10/07/2023 10/07/2023 Η μνήμη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου Δέρκων, στην γενέτειρά του, Ζουμπάτα Πατρών, τιμήθηκε χθες, Κυριακή 9 Ιουλίου, με τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο να τελεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου κήρυξε τον θείο λόγο. Η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Δέρκων εορτάζεται λαμπρώς στον Ιερό Ναό του Πολιούχου των Πατρών Αγίου Αποστόλου...
10 Ιουλίου, 2023 - 11:00
Τελευταία ενημέρωση: 10/07/2023 - 11:07

Ο εορτασμός του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου Δέρκων, στην γενέτειρά του, Ζουμπάτα Πατρών

Διαδώστε:
Ο εορτασμός του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου Δέρκων, στην γενέτειρά του, Ζουμπάτα Πατρών

Η μνήμη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου Δέρκων, στην γενέτειρά του, Ζουμπάτα Πατρών, τιμήθηκε χθες, Κυριακή 9 Ιουλίου, με τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο να τελεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου κήρυξε τον θείο λόγο.

Η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Δέρκων εορτάζεται λαμπρώς στον Ιερό Ναό του Πολιούχου των Πατρών Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, κατ’ έτος, στις 3 Ιουνίου. Εκεί θησαυρίζεται ιερά εικόνα του Αγίου. Στο χωριό του, στη Ζουμπάτα, ανέρχεται κατ’ έτος ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, την δευτέρα Κυριακή του Ιουλίου, για τους εκεί εορτασμούς του Αγίου.

Η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου στην εποχή μας

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μαρτύριο του τιμωμένου αγίου και στην σημασία του εορτασμού της μνήμης του για την εποχή μας και την Πατρίδα μας.

“Ο μέγας Γρηγόριος Δέρκων, ο από Λακεδαιμονίας και Βιδύνης, κατήγετο από την Ζουμπάτα των Πατρών. Εχειροτονήθη εις ηλικίαν 27 ετών, Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας, εις διαδοχήν του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Ανανίου Λαμπάρδη, του εκ Δημητσάνης. Φυλακισθείς εις Τρίπολιν υπό των Τούρκων για την εθνικοθρησκευτική του μεγάλη δράση και διασωθείς εκ βεβαίου θανάτου, διέφυγε τας των βαρβάρων ενέδρας διασωθείς και πάλιν, ώστε να τοποθετηθή, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, Μητροπολίτης Βιδύνης (της Βουλγαρίας), όπου και πάλι αγωνίστηκε υπέρ των ιερών και Οσίων του Γένους μας επικηρυχθείς εις θάνατον , υπό του Σουλτάνου. Διασωθείς εκ δευτέρου, ετοποθετήθη Μητροπολίτης Δέρκων της Κωνσταντινουπόλεως, όπου έλαμψε ως αστήρ φαεινός και διέπρεψε ως ανδρείος και ελληνοπρεπής Ορθόδοξος Ιεράρχης και ο πρώτος και άριστος εκ των συνεργατών του Αγίου ενδόξου Εθνοιερομάρτυρος Πατριάρχου, Γρηγορίου του Ε’. Στις 10 Απριλίου 1821 απηγχονίσθη ο Πατριάρχης Άγιος Γρηγόριος ο Ε’, στις 3 Ιουνίου του ιδίου έτους απηγχονίσθη, ο άγιος Γρηγόριος Δέρκων, μετά των συνδεσμοτών του αγίων Αρχιερέων, οίτινες τιμώνται ως άγιοι, καταταγέντες το έτος 2021, εις τας δέλτους των Αγίων”, αναφέρει η Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Εν συνεχεία προέστη της ιεράς Λιτανείας, της Εικόνος του Αγίου Γρηγορίου, η οποία Λιτανεία, κατέληξε στον τόπο, όπου ο Σεβασμιώτατος έστησε την προτομή του Αγίου (προ της αγιοκατατάξεώς του). Εκεί ανεπέμφθη δέηση και κατετέθησαν στέφανοι.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον πολιτιστικό Σύλλογο Μοίρα-Ζουμπάτας «Η ΘΑΝΑ» για την συνεργασία μαζί του, για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και της μεγάλης και μαρτυρικής μορφής του Γρηγορίου Δέρκων και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Ο πρώτος ναός προς τιμήν του Αγίου

Στη Ζουμπάτα και πλησίον της προτομής του Αγίου Γρηγορίου Δέρκων, ανεγείρεται ο πρώτος προς τιμήν του Ιερός Ναός, τον οποίον θεμελίωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ευλαβώς προσκληθείς προς τούτο υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, αφού ο Σεβασμιώτατος Σπάρτης, τυγχάνει διάδοχος, τόσον του αγίου Εθνοιερομάρτυρος Ανανίου, όσον και του επίσης Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Γρηγορίου Δέρκων, του από Λακεδαιμονίας.

Στις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Γρηγορίου Δέρκων συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Παναγιώτης Παπαδόπουλος και Ανδρέας Φίλιας, η Αντιδήμαρχος κ. Αναστασία Τογιοπούλου, η οποία έλκει την καταγωγή της από τη Ζουμπάτα και έχει χρηματίσει Πρόεδρος του Συλλόγου Μοίρα- Ζουμπάτας «Η ΘΑΝΑ» μέλη Εκπολιστικών Συλλόγων, με παραδοσιακές ενδυμασίες και πλήθος ευλαβών Χριστιανών.

Μετά την Λιτανεία, στην βρύση της Ζουμπάτας κάτω από τα ευσκιόφυλλα πλατάνια, οι νέοι και οι νέες των πολιτιστικών και παραδοσιακών Συλλόγων παρουσίασαν ωραιότατο πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων