17/03/2022 17/03/2022 Με την δέουσα ευλάβεια και εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών. Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στον ανεγειρόμενο Ιερό Ναό του Οσίου Αλεξίου στην περιοχή «Φιλοθέη» των Πατρών και...
17 Μαρτίου, 2022 - 16:20
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2022 - 16:13

Η εορτή του Οσίου Αλεξίου στην Πάτρα

Διαδώστε:
Η εορτή του Οσίου Αλεξίου στην Πάτρα

Με την δέουσα ευλάβεια και εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στον ανεγειρόμενο Ιερό Ναό του Οσίου Αλεξίου στην περιοχή «Φιλοθέη» των Πατρών και κήρυξε τον θείο λόγο αναλύοντας το προσωνύμιο «άνθρωπος του Θεού», το οποίον συνοδεύει το όνομα του Οσίου Αλεξίου και αντικατοπτρίζει την λαμπρότητα της αγίας και οσιακής βιοτής και πολιτείας του. Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πως μπορούμε να κατακτήσουμε αυτό τον τίτλο.

Επίσης, μίλησε για τον αγώνα και τους κόπους που καταβάλλουν οι κάτοικοι της περιοχής, για την ανέγερση του Ναού του Αγίου Αλεξίου και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον π. Παναγιώτη Θωμά, υπεύθυνο Ιερέα και στον κ. Απόστολο Παπαδόπουλο ως και σε όλους τους συνεργάτες τους και σε όλους τους κατοίκους της περιοχής της ιδρυθησομένης Ενορίας, του Αγίου Αλεξίου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξίου (Μετόχι Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων) και μίλησε επικαίρως αναφερθείς στην αγία βιοτή και πολιτεία του Οσίου Αλεξίου.

Στον Εσπερινό παρέστη και η Βουλευτής Αχαΐας κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Παρακολουθήστε την Ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξίου (Μετόχι Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων):

(Βίντεο: Λύχνος Τηλεόραση)

 

Ανήμερα, την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξίου (Μετόχι Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων) και μίλησε περί της ανάγκης μελέτης των βίων των Αγίων, ιδιαιτέρως στην εποχή μας, αφού οι Άγιοι «είναι φώτα εν τω κόσμω, ως του Φωτός του Θείου μετέχοντες», είναι μεσίτες προς Κύριον, είναι και πρέπει να είναι τα πρότυπα εναρέτου βιοτής, μέσα από την άσκηση της πίστεως στο Θεό, της αγάπης, της υπομονής, της ταπείνωσης, της αντίστασης στις μεθοδείες του διαβόλου κ.λ.π.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την σχέση της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας (φυλάσσεται εκεί η Αγία Κάρα του Αγίου) και για την ημερομηνία της εορτής του Αγίου Αλεξίου, το 1821, αφού ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ευρισκόμενος στην Αγία Λαύρα για την εορτή του Αγίου Αλεξίου, ύψωσε το Λάβαρο της Επαναστάσεως και όρκισε τους αγωνιστές. Το ιστορικό αυτό γεγονός μαρτυρεί και ο τότε διάκονος του Παλαιών Πατρών Γερμανού και μετέπειτα Μητροπολίτης Αθηνών Θεόφιλος Βλαχοπαπαδόπουλος, στην ομιλία του κατά την λαμπρά υποδοχή του Λειψάνου του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε’, στην Αθήνα, το 1871.

Αυτό, ως απάντηση, όσων εμμένουν αρρωστημένα στην αμφισβήτηση των γεγονότων τα οποία έλαβαν χώρα στην Αγία Λαύρα, τον Μάρτιο του 1821.

Παρακολουθήστε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξίου (Μετόχι Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων):

(Βίντεο: Λύχνος Τηλεόραση)

 

Ο Θεοφιλέστατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στον Ιερό Ναό του Οσίου Αλεξίου στην περιοχή «Φιλοθέη» των Πατρών και κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στους ασκητικούς άθλους του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Αλεξίου και στην ανάγκη να μιμηθούμε την Αγία ζωή του.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων