06/06/2023 06/06/2023 Εορτάσθηκε στην Ιερά και Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών, η πανσεβάσμια μνήμη του Εθνοϊερομάρτυρος αγίου Γρηγορίου, Μητροπολίτου Δέρκων, ο οποίος μετά από 200 χρόνια, από την δι’ αγχόνης μαρτυρική τελευτή του, ανεγράφη υπό της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις δέλτους των Αγίων. Βεβαίως η μνήμη του Εθνοερομάρτυρος και προ της αγιοκατατάξεώς του ετιμάτο με λαμπρές Εκδηλώσεις, στην γενέτειρά...
06 Ιουνίου, 2023 - 12:54

Πατρών Χρυσόστομος: «Άγιος Γρηγόριος Δέρκων. Ο λέων Ιεράρχης της Ορθοδοξίας και του Γένους»

Διαδώστε:
Πατρών Χρυσόστομος: «Άγιος Γρηγόριος Δέρκων. Ο λέων Ιεράρχης της Ορθοδοξίας και του Γένους»

Εορτάσθηκε στην Ιερά και Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών, η πανσεβάσμια μνήμη του Εθνοϊερομάρτυρος αγίου Γρηγορίου, Μητροπολίτου Δέρκων, ο οποίος μετά από 200 χρόνια, από την δι’ αγχόνης μαρτυρική τελευτή του, ανεγράφη υπό της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις δέλτους των Αγίων.

Βεβαίως η μνήμη του Εθνοερομάρτυρος και προ της αγιοκατατάξεώς του ετιμάτο με λαμπρές Εκδηλώσεις, στην γενέτειρά του Ζουμπάτα Πατρών, όπου με ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου έχει στηθεί η προτομή του λαμπρού και μαρτυρικού Ιεράρχου. Στο σημερινό του κήρυγμα ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος χαρακτήρισε τον Άγιο Εθνοϊερομάρυτρα ως μία φωτεινή μορφή η οποία θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό σε μία εποχή που έχει ατονίσει αυτό το αγωνιστικό σφρίγος και πάθος για τα ιερά και όσια του Γένους μας.

Εκ μεταθέσεως ο φετινός εορτασμός

Μάλιστα, οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται κατ’ έτος, σε συνεργασία του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοίρα-Ζουμπάτας, την δεύτερη Κυριακή του μηνός Ιουλίου. Στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου, τοποθετήθηκε η πρώτη μετά την αγιοκατάταξή του ιερά Εικόνα και πέρυσι τιμήθηκε για πρώτη φορά η μνήμη του ως Αγίου, με βαθυτάτη συγκίνηση και πληθούση Εκκλησία.

Την Τρίτη, λοιπόν, 6 Ιουνίου τιμήθηκε και εφέτος η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Δέρκων, (εκ μεταθέσεως αντί της 3ης Ιουνίου, που συνέπεσε με το Ψυχοσάββατο), με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου Πατρών, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και πολλών Ιερέων και Διακόνων.

Πλειάδα Ιερέων συμμετείχε προσευχητικά στην Θεία Λειτουργία και πλήθος ευσεβών Χριστιανών.

“Με οδηγό τη φωτεινή μορφή του Γρηγορίου”

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, στην θαυμαστή βιοτή και πολιτεία του Ιερομάρτυρος και Εθνομάρτυρος Ιεράρχου, στην φλογερή αγάπη του για την Εκκλησία και την Ορθόδοξη Πατρίδα μας, στους αγώνες του για την διατήρηση της γλώσσης και της θρησκείας σε μια περίοδο φρικτής τουρκικής σκλαβιάς, στην διατήρηση της Ελληνορθόδοξης παράδοσης και αυτοσυνειδησίας, στους ιερούς του άθλους για την ελευθερία της Πατρίδος και τέλος στην επισφράγιση της τολμηράς του στάσεως και ομολογίας εναντίον των βαρβάρων Τούρκων κατακτητών, με την αιματηρά του θυσία.

“Σε μια εποχή”, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, “που έχει ατονίσει αυτό το αγωνιστικό σφρίγος και πάθος για τα ιερά και όσια του Γένους μας, η φωτεινή μορφή του Γρηγορίου, όπως και των άλλων μαρτύρων Κληρικών και Λαϊκών κατά τα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, μας οδηγεί, ώστε να πορευώμεθα με ασφάλεια και ακρίβεια στην οδό της αγάπης προς την Ορθοδοξία και την Ελλάδα, διατηρώντας την ιερά παρακαταθήκη αλώβητη και ανόθευτη και την λαμπάδα της ελευθερίας που μας παρέδωσαν αναμμένη, ώστε να φωτίζωνται οι δρόμοι των παιδιών μας για να κρατήσουν στην καρδιά τους τα ζώπυρα του Γένους μας”.

Στην γενέτειρα του Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου Δέρκων, θεμελιώθηκε Ιερός Ναός προς τιμήν του, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, τη ευγενεί προσκλήσει του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, αφού ο άγιος Γρηγόριος Δέρκων, είχε χρηματίσει το πρώτον Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας, είτα Βιθύνης και τέλος Δέρκων.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων