27/11/2022 27/11/2022 Με λαμπρότητα ετελέσθη το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών, ο Εσπερινός της Εορτής πάντων των εν Αχαία και εξ’ Αχαίας Αγίων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου. Προ του Εσπερινού έγινε υποδοχή των ιερών Λειψάνων των Αγίων, όπως της...
27 Νοεμβρίου, 2022 - 14:17
Τελευταία ενημέρωση: 27/11/2022 - 14:01

Ο Εσπερινός της εορτής των Αχαιών Αγίων στην Πάτρα

Διαδώστε:
Ο Εσπερινός της εορτής των Αχαιών Αγίων στην Πάτρα

Με λαμπρότητα ετελέσθη το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών, ο Εσπερινός της Εορτής πάντων των εν Αχαία και εξ’ Αχαίας Αγίων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Προ του Εσπερινού έγινε υποδοχή των ιερών Λειψάνων των Αγίων, όπως της τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης και των ιερών και χαριτοβρύτων λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Ιωακείμ του νέου Ασκητού, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Νοτενών Αχαίας και άλλων Αγίων.

Στον Εσπερινό αυτό καλούνται κατ’ έτος οι Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και βραβεύονται οι πέντε πρώτοι εισαχθέντες από τα Λύκεια των Πατρών στις Ανώτατες Σχολές.

Η ομιλία του Μητροπολίτου Πατρών

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανεφέρθη στην υπόθεση της εορτής, στην ιερά μνήμη του Φωτιστού και Αποστόλου των Πατρών, Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ο οποίος εμαθήτευσε πλησίον του Ουρανίου και Θείου Διδασκάλου, στους Μαθητάς και στους Αγίους Εκγόνους του Πρωταποστόλου, οι οποίοι κατά την διάρκεια των 2000 ετών, από τότε που εδίδαξε και μαρτύρησε στην Πάτρα, ηκολούθησαν τα ιερά και άγια βήματά του, προσφερθέντες ως εθελόθυτα θύματα, υπέρ της αγίας ημών και αμωμήτου πίστεως.

Εν συνεχεία μίλησε προς τον Εκπαιδευτικό κόσμο και επήνεσε και ευχαρίστησε τους διδασκάλους όλων των βαθμίδων, οι οποίοι με συνείδηση ευθύνης έναντι Θεού και ανθρώπων, παρά τις πολλές και ποικίλες δυσκολίες των καιρών μας, επιτελούν το μεγάλο έργο και λειτούργημά τους.

Εχρησιμοποίησε λόγους του Ιερού Χρυσοστόμου, ο οποίος χαρακτηρίζει το έργο του διδασκάλου μέγα και θαυμαστόν και τον θέλει επί θρόνου καθήμενον, ίνα φωτίζη με το φως της αληθείας και της γνώσεως.

Εν συνεχεία ανεφέρθη στις αρετές που πρέπει να κοσμούν τον διδάσκαλο και στα όπλα τα πνευματικά τα οποία πρέπει να έχη στην διάθεσή του, ώστε να φέρη εις πέρας το έργο του, ουχί μόνον εκείνο της προσφοράς της κοσμικής γνώσεως, αλλά κυρίως εκείνο της κατά Θεόν γνώσεως και σοφίας.

Ευγνωμόνως και προσευχητικώς ανεφέρθη στους μακαριστούς διδασκάλους του Γένους μας και της Πατρίδος μας και τους εμακάρισε για τους πολλούς κόπους και την πνευματική και την εν γένει προσφορά τους.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, εβράβευσε τις πέντε άριστες, τις φοιτήτριες, οι οποίες συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία, από όλους τους επιτυχόντες, αποφοίτους των Λυκείων των Πατρών, στις Ανώτατες Σχολές και ευχήθηκε να έχουν αρίστη πρόοδο και επιτυχία στη ζωή τους. Επήνεσε δε τους διδασκάλους και Καθηγητάς, αλλά και τους Γονείς τους.

Στο τέλος του Εσπερινού, προσεφέρθη μικρά δεξίωσις προς τιμήν των Εκπαιδευτικών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων