29/10/2021 29/10/2021 Mε εθνική υπερηφάνεια τιμήθηκε χθες η εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου και η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 και στην Ιερά Μητρόπολη των Πατρών, η οποία πρώτη δέχθηκε τον βομβαρδισμό των Ιταλών το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940 που είχε ως αποτέλεσμα 193 νεκρούς αμάχους, εκ των οποίων 125 άνδρες, 43 γυναίκες και...
29 Οκτωβρίου, 2021 - 9:55
Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2021 - 9:57

Με αναφορές στον Ελύτη η ομιλία του Μητροπολίτη Πατρών

Διαδώστε:
Με αναφορές στον Ελύτη η ομιλία του Μητροπολίτη Πατρών

Mε εθνική υπερηφάνεια τιμήθηκε χθες η εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου και η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 και στην Ιερά Μητρόπολη των Πατρών, η οποία πρώτη δέχθηκε τον βομβαρδισμό των Ιταλών το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940 που είχε ως αποτέλεσμα 193 νεκρούς αμάχους, εκ των οποίων 125 άνδρες, 43 γυναίκες και 25 παιδιά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, όπου μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε η επίσημος Δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή.

Με λόγια συγκινητικά αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης στην εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου και της θαυμαστής προστασίας της Παναγίας μας στο Έθνος μας πάντοτε και εν προκειμένω κατά τις ηρωικές μάχες και τις νίκες των Ελλήνων κατά το Έπος του ’40 και κατά την Γερμανική κατοχή. Ανέγνωσε κείμενα όχι μόνο Ελλήνων Στρατιωτών της ενδόξου εκείνης περιόδου, αλλά και ξένων, ως του Άγγλου Πρεσβευτού Michael Ralairet που βεβαιώνουν την θαυμαστή βοήθεια και θαυματουργική παρέμβαση της Παναγίας μας στα πεδία των μαχών, όπου οφθαλμοφανώς την έβλεπαν οι Στρατιώτες να τους εμψυχώνει και να τους οδηγεί.

Επίσης ανέγνωσε και Γράμματα των πολεμιστών, των Ελλήνων Στρατιωτών, του Έπους του ’40, προς τους γονείς και τα αδέλφια τους, όπου, όχι απλώς συγκινητικά, αλλά συγκλονιστικά αναφέρονται στην δόξα και τιμή τους να πολεμούν για την Πατρίδα και στην απόφαση να δώσουν και το αίμα τους για την Πίστη τους στο Θεό και την Ελευθερία της Ελλάδος.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε κείμενο από τον Ελύτη, ο οποίος γράφει:

«Την θύμηση αύτή δεν υπάρχουν λόγια να την πούμε. Όσοι την ζήσαμε την κρατάμε φυλαχτό πανάκριβο. Αμόλευτο στους καιρούς, θύμηση από φωτιά και θρύλο που διαλύει μέσα στον χρόνο την περιπέτεια, που ταξιδεύει από κορφή σε κορφή και έρχεται από την Πίνδο στα πέρατα της γης…Έρχεται να στήση λάβαρα στις ψυχές μας, να πη πως εδώ μετριέται ακόμα ο πυρετός και η οργή των αθανάτων…»

Και κατέληξε τιμώντας τους ήρωες προγόνους μας που έπεσαν για την Πίστη και την Πατρίδα, με τους ποιητικούς στίχους:

«Το παλληκάρι πούπεσε

Με ορθή την κεφαλή του

Δεν το σκεπάζει γης ογρή

σκουλήκι δεν ταγγίζει

Φτερό στη ράχη του ο Σταυρός

κι όλο χυμάει τα ψήλου

και σμίγει τους τρανούς αητούς

και τους χρυσούς αγγέλους».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε ιερό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των μαρτύρων και ηρώων οι οποίοι έπεσαν στα πεδία των μαχών, υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Ακολούθως ανεπέμφθη επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από το άγαλμα της Ελευθερίας στην Πλατεία Όλγας και ο εορτασμός εκορυφώθη με την παρέλαση ενώπιον των Επισήμων στην οδό Αγίου Ανδρέου.

Την Κυβέρνηση στους εορτασμούς στην πόλη των Πατρών, εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Τσακίρης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων