης Κινσάσας, μετ’ αφοσιώσεως υπηρέτησε έως της πνευματικής του μεταφυτεύσεως στην Αφρική τη ευλογία τού Μακαριωτάτου Πάπα καί Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου τού Β’ και τη ολοψύχω αδεία και συγκαταθέσει τού Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων