20/11/2022 20/11/2022 Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων, των εκδηλώσεων προς τιμήν του Αποστόλου Ανδρέου, πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών ημερίδα με θέμα, την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας. Στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας Πατρών, παρουσία του  Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, πολλών Ιερέων και πολλών...
20 Νοεμβρίου, 2022 - 15:15
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2022 - 15:22

Πρωτοκλήτεια: Ημερίδα για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Διαδώστε:
Πρωτοκλήτεια: Ημερίδα για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων, των εκδηλώσεων προς τιμήν του Αποστόλου Ανδρέου, πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών ημερίδα με θέμα, την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας.

Στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας Πατρών, παρουσία του  Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, πολλών Ιερέων και πολλών ευσεβών Χριστιανών, μίλησαν: Ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων, με θέμα:«Για την πίστη και το Γένος. Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης», ο κ. Δημήτριος Σταθακόπουλος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Τουρκολόγος, με θέμα: «Νεότουρκοι: Γενοκτονία Χριστιανικών πληθυσμών. Τουρκικός εμφύλιος 1919-1922». Λόγω αδυναμίας του κ. Σταθακοπούλου να παραστή ο ίδιος, ένεκα ασθενείας του, η εισήγησίς του ανεγνώσθη, υπό του Πανοσιολιογιωτάτου Αρχιμ. π. Χριστοφόρου Μυτιλήνη. Και τέλος ο Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Τσιμιτσός, ιερατικώς Προιστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Πατρών και απόγονος προσφυγικής οικογονείας, με θέμα: «Οι πρόσφυγες στην Πάτρα και ο Ναός της Αγίας Φωτεινής».

Ο  Μητροπολίτης Πατρών παρουσίασε τους εκλεκτούς ομιλητάς και τους ευχαρίστησε για τον κόπο και την καλωσύνη τους, ώστε να ανταποκριθούν στην πρόσκλησή του, ώστε όπως είπε χαρακτηριστικά: « να γνωρίσωμε και άλλες πτυχές, από το δράμα της Μικρασίας, να αποτίσωμε φόρο τιμής στα ιερά Σφάγια της Πίστεως και της Πατρίδος, να πάρωμε το μήνυμα της ενότητος που μας χρειάζεται πάντοτε, ώστε να αντιμετωπίσωμε τους επιβούλους της ελευθερίας μας και της εδαφικής ακεραιότητος της Πατρίδος μας, αλλά και να δώσωμε απαντήσεις σε όσους κατά καιρούς ημετέρους και ξένους, ασέβησαν πάνω στην μνήμη των Ηρώων και Μαρτύρων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικρασίας, κ.λ.π και των προσφύγων, οι οποίοι έφθασαν κατατρεγμένοι και εξουθενωμένοι στην Μητροπολιτική Ελλάδα, όπως στην Πάτρα (περίπου 7.000) και ρίζωσαν με αγώνες πολλούς και δύναμη ψυχής, γιατί κουβαλούσαν στην καρδιά τους, στην ψυχή τους, τα ζώπυρα του Γένους, τα ιερά και τα όσια της φυλής μας, και όσες μπόρεσαν να κρατήσουν Εικόνες και Άγια Λείψανα».

Οι ομιλητές, παρουσίασαν, ο καθείς από την πλευρά του, συγκλονιστικές σελίδες από τις μαρτυρικές και αλησμόνητες πατρίδες, αλλά και για τα φρικτά γεγονότα της εποχής εκείνης και την σχέση τους, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο.

«Η ιστορία μας είναι γραμμένη με αίμα και όσοι ηθέλησαν να την παραχαράξουν πνίγηκαν σ’ αυτό το αίμα, που λειτουργεί για τους ευσεβείς και δικαίους λυτρωτικά, για τους ασεβείς, ως πυρ κατακαίον. Έχομε χρέος και ευθύνη», τόνισε ο Μητροπολίτης Πατρών και πρόσθεσε: «να διατηρήσουμε αυτές τις μνήμες και αυτή την παρακαταθήκη, να κρατήσουμε ατόφια την παράδοσή μας και να φωτίσουμε τα παιδιά μας, τα οποία εν πολλοίς, έχουν άγνοια των γεγονότων, με το φως της ιστορικής αληθείας και της ευθύνης».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων