27/11/2023 27/11/2023 Η Κυριακή προ της εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου είναι αφιερωμένη στους Αγίους τους εν Αχαΐα και εξ’ Αχαΐας οι οποίοι εορτάζονται με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, όπου είναι θησαυρισμένη η Αγία Εικόνα τους. Ο εφετινός εορτασμός είχε την ιδιαίτερη συγκίνηση, αφού μαζί με την μέχρι τώρα αγιόλεκτη χορεία των...
27 Νοεμβρίου, 2023 - 13:56
Τελευταία ενημέρωση: 27/11/2023 - 14:10

Πάτρα: Ο Άγιος Γερβάσιος εορτάστηκε για πρώτη φορά μαζί με τους Αχαιούς Αγίους

Διαδώστε:
Πάτρα: Ο Άγιος Γερβάσιος εορτάστηκε για πρώτη φορά μαζί με τους Αχαιούς Αγίους

Η Κυριακή προ της εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου είναι αφιερωμένη στους Αγίους τους εν Αχαΐα και εξ’ Αχαΐας οι οποίοι εορτάζονται με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, όπου είναι θησαυρισμένη η Αγία Εικόνα τους.

Ο εφετινός εορτασμός είχε την ιδιαίτερη συγκίνηση, αφού μαζί με την μέχρι τώρα αγιόλεκτη χορεία των Αχαιών Αγίων, εορτάσθηκε για πρώτη φορά και ο Άγιος Γερβάσιος, ο άρτι καταταγείς στας δέλτους των Αγίων της Εκκλησίας μας (16 Νοεμβρίου), υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατόπιν σεπτής εισηγήσεως του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στην Πάτρα είναι έκδηλος ο ιερός ενθουσιασμός και προκαλούν δέος και συγκίνηση βαθειά οι εκδηλώσεις σύμπαντος του πληρώματος της Πατραϊκής Εκκλησίας για το γεγονός αυτό.

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, μετεφέρθηκαν στον ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου όσα Λείψανα, φυλάσσονται και ευλαβώς προσκυνούνται στους Ιερούς Ναούς και Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, όπως η Αγία Κάρα της Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης και τα Ιερά Λείψανα του Οσίου πατρός ημών Ιωακείμ, Ηγουμένου της Μονής των Νοτενών.

Εν πομπή μεταφέρθηκε από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής των Συχαινών στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, η σεβασμία Κάρα του Αγίου Γερβασίου, την οποία συνόδευαν ευσεβείς νέοι, όπως και πολλοί άλλοι φιλάγιοι χριστιανοί, κρατώντας εξαπτέρυγα και κεριά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, με τον ιερό Κλήρο και πλήθος ευσεβούς Λαού, υπεδέχθη τα ιερά Λείψανα στα πρόπυλα του Ναού.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος καθιέρωσε και έχρισε με Άγιο Μύρο, κατά την εκκλησιαστική τάξη την Εικόνα του Αγίου Γερβασίου και την τοποθέτησε σε ιερό προσκυνητάριο, ώστε να παραμένη στον Ναό, προς προσκύνηση υπό των πιστών και κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς, στις αρετές των Αγίων, από τον Απόστολο Ανδρέα έως και τον Όσιο Γερβάσιο, ως διδάσκαλον του ιερού Ευαγγελίου και οδηγόν εις νομάς σωτηρίους.

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, με την συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Πάτρα και άλλα μέρη, που κατέφθασαν για να προσκυνήσουν, προεορτίως, τον Άγιο Ανδρέα, αλλά και τα Λείψανα των άλλων Αγίων, εξαιρέτως δε του Αγίου Γερβασίου, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντων πολλών Πρεσβυτέρων και Διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας λιτανεύθηκε εντός του Ιερού Ναού η πανσεβάσμιος Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου, η οποία ετοποθετήθη στο κέντρο του Ιερού Ναού για το παλλαικό προσκύνημα της εορτής του Πολιούχου των Πατρών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μεγάλη αγάπη του Κυρίου προς την πόλη των Πατρών και στην δωρεά Του, αφού απέστειλε τον Πρωτόκλητο μαθητή Του, τον Ανδρέα, να διδάξει και να φωτίσει τους εν σκότει της αγνωσίας ευρισκομένους, επισφραγίζοντας την διδασκαλία του με την επί σταυρού θυσία του. «Οποία τιμή, εσημείωσε με έμφαση ο Σεβασμιώτατος, να έχωμε στην Πάτρα τον τάφο του Αγίου, την Αγία Κάρα του και τον Σταυρό του Μαρτυρίου του».

Εν συνεχεία, μίλησε για τους άλλους Αγίους της Αχαΐας, έως και τον Άγιο Γερβάσιο.

Εχαρακτήρισε τους Αγίους, φίλους του Θεού, θεουμένους, φώτα του κόσμου και τους μεγαλυτέρους ευεργέτες των ανθρώπων, πρότυπα βίου αγίου, ανυποχώρητους μπροστά στην αμαρτία και τα πάθη και αγωνιστάς εναντίον της ανηθικότητος και της εκπτώσεως των αξιών σε κάθε εποχή. Αυτών των θεουμένων η ζωή, εσημείωσε ο Σεβασμιώτατος, πρέπει να εμπνέη και μας σήμερα, ώστε να αγωνιζώμεθα εναντίον της αμαρτίας και της ηθικής ασυδοσίας, που χαρακτηρίζουν την κοινωνία μας, αφού εφθάσαμε το αφύσικο να το θεωρούμε φυσικό, το παράλογο λογικό, την αμαρτία γενικώς ως φυσιολογική κατάσταση και δικαιωματισμό.

Τέλος, ευχαρίστησε και πάλι, ευγνωμόνως, τον Παναγιώτατο και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίον και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο, για την αγιοκατάταξη και την αναγραφή επισήμως εις τας δέλτους των Αγίων της Αγίας μας Εκκλησίας, του Αγίου Γερβασίου των Πατρών.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν συντοπίτες του Αγίου Γερβασίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο των εν Αθήναις Νυμφασίων κ. Κυριάκο Παναγόπουλο, ενώ προσήλθε να προσκυνήση τον Άγιο Ανδρέα και τον Άγιο Γερβάσιο και ο Δήμαρχος Τριπόλεως κ. Κωνσταντίνος Τζιούμης, με την οικογένειά του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων