16/09/2023 16/09/2023 Επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών, ήταν ο Ιερός Ναός του Τιμίου Σταυρού, στην πόλη της Κάτω Αχαίας, όπου προσήλθε πλήθος πιστών, για τις λατρευτικές εκδηλώσεις. Ο Ναός του Σταυρού, στην Κάτω Αχαία ευρίσκεται στο κέντρο της πόλεως και αποτελεί σημείο πνευματικής και πολιτιστικής αναφοράς για...
16 Σεπτεμβρίου, 2023 - 12:05
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2023 - 12:07

Η εορτή του Τιμίου Σταυρού στην Πάτρα

Διαδώστε:
Η εορτή του Τιμίου Σταυρού στην Πάτρα

Επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών, ήταν ο Ιερός Ναός του Τιμίου Σταυρού, στην πόλη της Κάτω Αχαίας, όπου προσήλθε πλήθος πιστών, για τις λατρευτικές εκδηλώσεις.

Ο Ναός του Σταυρού, στην Κάτω Αχαία ευρίσκεται στο κέντρο της πόλεως και αποτελεί σημείο πνευματικής και πολιτιστικής αναφοράς για τον τόπο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας, εν πληθούση Εκκλησία και με την συμμετοχή των Τοπικών Αρχών και Εκπροσώπων Αρχών και Φορέων.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, με θεολογικούς όρους, στον Τίμιο Σταυρό, ως όργανον σωτηρίας, αφού εν Αυτώ ετάθη, ο Βασιλεύς και Κύριος και δι’ Αυτού πας άνθρωπος οδηγείται στην βίωση της χαράς της Αναστάσεως. Η δε κτίσις σύμπασα καινουργείται. Επίσης μίλησε για την άρση του Σταυρού μας και ότι βοηθός μας και συμπάσχων μαζί μας είναι ο ίδιος ο Κύριος, ενώ άλλοι Κυρηναίοι στο δρόμο μας είναι η Παναγία μας και οι Άγιοι της Εκκλησίας.

Τόνισε δε ιδιαιτέρως ότι ο κάθε ένας από μας πρέπει να βοηθάη στην άρση του σταυρού του συνανθρώπου μας, μετέχοντας στους αγώνες του για την προσωπική, οικογενειακή κοινωνική καταξίωση και εν τέλει για να φθάσει, να φθάσωμε στην κατά Θεόν τελείωση.

Τέλος, αναφέρθηκε στον πόνο των πλημμυροπαθών αδελφών μας στη Θεσσαλία και επήνεσε και ευχαρίστησε τον Πατραικό Λαό, διότι έσπευσε αμέσως, προς συναντίληψιν αυτών των αδελφών.

• Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και μίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα στο πανηγυρίζον Μονύδριο του Τιμίου Σταυρού Συχαινών Πατρών, όπου μονάζει η Μοναχή Ματρώνα και αγωνίζεται με ζέση ψυχής για την δόξα του Θεού και την πνευματικήν αναψυχήν των ανθρώπων.

• Στον Εσπερινό στον Ναό του Τιμίου Σταυρού Κάτω Αχαίας, προέστη και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος.

Ενώ στο μεθέορτο Εσπερινό και στην Ακολουθία των Χαιρετισμών του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού προέστη και κήρυξε τον θείο λόγο ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Προκόπιος Κόρδας, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

• Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, τέλεσε την Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο, στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού της ομωνύμου Μονής στα Συχαινά Πατρών και κατά τις Εσπερινές Ακολουθίες και τους χαιρετισμούς στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, εχοροστάτησε και ωμίλησε περί του ζωομυρίστου και σωτηρίου Ξύλου, στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Πατρών, όπου υπάρχει Παρεκκλήσιον του Τιμίου Σταυρού, στο τόπο που ευρέθη παλαιότερον ο, θαυματουργικώς, τυπωθείς εντός κορμού πεύκης, αχειροποίητος Σταυρός.

             

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων