07/12/2022 07/12/2022 Mε λαμπρότητα γιόρτασε η Πάτρα των Άγιο Νικόλαο. Επίκεντρο ο ιστορικός ναός στην πόλη. Την παραμονή τελέσθηκε ο μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, εστιάζοντας στην ιδιότητα του Αγίου Νικολάου ως θαυματουργού και μάλιστα ως προστάτου των Ναυτικών. Όπως είπε ο ιεράρχης ο Άγιος Νικόλαος δεν προστατεύει...
07 Δεκεμβρίου, 2022 - 14:45
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2022 - 14:14

Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στην Πάτρα

Διαδώστε:
Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στην Πάτρα

Mε λαμπρότητα γιόρτασε η Πάτρα των Άγιο Νικόλαο. Επίκεντρο ο ιστορικός ναός στην πόλη.

Την παραμονή τελέσθηκε ο μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, εστιάζοντας στην ιδιότητα του Αγίου Νικολάου ως θαυματουργού και μάλιστα ως προστάτου των Ναυτικών.

Όπως είπε ο ιεράρχης ο Άγιος Νικόλαος δεν προστατεύει μόνο όσους πλέουν στις θάλασσες, όπου τα καράβια πολλές φορές θαλασσοδέρνονται, αλλά και κάθε άνθρωπο που προστρέχει στη χάρη του, αφού η ζωή του καθενός μας, μοιάζει με καράβι που κτυπιέται από της ζωής τα μανιασμένα κύματα και διά τούτο ο Άγιος αμέσως προφθάνει και μας σώζει ταίς πρεσβείαις του.

Κάλεσε δε όλους τους πιστούς να ικετεύσουν τον Άγιο να σώζη εκ κινδύνων παντοίων. Την νύκτα τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία από τον Αρχιμ. π. Αρτέμιο Αργυρόπουλο, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Ανήμερα της εορτής ετελέσθη η Θεία Λειτουργία υπό του  Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο. Είπε χαρακτηριστικά ότι «το θαύμα είναι αποτέλεσμα της αγάπης, την οποία εν προκειμένω είχεν ο πανάγιος Νικόλαος και προς τον Θεόν ως φιλόθεος, και προς τον άνθρωπον ως φιλάνθρωπος. Έτσι, λοιπόν, και τον Θεόν μετά παρρησίας ικέτευε και ο Κύριος τα αιτήματά του ταχέως εξεπλήρωνε και τους ανθρώπους ελεούσε, αφού για τα τέκνα του νυχθημερόν προσήχευτο και από τους ορατούς και αοράτους εχθρούς προεφύλαττε. Έθετε την ζωήν ο Άγιος Νικόλαος, του υπέρ του λαού του, ως λέγει ο Ιερός Υμνογράφος. Διά τούτο και ο Λαός μεγάλως τον ηγάπησε  και τον υπεραγαπά και Μονάστηρια και Ναούς και εξωκκλήσια του αφιέρωσε, ουχί μόνον εις παραθαλάσσια μέρη και εις νήσους, αλλά και εις τα υψηλότερα βουνά της Πατρίδος μας. Πλήθος δε ανθρώπων φέρουν το όνομά του.»

«Ας κρατήσωμε», είπε επίσης ο ιεράρχης «την ιερά παρακαταθήκη της πίστεως την οποίαν εκείνος μας παρέδωσε και ας προστρέχομε προς αυτόν  με την βεβαιότητα της εκπληρώσεως των αιτημάτων μας, εφ’ όσον είναι σύμφωνα με το θέλημα του Θεού».

Μετά την Θεία Λειτουργία ετελέσθη η Δοξολογία, επί τη εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτου του Πολεμικού Ναυτικού και γενικώς των εν ταίς θαλάσσαις πλεόντων, χοροστατούντος του  Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος ευχήθηκε τα δέοντα στους εορτάζοντας Ναυτικούς του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και σε όλους τους εν θαλάσσαις πλέοντας.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ετελέσθη ο μεθέορτος Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση προς τον Άγιο Νικόλαο υπό του Αρχιμ. Νεκταρίου Κωτσάκη, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ομπλού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων