29/09/2021 29/09/2021 Μια ξεχωριστή ανακοίνωση, όπου αναφέρονται αναλυτικά οι εορταστικές-λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών για την 57η Επέτειο της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου από τη Ρώμη στην πόλη του μαρτυρίου του εξέδωσε η Μητρόπολη.  Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθησαν το Σάββατο και την Κυριακή, 25 και 26 Σεπτεμβρίου, στο νέο μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Πρωτοκλήτου...
29 Σεπτεμβρίου, 2021 - 18:08
Τελευταία ενημέρωση: 29/09/2021 - 18:03

Ο Θησαυρός των Πατρέων: 57η Επέτειος Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ανδρέα

Διαδώστε:
Ο Θησαυρός των Πατρέων: 57η Επέτειος Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ανδρέα

Μια ξεχωριστή ανακοίνωση, όπου αναφέρονται αναλυτικά οι εορταστικές-λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών για την 57η Επέτειο της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου από τη Ρώμη στην πόλη του μαρτυρίου του εξέδωσε η Μητρόπολη. 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθησαν το Σάββατο και την Κυριακή, 25 και 26 Σεπτεμβρίου, στο νέο μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Πρωτοκλήτου Μαθητού, όπου είναι θησαυρισμένα τα των Πατρών, αλλά και της Ορθοδοξίας συμπάσης, ιερά και πανσεβάσμια κλέα και σεβάσματα, η Τιμία Κάρα δηλαδή και ο Σταυρός του μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέου.

Την παραμονή της εορτής στον μεγάλο Εσπερινό, χοροστάτησε και ομίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευκαρπίας κ. Ιερόθεος, Ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια της Αμερικής, ο οποίος ήταν κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Στην Ιερά Ακολουθία συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος. Ανήμερα ετελέσθη η Θεία Λειτουργία, της οποίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου και Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη «μεγάλη δωρεά παρά Κυρίου και στην περισσή αγάπη Του προς την περιάκουστη πόλη των Πατρών, ώστε να αποστείλη εις αυτήν τον Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα, να κηρύξη την Αλήθεια, να ιδρύση την Εκκλησία των Πατρών, να μαρτυρήση επί του Σταυρού για του Εσφαγμένου Αρνίου την αγάπη και για την σωτηρία των ανθρώπων, αλλά και να έχη η των Πατρέων πόλις, την εξαιρετική ευλογία να κατέχη τον Τάφο του Αποστόλου Ανδρέου, ως και την πανσεβάσμια Κάρα του και τον Σταυρό του Μαρτυρίου του».

Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ των άλλων τόνισε ότι «όχι μόνον η πόλις των Πατρών, αλλά η Ελλάς σύμπασα έχει αυτήν την ευλογία να κατέχη την Αλήθεια την από τον Θεό αποκεκαλυμμένη και την Ορθόδοξη πίστη.

Αὐτή ἡ πίστις ἐνήργησε γιά τούς Ἕλληνες σωστικά καί λυτρωτικά μέχρι σήμερα. Αὐτή μᾶς ἐκράτησε πνευματικά καί γενικά μᾶς ἐλευθέρωσε, αὐτή ἔσωσε τόν πολιτισμό μας, τήν ἰδιοπροσωπία μας κάι τήν ταυτότητα μας. Αυτή τήν πίστη τήν Ὀρθόδοξη, ὅπως μᾶς τήν παρέδωσαν, οἱ Απόστολοι τοῦ Κυρίου, ὡς ἱεράν παρακαταθήκη, πρέπει νά τηρήσωμε ὡς Κοινωνία καί ὡς Λαός, ὥστε νά ἔχωμε κῦρος παγκόσμιο καί ἰσχύν πνευματική ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος.

Ἔάν χάσωμε τήν Ὀρθόδοξη πίστη μας καί τά ἱερά καί ὅσια τοῦ γένους μας, οὔτε συνοχή μεταξύ μας θά ἔχωμε, οὔτε σεβασμοῦ ἀπό τούς ἄλλους θά τυγχάνωμε.

Ἡ κρισιμότης τῶν καιρῶν ἀπαιτεῖ ἀπό ὅλους μας, σύνεσιν ἐν πᾶσι, ἑνότητα καί προσήλωση στίς ἀκατάλυτες πνευματικές μας ρίζες καί στά ἱερά πιστεύματά μας, τά ὁποῖα ἀποτελοῦν τήν πεμπτουσία τοῦ Ἔθνους μας…».

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην Ιερά Παράκληση προς τον Πρωτόκλητο Ανδρέα στον Νέο Ιερό Ναό του, συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη θαυμαστή προστασία του Αποστόλου Ανδρέου, στην Πάτρα, η οποία «θαυματουργικής επιδεικνύεται και υπενθύμισε περιστατικά θαυματουργικώς παρεμβάσεως του Αποστόλου Ανδρέου προς σωτηρίαν της πόλεως των Πατρών, όπως την λύση της πολιορκίας της πόλεως από τους Σλαύους και Αβάρους το 807 μ.Χ., τη σωτηρία από τους Γερμανούς το 1944, όταν ο Άγιος παρουσιάστηκε σε ψαρά των Πατρών, στην παραλία και υπέδειξε να κόψη το φιτίλι που θα πυροδοτούσε την έκρηξη για την καταστροφή της πόλεως, ως και την σωτηρία της πόλεως από τον σεισμό το 1993, όπως είδε σε όραμα τον Απόστολο Ανδρέα να δέεται ενώπιον του Κυρίου για την Πάτρα, ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης».

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την συγκίνησή του και τον έπαινό του προς τον ευσεβή Πατραϊκό Λαό για την αθρόα συμμετοχή του στις Ιερές Λατρευτικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Ανδρέα. Επίσης επαίνεσε τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. π. Αρτέμιο Αργυρόπουλο και το προσωπικό του Ναού για την άρτια προετοιμασία της λαμπρής πανήγυρης και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον ευσεβή ιατρό κ. Πέτρο Σπυρόπουλο, με τη χορηγία του οποίου περιεβλήθη ο Σταυρός του Αποστόλου Ανδρέου με αργυροχρυσοποίκιλτο περίβλημα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων