13/09/2020 14/09/2020 Στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας των Πατρών ελειτούργησε την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, παραμονή της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εν πληθούση Εκκλησία ανεφέρθη στην μνήμη των Ιερομαρτύρων και Εθνομαρτύρων της Μικρασιατικής καταστροφής, αφού την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού η Αγία μας Εκκλησία λαμπρώς...
13 Σεπτεμβρίου, 2020 - 17:20
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2020 - 12:55

Πατρών Χρυσόστομος: «Να μείνει άπαρτο το μαρτυρικό κάστρο της μνήμης των Αγίων και Ηρώων της Μικρασίας»

Διαδώστε:
Πατρών Χρυσόστομος: «Να μείνει άπαρτο το μαρτυρικό κάστρο της μνήμης των Αγίων και Ηρώων της Μικρασίας»

Στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας των Πατρών ελειτούργησε την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, παραμονή της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εν πληθούση Εκκλησία ανεφέρθη στην μνήμη των Ιερομαρτύρων και Εθνομαρτύρων της Μικρασιατικής καταστροφής, αφού την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού η Αγία μας Εκκλησία λαμπρώς εορτάζει την αγία τους μνήμη.

Με συγκλονιστικό τρόπο ο Μητροπολίτης ανεφέρθη στα φρικτά βασανιστήρια και στο μαρτυρικό τέλος που υπέστη από τους βαρβάρους Τούρκους, ο Άγιος Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Σμύρνης, το ιερό αυτό σφάγιο της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος, αλλά και στο μαρτυρικό τέλος των άλλων Αγίων Αρχιερέων της Μικρασίας, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Γρηγορίου Κυδωνιών, Προκοπίου Ικονίου και Ευθυμίου Ζήλων.

Μίλησε ακόμα για τις σφαγές, τους βιασμούς και τις ποικίλες κακώσεις και τα μαρτύρια πλείστων άλλων Κληρικών και χιλιάδων αθώων Ελλήνων Χριστιανών, που πότισαν με το αίμα τους τα ένδοξα και άγια χώματα της Ιωνίας.

Ανέφερε τις ποικίλες κακώσεις και τους λιμούς και λοιμούς που έζησαν, όσοι εσώθησαν και κατέφθασαν ως πρόσφυγες στην Μητροπολιτική Ελλάδα.

Επίσης εμνήσθη των Προσφύγων που έφθασαν στην Αχαΐα και ρίζωσαν εκεί, κρατώντας στην αγκαλιά τους την πατρογονική βαθειά ευσέβεια. «Ο τόπος μας, τα προσφυγικά στην Αγία Φωτεινή Πατρών, στην Αγία Αικατερίνη και στο Γηροκομειό τους φιλοξένησαν και τους κράτησαν για πάντα εδώ». Μάλιστα, ετόνισε ότι «η τοπική μας Εκκλησία αγκάλιασε τα πονεμένα παιδιά της και γη τους έδωσε για να κτίσουν το σπιτικό τους και ό, τι άλλο χρειάστηκαν για να σταθούν στα πόδια τους. Αυτό, είπε, έπραξε πάντοτε η Εκκλησία και η Μητρόπολή μας και τα Μοναστήρια μας και αυτό θα πράξουν και πάλι, αν χρειασθή, μακάρι να μην χρειασθή ποτέ. Πάντως η Εκκλησία θυσιάζεται για τα παιδιά της».

Ο Σεβασμιώτατος έκανε αναφορά και στις σημερινές τουρκικές προκλητικές κινήσεις των Τούρκων και στην βαρβαρότητα που τους χαρακτηρίζει και η οποία ευκαίρως ακαίρως, φαίνεται, όπως με την μετατροπή της Αγια Σοφιάς και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά, με το γκρέμισμα του ιστορικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα και τις προκλητικές ενέργειές τους στο Αιγαίο.

Και κατέληξε:

«Αγαπητοί μου, ο Ελληνισμός, δεν μπορεί να επιβιώση χωρίς οράματα, χωρίς ελπίδα, χωρίς μνήμες, χωρίς Ορθοδοξία, χωρίς αγάπη στα ματωμένα χώματα.

Κρατήστε άσβεστη την λαμπάδα της μνήμης και παραδώστε την στα παιδιά σας.

Φροντίστε να μείνει όρθιο και άπαρτο το μαρτυρικό κάστρο της μνήμης των Αγίων και Ηρώων της Μικρασίας…»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων