09/01/2023 09/01/2023 Στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας Πατρών τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος  και κήρυξε τον θείο λόγο, αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή. Στάθηκε στο «καταλιπών ο Ιησούς την Ναζαρέτ» και εξήγησε το γιατί εγκατέλειψε την Ναζαρέτ ο Ιησούς και εισήλθεν εις Καπερναούμ την παραθαλασσίαν, ώστε να εκπληρωθή η προφητεία του Ησαίου, περί...
09 Ιανουαρίου, 2023 - 13:00
Τελευταία ενημέρωση: 09/01/2023 - 13:23

Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας Θεοκλήτου στην Πάτρα (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας Θεοκλήτου στην Πάτρα (ΦΩΤΟ)

Στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας Πατρών τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος  και κήρυξε τον θείο λόγο, αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή.

Στάθηκε στο «καταλιπών ο Ιησούς την Ναζαρέτ» και εξήγησε το γιατί εγκατέλειψε την Ναζαρέτ ο Ιησούς και εισήλθεν εις Καπερναούμ την παραθαλασσίαν, ώστε να εκπληρωθή η προφητεία του Ησαίου, περί του θέματος αυτού, 800 χρόνια προτού γεννηθή ο Ιησούς Χριστός.

Μίλησε για την Γαλιλαία των Εθνών και για τον λαόν τον καθήμενον εν σκότει και σκιά θανάτου, ο οποίος είδε Φως , δηλ. τον ίδιον τον Κύριο και εγνώρισε την Αλήθεια.

Μακάρι, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, να μη λυπήσωμε τον Κύριο και μας εγκαταλείψη ως συνέβη με την Ναζαρέτ, αλλά να ανοίξωμε την καρδιά μας να δεχθή τον αληθινό Θεόν και τον νούν μας να φωτισθή από το Άκτιστο Φως.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του αοιδίμου Γέροντός του Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Θεοκλήτου Φιλιππαίου, ο οποίος αρχιεράτευσε στην Τρίπολη από το 1965 έως το 1995.

Εκοιμήθη στις 8 Ιανουαρίου 1995, ημέρα Κυριακή, όπως συνέπεσε η 8η του μηνός εφέτος. Την τελευταία του πνοή, άφησε ο αοίδιμος Ιεράρχης, κατά τρόπον συγκλονιστικόν και ενδεικτικόν της χάριτος του Θεού επ’ αυτόν. Ασπαζόμενος το ιερόν Ευαγγέλιο στην Αγία Τράπεζα, του Καθολικού του Αγίου Νικολάου, της Μονής Καλτεζών Μαντινείας, όπου είχε μεταβή να προσκυνήση και να ευχηθή στις Μοναχές για τον νέον έτος, εξέπνευσε όρθιος, με ακουμπισμένο το κεφάλι στο Ιερόν Ευαγγέλιο.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε με λόγια συγκινητικά για τον “Γέροντά μου, τον σεμνό, ιεροπρεπή, γλυκύ, τον άνθρωπο της αγάπης, ο οποίος τον έκειρε Μοναχό, τον εχειροτόνησε Διάκονο και Πρεσβύτερο, όπως και τον νυν Σεβασμιώτατο Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρον, ο οποίος και τον διεδέχθη, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Θεόκλητο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τεγέας κ. Θεόκλητο και πλειάδα άλλων Κληρικών”.

“Είναι χρέος μας, να μνημονεύωμε των Ηγουμένων ημών, ως επιτάσσει ο Κύριος διά του Αποστόλου Παύλου. Πρέπει να είμεθα ευγνώμονες προς τους ευεργέτες μας και να επιζητούμεν τας αγίας ευχάς των”, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων