14/11/2023 14/11/2023 Δόξα και τιμή στους ήρωες που αγωνίστηκαν κατά την διάρκεια της τουρκικής σκλαβιάς, για την ελευθερία της Ελλάδος και ιδιαίτερα σε εκείνους που θυσιάστηκαν στην πόλη των Πατρών, προσέφεραν πλήθος ανδρών και γυναικών, μέλη των Συλλόγων αναβίωσις της ιστορίας της Πατρίδος μας, από διάφορες πόλεις της Ελλάδος, προσκεκλημένοι από το Άγημα, «Παναγιώτης Καρατζάς» των Πατρών....
14 Νοεμβρίου, 2023 - 7:50
Τελευταία ενημέρωση: 14/11/2023 - 8:04

Πατρών Χρυσόστομος: “Εύγε στους Συλλόγους αναβιωτών ιστορικής μνήμης της πατρίδος μας”

Διαδώστε:
Πατρών Χρυσόστομος: “Εύγε στους Συλλόγους αναβιωτών ιστορικής μνήμης της πατρίδος μας”

Δόξα και τιμή στους ήρωες που αγωνίστηκαν κατά την διάρκεια της τουρκικής σκλαβιάς, για την ελευθερία της Ελλάδος και ιδιαίτερα σε εκείνους που θυσιάστηκαν στην πόλη των Πατρών, προσέφεραν πλήθος ανδρών και γυναικών, μέλη των Συλλόγων αναβίωσις της ιστορίας της Πατρίδος μας, από διάφορες πόλεις της Ελλάδος, προσκεκλημένοι από το Άγημα, «Παναγιώτης Καρατζάς» των Πατρών.

Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία συμπληρώσεως 195 ετών από την απελευθέρωση των Πατρών από τον Τουρκικό ζυγό, τελούσε δε του υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και ιδίου του Μητροπολίτου και ενετάχθη στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων 2023.

Οι σύλλογοι που έλαβαν μέρος κατά την συγκινητική αυτή εκδήλωση καλεσμένοι από το Άγημα Παναγιώτης Καρατζάς των Πατρών ήτο από Ναύπακτο, Αμφισσα, Μεσολόγγι, Καλαμάτα, Νέδουσα, Αιτωλικό, Βοστίτσα (Αίγιο), Φρουρά Ακροπόλεως Αθηνών και οι σύλλογοι, Στέγη Πολιτισμού «Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ», Πύλη Πολιτισμού εν Πάτραις, Σύλλογος Αμπελοκήπων, Σκοπευτικός Όμιλος Πατρών, Μωραίτες εν Χορώ, Παγκαλαβρυτινός και Αρματωλοί Πατρών.

·Το Σάββατο το απόγευμα άπαντες προσήλθαν για ευλαβικό προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, όπου τους υπεδέχθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και τους μίλησε πνευματικά.

·Την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2023, εκκλησιάσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, όπου ο Σεβασμιώτατος μετά το κήρυγμα, ανεφέρθη στην δράση των συλλόγων αυτών και τους επήνεσε από καρδίας για τον αγώνα που κάνουν για την διατήρηση της Ελληνορθόδοξης Παράδοσης και της αναζοπυρώσεως της ιστορικής μνήμης και των αγώνων για την πίστη και την ελευθερία.

Μετά την Θεία Λειτουργία, έγινε αναπαράσταση της παραδόσεως του Κάστρου των Πατρών από τους Τούρκους στον στρατηγό Μαϊζών και από εκείνον στους Έλληνες.

Εν συνεχεία άπαντες με επικεφαλής τον Μητροπολίτη, επορεύθησαν εν πομπή στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε την Σημαία της Επαναστάσεως, στις 25 Μαρτίου 1821. Εκεί ανεπέμφθη δέηση, έγιναν χαιρετισμοί και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με παλμό και ζωντάνια, ανεφέρθη στις θυσίες των Ελλήνων, Κληρικών και Λαικών, για την απελευθέρωση της Πατρίδος μας, στην προσφορά των Πατρινών στον βωμό της ελευθερίας, στους Αρχιερείς Εθνομάρτυρες των Πατρών, στον Παλαιών Πατρών Γερμανό και σε όλους, όσοι το 1821 έδωσαν το αίμα τους για τα ιερά και τα όσια του Γένους.

Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας πάντοτε και κυρίως στις ημέρες μας, για να σταθεί το Έθνος μας στα πόδια του και να προοδεύσει αυτός ο τόπος, όπως του αξίζει και όπως μας τον παρέδωσαν οι ήρωες και μάρτυρες πρόγονοί μας.

Μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου προσφέρθηκαν αναμνηστικά, τα οποία φιλοτέχνησε ο πατρινός γλύπτης Ευστάθιος Λεοντής, κατετέθησαν στέφανοι και ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών κα Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Βουλευτής κ. Ιάσων Φωτήλας, οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Ανδρέας Φίλιας και κ. Φωκίων Ζαΐμης, Εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων και πλήθος Λαού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων