05/07/2020 05/07/2020 Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος: “Ο Δέρκων Γρηγόριος υπήρξε λέοντας της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος, ασυμβίβαστος Ιεράρχης προκειμένου να υπερασπιστή την Ορθοδοξία και το Έθνος, αποφασισμένος να πεθάνει υπέρ της δόξης του Θεού και της σωτηρίας του ποιμνίου του” Κάθε χρόνο κατά μήνα Ιούλιο (πρώτο Σαββατοκύριακο) τελούνται λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις, στην Ζουμπάτα Πατρών, γενέτειρα του Εθνομάρτυρος Ιεράρχου...
05 Ιουλίου, 2020 - 14:11
Τελευταία ενημέρωση: 05/07/2020 - 14:15

“Ο Δέρκων Γρηγόριος υπήρξε λέοντας της Ορθοδοξίας”

Διαδώστε:
“Ο Δέρκων Γρηγόριος υπήρξε λέοντας της Ορθοδοξίας”

Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος: “Ο Δέρκων Γρηγόριος υπήρξε λέοντας της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος, ασυμβίβαστος Ιεράρχης προκειμένου να υπερασπιστή την Ορθοδοξία και το Έθνος, αποφασισμένος να πεθάνει υπέρ της δόξης του Θεού και της σωτηρίας του ποιμνίου του”

Κάθε χρόνο κατά μήνα Ιούλιο (πρώτο Σαββατοκύριακο) τελούνται λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις, στην Ζουμπάτα Πατρών, γενέτειρα του Εθνομάρτυρος Ιεράρχου Γρηγορίου Δέρκων, ο οποίος το 1821, κρεμάστηκε από τους Τούρκους στην πύλη του Επισκοπείου του, στα Θεραπειά της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος ανέδειξε την θυσία του, με την κατασκευή, στο χωριό του Εθνομάρτυρος της προτομής του και με λαμπρές κατ’ έτος εκδηλώσεις για να τιμάται η μνήμη του και η θυσία του για την Εκκλησία και το Γένος.

Έτσι και φέτος, η Ζουμπάτα για μια ακόμη φορά πήρε ζωή, με επίκεντρο του εορτασμού τον ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος ανεκαινίσθη και απεκατεστάθη για να παραμένη μάρτυρας της δόξης και των ηρωικών σελίδων, του τόπου και των παιδιών του.

Γύρω από την Εκκλησιά της Ζουμπάτας, οι πέτρες που απέμειναν από τα πατρογονικά του θρυλικού Ιεράρχη και των άλλων αγωνιστών, μαρτυρούν την αιματοποτισμένη πορεία και ιστορία του τόπου για την ελευθερία.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ανεφέρθη με συγκινητικά λόγια στην μαρτυρική προσωπικότητα του αοιδίμου και λεοντόψυχου Ιεράρχου Γρηγορίου Δέρκων και γενικώτερα στις θυσίες Κληρικών και Λαικών, ηρώων και μαρτύρων υπέρ Πίστεως και Πατρίδος κατά την διάρκεια της πικρής τουρκικής σκλαβιάς.

Χαρακτήρισε τον Γρηγόριο, λέοντα της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος, ασυμβίβαστο Ιεράρχη προκειμένου να υπερασπιστή την Ορθοδοξία και το Έθνος, αποφασισμένο να πεθάνει υπέρ της δόξης του Θεού και της σωτηρίας του ποιμνίου του, το οποίο έβλεπε να οδυνάται, «με το σουγιά στο κόκκαλο, με το λουρί στο σβέρκο», ως θα έλεγε νεώτερος στιχουργός.

Ο Γρηγόριος έλαμψε ως Επίσκοπος Λακεδαιμονίας, διάδοχος του Εθνοιερομάρτυρος Ανανίου, αργότερα ως Επίσκοπος Βιδινίου και τέλος μεσουράνησε ως Μητρπολίτης Δέρκων, ως πρώτος και καλύτερος σύμβουλος κατ’ εκείνους τους δύσκολους, αλλά ηρωικούς καιρούς, του αγίου Γρηγορίου του Ε’ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και ως μάρτυρας υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, λίγο καιρό μετά τον απαγχονισμό του ηρωικού και αγίου Σφαγίου του Γένους, Γρηγορίου του Ε’.

Μετά τον Εσπερινό μετέβησαν όλοι με λιτανευτική πομπή, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, στον τόπο που έχει στηθή η προτομή του Γρηγορίου Δέρκων, όπου ανεπέμφθη δέηση και κατετέθησαν στέφανοι.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και επένεσε τον δραστήριο Πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μοίρα Ζουμπάτας «Η ΘΑΝΑ» κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, φέρελπι και ευσεβέστατο νέο και τους συνεργάτας του, ως και όλους τους κατοίκους της περιοχής Μοίρα, για τον αγώνα που κάνουν ώστε να ξαναζήση το χωριό τους και να αναδειχθή η λαμπρή ιστορία του μέσα άπό την τιμή των ηρωικών τέκνων του.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την λαμπρά εκδήλωση και τελετή λέγοντας ότι: «Ο Γρηγόριος Δέρκων, κρατώντας ψηλά και με υπερηφάνεια, το λάβαρο της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος, μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσωμε, ώστε η Ελλάδα μας, η Πατρίδα μας, να συνεχίση την πορεία της όπως της αξίζει, έως της συντελείας του αιώνος…».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων