26/10/2023 26/10/2023 Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στον πανηγυρίζοντα, ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου Πατρών. “Έχομε χρέος, οι Εκκλησιαστικοί, οι πολιτικοί και άπαντες οι τα πρώτα φέροντες, οι παιδαγωγοί, οι γονείς, οι πάντες να αγωνιστούμε με σθένος και με συνείδηση ευθύνης, ως λόγον αποδώσοντες ενώπιον του Κυρίου και της ιστορίας”,...
26 Οκτωβρίου, 2023 - 15:21
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2023 - 15:02

Πατρών Χρυσόστομος: «Καιρός για αφύπνιση και αντίσταση»

Διαδώστε:
Πατρών Χρυσόστομος: «Καιρός για αφύπνιση και αντίσταση»

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στον πανηγυρίζοντα, ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου Πατρών. “Έχομε χρέος, οι Εκκλησιαστικοί, οι πολιτικοί και άπαντες οι τα πρώτα φέροντες, οι παιδαγωγοί, οι γονείς, οι πάντες να αγωνιστούμε με σθένος και με συνείδηση ευθύνης, ως λόγον αποδώσοντες ενώπιον του Κυρίου και της ιστορίας”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος, μίλησε για το αντιστασιακό στην αμαρτία και ανυποχώρητο φρόνημα του Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, για την θαυμαστή και ηρωική ομολογία του, υπέρ του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Κυρίου μας και το μαρτύριό του, με το οποίο επεσφράγισε την πίστη του στον Τριαδικό Θεό.

Ο Μεγαλομάρτυς Δημήτριος αγωνίστηκε υπέρ της Αληθείας σε μια εποχή ψεύδους, ειδωλολατρείας, ανηθικότητος και σαρκολατρείας.

Σε μια τέτοια εποχή ζούμε και μείς σήμερα, τόνισε ο Σεβασμιώτατος και γι’ αυτό χρειάζεται φρόνημα ηρωικό και αγωνιστικό, ώστε να νικηθεί ο μισόκαλος διάβολος, ο οποίος έπεισε ήδη τον άνθρωπο να “ζει” χωρίς Θεό, μέσα στην ασυδοσία και την παντοειδή αμαρτία, την οποία θεωρεί ως φυσιολογική κατάσταση.

Για τον λόγο αυτό η φωνή του, Αγίου Δημητρίου, η οποία δεν είναι διαφορετική από το σάλπισμα του Ουρανοβάμονος Παύλου, “Γρηγορείτε, στήκετε εν τη πίστει, ανδρίζεσθε, κραταιούσθε..”, είναι τώρα παρά ποτέ, επίκαιρη.

Αυτή την φωνή, αυτό το σάλπισμα, πρέπει όχι απλώς να το ακούσωμε, αλλά να μας συγκλονίση, ώστε άπαντες και να αφυπνισθούμε και να αντισταθούμε, μπροστά στον οδοστρωτήρα που ήδη κατέστρεψε πολλά, άλωσε συνειδήσεις, αλλοίωσε ήθη χρηστά, διέλυσε οικογένειες, ισοπέδωσε την ηθική και δημιούργησε μια νέα τάξη πραγμάτων, η οποία ουδόλως ταιριάζει στον τόπο μας, στην Πατρίδα μας, σε μας, στα παιδιά μας.

Δυστυχώς καθ’ ημέραν κλαίομεν για ναυάγια, τα οποία έχομε μπροστά μας. Έχομε χρέος άπαντες ενώπιον Θεού και ανθρώπων, να αγωνισθούμε για να γυρίσωμε το ρεύμα πίσω, αυτό το ρεύμα, αυτό το ποτάμι που ήδη παρέσυρε αρχές και αξίες και έκανε την Πατρίδα μας αγνώριστη.

Έχομε χρέος, οι Εκκλησιαστικοί, οι πολιτικοί και άπαντες οι τα πρώτα φέροντες, οι παιδαγωγοί, οι γονείς, οι πάντες να αγωνιστούμε με σθένος και με συνείδηση ευθύνης, ως λόγον αποδώσοντες ενώπιον του Κυρίου και της ιστορίας.

Όσοι, τουλάχιστον, υγιώς σήμερα σκέπτονται γνωρίζουν τον τρόπο του αγώνος, γνωρίζουν τα όπλα, όπως τα περιγράφει ο Απόστολος Παύλος, γνωρίζουν τον αντικείμενο, γνωρίζουν τα συντρίμμια που έχομε μπροστά μας, γνωρίζουν τις δυσκολίες, αλλά δεν αποκάμουν, διότι το “τέλος” είναι η νίκη του Σταυρού και της Αναστάσεως, είναι η νίκη των Μαρτύρων στο Όνομά του Κυρίου. Λοιπόν: “Ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος ιδού νυν ημέρα σωτηρίας”.

 

O Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Μποζαιτίκων και μίλησε επικαίρως.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων