09/09/2021 09/09/2021 Η Παντάνασσα των Πατρών, ωραϊσμένη και καταστόλιστη εδέχθη στη γιορτή της 7 και 8 Σεπτεμβρίου, τα πλήθη των ευσεβών Πατρέων, για να προσκυνήσουν το περίπυστο και θαυματουργό Εικόνισμα της Παναγίας, το οποίο φυλάσσεται ως θησαυρός ατίμητος, στον μεγαλοπρεπή, καλλιμάρμαρο και ιστορικό Ναό της, που κοσμεί το κέντρο της Αποστολικής πόλεως των Πατρών και αποτελεί το...
09 Σεπτεμβρίου, 2021 - 18:12
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2021 - 18:28

Ο λαμπρός εορτασμός της Παντανάσσης στην Πάτρα

Διαδώστε:
Ο λαμπρός εορτασμός της Παντανάσσης στην Πάτρα

Η Παντάνασσα των Πατρών, ωραϊσμένη και καταστόλιστη εδέχθη στη γιορτή της 7 και 8 Σεπτεμβρίου, τα πλήθη των ευσεβών Πατρέων, για να προσκυνήσουν το περίπυστο και θαυματουργό Εικόνισμα της Παναγίας, το οποίο φυλάσσεται ως θησαυρός ατίμητος, στον μεγαλοπρεπή, καλλιμάρμαρο και ιστορικό Ναό της, που κοσμεί το κέντρο της Αποστολικής πόλεως των Πατρών και αποτελεί το καύχημα της τοπικής Εκκλησίας.

Την παραμονή της εορτής στον μεγάλο Εσπερινό χοροστάτησε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πάνσεπτο πρόσωπο της Παναγίας, η οποία είναι η παγκόσμιος χαρά και ανέλυσε το θέμα αυτό. Επίσης μίλησε για την μεγάλη ευλογία που έχει η Πάτρα με την Παντάνασσα Παναγία και την λαμπρή παράδοση και κληρονομιά και την πνευματικότητα και παρεκάλεσε όλους να διατηρήσουν αυτή την παρακαταθήκη στην καρδιά τους, ως κόρην οφθαλμού και θησαυρόν ατίμητον.

Στην Αγρυπνία ελειτούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ανήμερα, ο Σεβασμιώτατος εχοροστάτησε στον Όρθρο, στον πανηγυρίζοντα περίλαμπρο της Παντανάσσης Ναό και ετέλεσε την Θεία Λειτουργία, τελέσας και το Μυστήριο της εις Διάκονον χειροτονίας του ευλαβεστάτου Νικολάου Μανιάτη, Ιεροψάλτου, ο οποίος αφυπηρέτησε από την εργασία του στον ΟΤΕ και προσεφέρθη, να υπηρετήση ως Κληρικός την αγία μας Εκκλησία.

Ο χειροτονηθείς μίλησε, εν ολίγοις, με λόγια συγκινητικά για την απόφαση να ιερωθή και ευχαρίστησε όλους, όσοι συνέβαλαν για να φθάση σ’ αυτή την ώρα.

Ο Σεβασμιώτατος στην αντιφώνησή του, μίλησε για τις αρετές του Κληρικού και στάθηκε στη σιωπή της Παναγίας, στο μεγαλυνάριό Της προς τον Θεό και στο παράγγελμά Της στους ανθρώπους, να κάνουν το θέλημα του Θεού, υπόθεση της ζωής τους. Εκάλεσε δε τον νέο Κληρικό, να κρατήση στην καρδιά του και αυτές τις αρετές και ο,τι άλλο παραγγέλλει η Αγία μας Εκκλησία για τον Ιερέα, ώστε να ευαρεστήση Θεώ και ανθρώποις.

Στον μεθέρτο Εσπερινό και στην Ιερά Παράκληση εχοροστάτησε και ωμίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, αναφερθείς στην υπόθεση της μεγάλης και λαμπράς εορτής της Γεννήσεως της Θεοτόκου.

Την επομένην ημέρα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στο παρακείμενο Παρεκκλήσιο των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης εν πληθούση Εκκλησία και ανεφέρθη στα Άγια πρόσωπα των Θεοπατόρων, οι οποίοι πρέπει να αποτελούν πρότυπα για τους γονείς, αλλά και στα δώρα που πρέπει να προσφέρωμε στην Παναγία μας, όχι μόνο κατά την Γέννησή Της, αλλά και πάντοτε, σύμφωνα με την διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων