25/09/2023 25/09/2023 Συμπληρώθηκαν 59 χρόνια από την Επανακομιδή της τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα από την Ρώμη, όπου ευρίσκετο από το έτος 1462. Η υποδοχή, τότε 26 Σεπτεμβρίου 1964, πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Τριών Συμμάχων των Πατρών, όπου χιλιάδες Πατρέων με επικεφαλής την Εκκλησιαστική και Πολιτική Ηγεσία, υπεκλίθησαν ενώπιον του χαριτοβρύτου θησαυρού, τον οποίον παρέδωσε...
25 Σεπτεμβρίου, 2023 - 13:30
Τελευταία ενημέρωση: 25/09/2023 - 13:45

Πάτρα: 59 χρόνια από την Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου

Διαδώστε:
Πάτρα: 59 χρόνια από την Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου

Συμπληρώθηκαν 59 χρόνια από την Επανακομιδή της τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα από την Ρώμη, όπου ευρίσκετο από το έτος 1462.

Η υποδοχή, τότε 26 Σεπτεμβρίου 1964, πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Τριών Συμμάχων των Πατρών, όπου χιλιάδες Πατρέων με επικεφαλής την Εκκλησιαστική και Πολιτική Ηγεσία, υπεκλίθησαν ενώπιον του χαριτοβρύτου θησαυρού, τον οποίον παρέδωσε στα χέρια του αοιδίμου Μητροπολίτου Πατρών Κωνσταντίνου, ο Καρδινάλιος Μπέα.

Οι εφετινοί εορτασμοί συνήγειραν χιλιάδες Πατρέων και άλλων προσκυνητών και πραγματοποιήθηκαν με κάθε εκκλησιαστική κατάνυξη και λαμπρότητα στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου.

Προσκεκλημένοι από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, συμμετείχαν, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος προέστη της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο και ο Καστορίας κ. Καλλίνικος, ο οποίος εχοροστάτησε στον Εσπερινό και μίλησε δεόντως και βεβαίως ο οικείος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Το κήρυγμα του Μητροπολίτη Καστορίας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος στον Εσπερινό στο κήρυγμά του κατ’ αρχήν ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη των Πατρών κ. Χρυσόστομο, για την πρόσκληση και, κυρίως για την διαχρονική ευγενή, φιλάδελφη και συνετή στάση του προς τους γείτονες Μητροπολίτες, την οποία γνωρίζει ο ίδιος από τότε που υπηρετούσε ως Ιερέας συνεργάτης του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος μίλησε για την αξία της κεφαλής του ανθρώπου, και για την αξία της τιμίας κάρας του αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, χρησιμοποιώντας και χωρία του Οσίου Σιλουανού που εορτάζει αυτή την ημέρα.

Με αυτόν τον τρόπο τόνισε την Ορθόδοξη ανθρωπολογία, η οποία περιλαμβάνει την τήρηση το πέντε αισθήσεων, τον ευσεβή λογισμό και τέλος την χρίση της κεφαλής και όλου του ανθρώπου με το Άγιο Πνεύμα, με το Οποίο γνωρίζει ο άνθρωπος τον Θεό.

Σε αντίθεση με την κοσμική ανθρωπολογία που πρεσβεύει την ικανοποίηση των αισθήσεων, το ατομικό ανθρώπινο θέλημα και την αυτονομημένη λογική.

Τέλος μίλησε για το έργο του αγίου Αποστόλου στην Πάτρα, για το ότι ακούει τις προσευχές του λαού και τις ευχές του Ποιμενάρχη των Πατρών.

Παρακάλεσε δε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη των Πατρών να εύχεται ώστε να εκπληρωθεί ο πόθος του αγίου Αποστόλου που είναι να λάβουν όλοι οι άνθρωποι το Άγιο Πνεύμα και να γνωρίσουν τον Θεό.

Κερκύρας: “Ο Άγιος Ανδρέας υπήρξε αναζητητής της Αλήθειας”

Ο Σεβασμιώτατος Κερκύρας κ. Νεκτάριος στη Θεία Λειτουργία ,μεταξύ των άλλων, τόνισε: «Ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας τον οποίον σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά και ιδιαιτέρως η Αποστολική πόλη και Μητρόπολη των Πατρών, υπήρξε αναζητητής της Αληθείας. Ο ίδιος προβληματιζόταν για την αποστασία του Λαού και την ποικίλη αμαρτία που είχε κατακλύσει τον παλαιό Ισραήλ και ηθέλησε να αναλάβη την ιερά διακονία να κηρύξη μετάνοια και την Αλήθεια στους ανθρώπους».

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος είπε:

«Ο νέος Ισραήλ με τον οποίον συνήψε διαθήκη ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός κινδυνεύει με έκπτωση, ίδια με αυτή στην οποία περιήλθε ο παλαιός Ισραήλ και τούτο συμβαίνει διότι προτιμούμε το ψέμα παρά την Αλήθεια.

Πως θα αντιδρούσε ο Απόστολος Ανδρέας, σήμερα σε αυτή την έκπτωση του νέου Ισραήλ» ενώ συμπερασματικά κατέληξε: α) Μας διδάσκει σήμερα ο Απόστολος Ανδρέας α) ότι δεν μπορούμε να ζούμε μέσα στο ψεύδος αλλά να αναζητούμε την Αλήθεια, β) ότι δεν είναι αρκετό να ζούμε επιφανειακά κοντά στον Χριστό, αλλά χρειάζεται η οντολογική μας ένωση με τον Χριστό, διά τον μυστηρίων της Αγίας μας Εκκλησίας και γ) ότι σήμερα χρειάζεται επανευαγγελισμός του Λαού όπως μας το δίδαξε ο ιερώτατος Απόστολος διά του σταυρικού του μαρτυρίου επί του χιαστού Σταυρού».

Συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες πρ. Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος και Ειρηνουπόλεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Δημήτριος.

Η λιτανεία της Τιμίας Κάρας

Το απόγευμα Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης Λιτανεία της Τιμίας Κάρας και της ιεράς Εικόνος του Αποστόλου Ανδρέου. Το πρώτο μέρος της Λιτανείας έγινε με πλοιάρια διά θαλάσσης. Στην Ιχθυόσκαλα τελέσθηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός για τη νέα αλιευτική περίοδο, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου. Μετά την Δοξολογία στην Πλατεία Τριών Συμμάχων, συνεχίστηκε διά της οδού Αγίου Ανδρέου, έως τον ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος μετά την Δοξολογία στην ομιλία του στην ιστορική Πλατεία Τριών Συμμάχων, ανεφέρθη στην μεγάλη δωρεά από τον Θεό να έχωμε ιδρυτή και προστάτη της Αποστολικής Εκκλησίας των Πατρών, για την θαυμαστή διάσωση της Πάτρας, από τους Σλαύβους και τους Σαρακηνούς, αλλά και από τους Γερμανούς και για την πνευματική παρακαταθήκη και ιερά κληρονομιά που κατέλιπε ο Πρωτόκλητος σε μας και την οποία πρέπει να τηρήσωμε ως κόρην οφθαλμού και να παραδώσουμε στους επιγενομένους.

«Τι θα ήταν άρα γε η πόλις των Πατρών, αλλά και η Ελλάς άπασα, χωρίς την Ορθόδοξον διδασκαλία και πίστη», τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

«Κρατήστε τον ατίμητο πνευματικό θησαυρό, διαδώστε το ορθόδοξο ήθος, τις αξίες, την αγάπη, στις αρετές, κρατήστε όρθια και υγιή την Οικογένεια, ώστε να προχωρήσωμε με ενότητα, ως λαός ξεπερνώντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αναφύονται έσωθεν και έξωθεν».

Στις ιερές λατρευτικές Εκδηλώσεις, προς τιμήν του Αγίου Ανδρέου, παρέστη η Υφυπουργός Μεταφορών κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου και όλες οι τοπικές Αρχές και χιλιάδες ευσεβούς Λαού.

Μετά τον Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, προεχείρισε πνευματικούς τους ευλαβεστάτους Πρεσβυτέρους Δημήτριον Μπιλιανόν, Εφημέριον Τσουκαλείκων και Γρηγόριον Κόρδαν, Εφημέριον Ακταίου.

Φωτογραφίες από τη Θεία Λειτουργία:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων