20/01/2021 20/01/2021 Η εορτή του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Ζαχαρίου στην Πάτρα – Μητροπολίτης Χρυσόστομος “Πρέπει να κρατήσουμε την πίστη μας ακέραια” Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, τιμώντας την μνήμη του εν Πάτραις μαρτυρήσαντος, Νεομάρτυρος Ζαχαρίου, αλλά και την μνήμη του Οσίου και Μεγάλου Ευθυμίου, ο οποίος...
20 Ιανουαρίου, 2021 - 20:22

Μητρ. Πατρών: “Να κρατήσουμε την πίστη ακέραια”

Διαδώστε:
Μητρ. Πατρών: “Να κρατήσουμε την πίστη ακέραια”

Η εορτή του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Ζαχαρίου στην Πάτρα – Μητροπολίτης Χρυσόστομος “Πρέπει να κρατήσουμε την πίστη μας ακέραια”

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, τιμώντας την μνήμη του εν Πάτραις μαρτυρήσαντος, Νεομάρτυρος Ζαχαρίου, αλλά και την μνήμη του Οσίου και Μεγάλου Ευθυμίου, ο οποίος κατά τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνας έλαμψε ως φωστήρ φαεινός με την ασκητική ζωή του, με τους αγώνες του εναντίον των αιρέσεων και με τα θαύματά του.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στους δύο τιμωμένους Αγίους και κατέληξε με την προτροπή και των δύο Αγίων, οι οποίοι έζησαν με απόσταση πολλών αιώνων, ότι “πρέπει να κρατήσωμε την πίστιν ακεραίαν και την παράδοσιν αμώμητον, την οποίαν μας παρέδωσαν οι Άγιοι Απόστολοι, οι Πατέρες, οι Όσιοι και Μάρτυρες της πίστεώς μας”.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε μνημόσυνο, υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού κατά σάρκα πατρός του Ιερέως Ευθυμίου Σκλήφα, επισημάνας ότι έχομε άπαντες χρέος να μνημονεύσωμε εν ευγνωμοσύνη των αοιδίμων Γονέων μας, των Διδασκάλων μας, των οικείων προσώπων, των εν Κυρίω τελειωθέντων και να προσευχώμεθα υπέρ αναπαύσεως αυτών.

Το μαρτύριο του Αγίου

Στις 20 Ιανουαρίου 1782, μαρτύρησε στην πόλη των Πατρών, ο κλεινός Νεομάρτυς Ζαχαρίας, ο εξ Άρτης, ο οποίος εξωμόσας στην Πατρίδα του, ήλθε στην Πάτρα, όπου εργάστηκε ως γουναράς. Ελθών εις εαυτόν και αρνηθείς την πλάνην του Ισλάμ, παρουσιάσθηκε στον Τούρκο Διοικητή της πόλεως, όπου ωμολόγησε τον Ιησούν Χριστόν, τέλειον Θεόν και τέλειον άνθρωπον.

Οι Οθωμανοί τον έκλεισαν στη φυλακή, τον υπέβαλαν εις ποικίλας βασάνους και εν τέλει δέσαντες αυτόν εις ξύλο και τανύσαντες αυτόν, διέσχισαν τα μέλη του.

Έτσι ετελειώθη μαρτυρικώς εν Κυρίω, ο ένδοξος του Κυρίου στρατιώτης. Οι Τούρκοι αρνήθηκαν να παραδώσουν το Λείψανό του στον Επίσκοπο των Πατρών και το πέταξαν σε ένα ξεροπήγαδο. Την νύκτα φως ανέβαινε από τον τόπον που ευρίσκετο το πολύαθλο Λείψανο του Μάρτυρος, προς τον Ουρανόν. Οι άπιστοι για να εξαναφανίσουν τα ίχνη του Μάρτυρος έκλεισαν το πηγάδι με χώμα και ισοπέδωσαν τον τόπο, ώστε σήμερον να μη γνωρίζωμε που ευρίσκεται το ιερό του Μάρτυρος Λείψανο.

Σημειωτέον ότι στον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου Πατρών η Αγία Τράπεζα του δεξιού κλίτους του Ναού, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νεομάρτυρα Ζαχαρία. Οι ιερές ακολουθίες ετελέσθησαν και στον ως άνω Ιερό Ναό, επί τη ιερά του Νεομάρτυρος μνήμη.

Ο Νεομάρτυς τιμάται επίσης λαμπρώς, μετά των εν Αχαία και εξ Αχαίας Αγίων, την Κυριακή προ της εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου κατά μήνα Νοέμβριο εκάστου έτους.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων