29/11/2021 29/11/2021 Με λαμπρότητα εορτάσθηκε την Κυριακή (28 Νοεμβρίου 2021) προ της εορτής του Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα, στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, η ιερά μνήμη πάντων των εν Αχαΐα και εξ’ Αχαΐας Αγίων. Στο κέντρο του Ιερού Ναού είχαν τοποθετηθεί τα ιερά Λείψανα του Οσίου Ιωακείμ των Νοτενών, η κάρα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος...
29 Νοεμβρίου, 2021 - 13:35
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2021 - 13:41

Πάτρα: Χειροτονία διακόνου στη μνήμη των Αχαιών Αγίων

Διαδώστε:
Πάτρα: Χειροτονία διακόνου στη μνήμη των Αχαιών Αγίων

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε την Κυριακή (28 Νοεμβρίου 2021) προ της εορτής του Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα, στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, η ιερά μνήμη πάντων των εν Αχαΐα και εξ’ Αχαΐας Αγίων. Στο κέντρο του Ιερού Ναού είχαν τοποθετηθεί τα ιερά Λείψανα του Οσίου Ιωακείμ των Νοτενών, η κάρα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης και η εικόνα των Αχαιών Αγίων στους οποίους προσετέθη και ο Άγιος Εθνοϊερομάρτυς Γρηγόριος Μητροπολίτης Δέρκων (+1821), του οποίου η πρώτη ιερά εικόνα, καθιερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, την παραμονή της εορτής.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, της οποίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο, η εις Διάκονον χειροτονία του Παναγιώτη Λάγιου, Λαμπαδάριου του Ιερού Ναού Παντοκράτορος Πατρών και καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Στην προσλαλιά του ο χειροτονηθείς, αναφέρθηκε με λόγια βαθειά συγκινητικά στην εξ’ απαλών ονύχων ανατροφή του εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, ευχαρίστησε τον Κύριο και την Παναγία Μητέρα Του, τον Απόστολο Ανδρέα, τους πνευματικούς του πατέρες, τους γονείς του, την σύζυγό του, Χρυσάνθη, και τους γονείς της συζύγου του, ως και όλους όσοι συνέβαλαν στην κατά Θεόν πορεία του και στην πραγματοποίηση της επιθυμίας του και μεγάλης αποφάσεώς του, να ιερωθεί.

Εξαιρέτως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο για την πατρική του αγάπη από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισε.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του δόξασε τον Θεό γιατί αποστέλλει εργάτες στον αμπελώνα Του, παιδιά ευλογημένα, τα οποία παρά τις σύγχρονες αντίξοες συνθήκες, αποδέχονται την κλήση και έχοντας την κλίση, προσφέρονται στην Εκκλησία για να ιερατεύσουν ενώπιον του φρικτού Θυσιαστηρίου.

Μίλησε για τους γονείς των Ιερέων, τις Πρεσβυτέρες και ευχαρίστησε για την προσφορά των παιδιών τους, των εργατών του Αμπελώνος του Κυρίου, δηλ. της Αγιωτάτης ημών Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Κάλεσε δε τον νέο κληρικό να παραμείνει σεμνός, ταπεινός, αφοσιωμένος στην Εκκλησία, με ζήλο θερμουργό και με αμείωτο τον ενθουσιασμό, η μάλλον αυξανόμενον καθ’ ημέραν, για την πνευματική και λειτουργική ζωή.

Τον ενεθάρρυνε δε συμβουλεύοντάς τον να μη φοβηθεί τις δυσκολίες της ιερατικής πορείας και ζωής και τόνισε, ότι πρέπει να γνωρίζει και να μη λησμονεί τον λόγο του Θεού «ου μη σε ανώ, ουδ’ ου μη σ’ εγκαταλείπω…» (Εβρ, 13, 5)

Τον διαβεβαίωσε τέλος, ότι, θα είναι δίπλα του με την μεγάλη πατρική του αγάπη, όπως μέχρι τώρα, ενισχύοντάς τον στον δύσκολο και τραχύ δρόμο του οποίου κατάρχεται σήμερα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας λιτανεύθηκε εντός του Ιερού Ναού η πανσεβάσμιος Κάρα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και τοποθετήθηκε στο μέσο του Ναού για προσκύνηση από τους πιστούς που καταφθάνουν στο ιερόν Αποστολείον.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων