03/05/2022 03/05/2022 Το πανέμορφο χωριό Κρήνη, κοντά στην Πάτρα, γιόρτασε και εφέτος (2 Μαΐου) τον προστάτη του Άγιο, Μέγα Αθανάσιο. Την παραμονή της εορτής, ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός κατά τον οποίο εκήρυξε τον θείο λόγο ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ιωσήφ Μήλιας. Ανήμερα, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία, υπό του πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ομπλού, Αρχιμ. Νεκταρίου...
03 Μαΐου, 2022 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 03/05/2022 - 17:22

Η γιορτή του Μεγάλου Αθανασίου στην Κρήνη

Διαδώστε:
Η γιορτή του Μεγάλου Αθανασίου στην Κρήνη

Το πανέμορφο χωριό Κρήνη, κοντά στην Πάτρα, γιόρτασε και εφέτος (2 Μαΐου) τον προστάτη του Άγιο, Μέγα Αθανάσιο.

Την παραμονή της εορτής, ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός κατά τον οποίο εκήρυξε τον θείο λόγο ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ιωσήφ Μήλιας.

Ανήμερα, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία, υπό του πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ομπλού, Αρχιμ. Νεκταρίου Κωτσάκη, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο, με την συμμετοχή και άλλων Ιερέων.

Στον μεθέορτο Εσπερινό εχοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, εν πληθούση Εκκλησία. Ανεφέρθη στην διδασκαλία του Αγίου Αθανασίου και στους ιερούς και μεγάλους αγώνες εναντίον των αιρέσεων και κυρίως εναντίον του θεομάχου αιρεσιάρχου Αρείου και εκάλεσε όλους σε αφοσίωση στην διδασκαλία των Αγίων Πατέρων, στην ιερά παρακαταθήκη που μας άφησαν, η οποία έχει απόλυτο και υποχρεωτικό κύρος για την σωτηρία μας, εφ’ όσον είμεθα μέλη της Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος, καθιέρωσε και έχρισε με άγιο Μύρο, την αγία Εικόνα της Παναγίας της Γεροντίσσης, αντίγραφο της θαυματουργού Εικόνος της Γεροντίσσης, η οποία ευρίσκεται στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους.

Η ιερά αυτή εικών είναι προσφορά του εκ Κρήνης καταγομένου και εις Αυστραλίαν από παλαιότερα μεταναστεύσαντος αξιοτίμου κ. Κυριάκου Πολυχρονοπούλου, τον οποίον ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για την εν γένει βοήθειά του προς τον Ναόν της Γενετείρας του.

Ο κ. Κυριάκος Πολυχρονόπουλος είναι εγγονός των αειμνήστων Κυριάκου και Μαγδαληνής Πολυχρονοπούλου, οι οποίοι με ρίζες από τις Σαράντα Εκκλησίες της Ανατολικής Θράκης, έφθασαν στην Κρήνη το 1912 και εργάστηκαν πολύ για την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου Κρήνης.

Ο Σεβασμιώτατος έκανε αναφορά γενικά στους Έλληνες μετανάστες, τόσον της Αυστραλίας, όσον και της Αμερικής και άλλων μερών της γης, οι οποίοι ποτέ δεν λησμόνησαν τα πατρογονικά τους, αλλά κράτησαν και κρατούν, ως κόρην οφθαλμού, την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας και την μεταλαμπαδεύουν στις νεότερες γενηές.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος επήνεσε τον Εφημέριο της Ενορίας, Πρωτ. π. Ανδρέα Μπακαλάρο και τους συνεργάτες του για τον επιτελούμενο έργο στην Ενορία του Αγίου Αθανασίου Κρήνης.

Μετά τον Εσπερινό, ακολούθησε πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικά συγκροτήματα Κρήνης, Ρωμανού και Δήμου Πατρέων.

Παρέστησαν η Αντιδήμαρχος κ. Αναστασία Τογιοπούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Μελάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αντώνιος Χαροκόπος και άλλοι Εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων