20/11/2023 20/11/2023 Οφειλομένη τιμή απέδωσαν οι Πατρινοί, κλήρος και λαός, στους Εθνομάρτυρες Αρχιερείς των Πατρών, Νεόφυτο, Γερμανό τον Α’ και Παρθένιο τον Ε’, οι οποίοι αγωνίστηκαν και εθυσιάστηκαν υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως και της ελευθερίας της Πατρίδος μας από τον Τουρκικό ζυγό. Οι προτομές των τριών Αρχιερέων φιλοτεχνήθηκαν με τη μέριμνα και πρόνοια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών...
20 Νοεμβρίου, 2023 - 17:08
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2023 - 18:58

Μνημόσυνο και δέηση για τους Εθνομάρτυρες Αρχιερείς των Πατρών

Διαδώστε:
Μνημόσυνο και δέηση για τους Εθνομάρτυρες Αρχιερείς των Πατρών

Οφειλομένη τιμή απέδωσαν οι Πατρινοί, κλήρος και λαός, στους Εθνομάρτυρες Αρχιερείς των Πατρών, Νεόφυτο, Γερμανό τον Α’ και Παρθένιο τον Ε’, οι οποίοι αγωνίστηκαν και εθυσιάστηκαν υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως και της ελευθερίας της Πατρίδος μας από τον Τουρκικό ζυγό.

Οι προτομές των τριών Αρχιερέων φιλοτεχνήθηκαν με τη μέριμνα και πρόνοια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου το 2021, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως και προκειμένου να γίνουν γνωστοί οι, εν πολλοίς, άγνωστοι αυτοί Ιεράρχες της Αποστολικής Μητροπόλεως των Πατρών.

Πρόκειται για τον Νεόφυτο, ο οποίος είναι ο πρώτος Ρωμηός Αρχιερεύς που μαρτύρησε μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, σουβλισθείς από τους βαρβάρους κατακτητές το 1466.

Ακολούθησε η θυσία του Γερμανού του Α’, ο οποίος ξεσήκωσε τον Λαό σε επανάσταση, μετά την νικηφόρα ναυμαχία της Ναυπάκτου, με αίσια έκβαση, αλλά το επόμενο έτος 1572 οι Τούρκοι επέστρεψαν, συνέλαβαν τον Ιεράρχη και τον έκοψαν κομμάτι κομμάτι μαζί με τους συνεργάτες του.

Ο Παρθένιος ο Ε’ πρωτοστάτησε στα Ορλωφικά και κατ’ αρχάς είχε επιτυχία με την κατάληψη των Καλαβρύτων, αλλά στη συνέχεια η Επανάσταση, όπως συνέβη τότε γενικότερα, πνίγηκε στο αίμα.

Ο Ιεράρχης εξετοπίσθη και πέθανε εξόριστος στη Ρωσία, αγωνιζόμενος μέχρι τελευταίας του πνοής για τα δίκαια και την ελευθερία της Ελλάδος.

Η τιμή έγινε στο πλαίσιο των «Πρωτοκλητείων 2023».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος ετέλεσε την Θεία Λειτουργία την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών, τον οποίο κατέκλυσαν πλήθος ευσεβών Χριστιανών.

Κατά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος προέβη στην εις Διάκονον χειροτονία του Μοναχού Γαβριήλ Κωνσταντινίδη, αδελφού της Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Τριταίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ετελέσθησαν τα Ιερά Μνημόσυνα των τριών Εθνομαρτύρων Αρχιερέων για τους οποίους ο Σεβασμιώτατος έκανε ιδιαίτερη μνεία τιμής και ευγνωμοσύνης.

Εν συνεχεία άπαντες μετέβησαν εν πομπή στον τόπο όπου ευρίσκονται οι προτομές των τριών Ιεραρχών, ανεπέμφθη δέηση υπέρ αναπαύσεως των Εθνομαρτύρων και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

(Δείτε το βίντεο με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, το μνημόσυνο και τη δέηση)

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων