10/11/2023 10/11/2023 Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η πανσεβάσμιος μνήμη του θαυματοβρύτου Αγίου Νεκταρίου στην πόλη των Πατρών, με επίκεντρο του εορτασμού τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου. Την παραμονή χοροστάτησε στον Εσπερινό και μίλησε για τον Άγιο Νεκτάριο και για τα μηνύματα που πηγάζουν και τα σωτήρια διδάγματα, μάλιστα για την σύγχρονη μακράν του Θεού, εν πολλοίς, βαδίζουσαν...
10 Νοεμβρίου, 2023 - 15:29
Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2023 - 14:42

Πατρών Χρυσόστομος: «Η συγκινητική σχέση του Αγίου Νεκταρίου με την Πάτρα»

Διαδώστε:
Πατρών Χρυσόστομος: «Η συγκινητική σχέση του Αγίου Νεκταρίου με την Πάτρα»

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η πανσεβάσμιος μνήμη του θαυματοβρύτου Αγίου Νεκταρίου στην πόλη των Πατρών, με επίκεντρο του εορτασμού τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου.

Την παραμονή χοροστάτησε στον Εσπερινό και μίλησε για τον Άγιο Νεκτάριο και για τα μηνύματα που πηγάζουν και τα σωτήρια διδάγματα, μάλιστα για την σύγχρονη μακράν του Θεού, εν πολλοίς, βαδίζουσαν κοινωνία, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Ανήμερα της Εορτής, χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τον θαυματουργόν Άγιο Νεκτάριο, ως μαθητήν στο Σχολείο του Ιησού Χριστού, δηλαδή στην Εκκλησία, ως φίλο και συμμαθητή με Αγίους συμμαθητάς, Κληρικούς και Λαικούς μετά των οποίων πνευματικώς συνεδέθη και ως διδάσκαλον των θείων Αληθειών και Λειτουργόν των του Θεού Μυστηρίων, συνδυάζοντα θεωρίαν και πράξιν, διδάσκοντα με την προσευχή, με την υπομονή, την ταπείνωση, την συγχωρητικότητα και τόσες άλλες αρετές.

Παρουσίασε όμως ο Σεβασμιώτατος και την σχέσιν του Αγίου Νεκταρίου με την πόλιν των Πατρών.

Ο τρισμακάριος και ηγιασμένος Νεκτάριος, συνεδέετο με βαθειά πνευματική φιλία, με τον αοίδιμον Ιεράρχην των Πατρών, Ιερόθεον τον Μητρόπουλον (+1903). Ο Ιερόθεος εκοιμήθη ευρισκόμενος εν Αθήναις. Ο Άγιος Νεκτάριος εταξίδευσε στην Πάτρα με το τραίνο, συνοδεύοντας τον κεκοιμημένον Ποιμενάρχη των Πατρών, του οποίου την εξόδιον Ακολουθίαν ετέλεσε, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών και ωμίλησε με λόγους βαθειά πνευματικούς και θερμούς για τον μακαριστό φίλο του.

Εν συνεχεία, συνόδευσε το λείψανο του Ιεράρχου από τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν, έως τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, του Επισκοπείου Πατρών, όπου έκαμε την ταφήν. Εις την κηδείαν του μακαριστού Ιεροθέου, ο Άγιος Νεκτάριος, εγνώρισε τον πολλά δακρύοντα, τον τεθλιμμένον πνευματικόν υιόν του Ιεροθέου, νεαρόν Γεώργιον Παρασκευόπουλον, ο οποίος κατατρεγμένος και κυνηγημένος, ως νεοσσός μη έχων φωλεάν, έφθασε μικρό παιδί στην πόρτα του Ιεροθέου, του συντοπίτου του Γορτυνίου Δεσπότη, ο οποίος τον ωδήγησε πνευματικά στην οδόν του Κυρίου.

Ο Γεώργιος, ως Διάκονος Γερβάσιος εφοίτησε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, προστατευόμενος πλέον υπό του Αγίου Διευθυντού αυτής, Νεκταρίου Πενταπόλεως. Ο Άγιος Νεκτάριος για τον π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο, έλεγε: « Αυτός θα αναδειχθή σε αληθινόν ποιμένα των λογικών του Θεού προβάτων».

Πέρασαν πολλά χρόνια, από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου και του αοιδίμου Γερβασίου Παρασκευοπούλου. Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης ανεδείχθη, ο κλεινός μαθητής του π. Γερβασίου, Ιερόθεος ο Τσαντίλης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Ο αοίδιμος Ιερόθεος, έχων εν τη καρδία αυτού τα διδάγματα, γενικώς του π. Γερβασίου και όσα περί του Αγίου Νεκταρίου του είχε πεί, ένδακρυς προσηύχετο ενώπιον του τάφου και των ιερών Λειψάνων του θαυματοβρύτου Ιεράρχου της Πενταπόλεως. Ο Ιερόθεος ανήγειρε τον λαμπρόν Ναόν του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα, που είναι πανελλήνιον και πανορθόδοξον προσκύνημα και εκεί ετάφη, ο Ιερόθεος.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Πατρών τεθησαύρισται απότμημα εκ των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, ως ευλογία, προσφερθέν εις χείρας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου από τον λαμπρόν Ποιμενάρχην της Αιγίνης και διάδοχον του Ιεροθέου Τσαντίλη, Μητροπολίτην Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.

Το απόγευμα της εορτής, ετελέσθη ο μεθέορτος Εσπερινός, η Ιερά Παράκλησις και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νεκταρίου στις οδούς της Ενορίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ο οποίος όλα τα χρόνια της ιερατικής του Διακονίας, υπηρέτησε ως Εφημέριος και Πνευματικός της Ενορίας του Αγίου Νεκταρίου, επεράτωσε τον Ιερόν Ναόν, έκτισε το πνευματικό κέντρο και τώρα ακόμη, ως Επίσκοπος, συνεχίζει και αυτήν την διακονίαν του, στην Ενορία του Αγίου Νεκταρίου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων