25/03/2021 25/03/2021 ΠΑΤΡΑ – Επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού της διπλής, θρησκευτικής και εθνικής εορτής, στην πόλη των Πατρών ήταν ο πανηγυρίζων Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πατρών. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στο τέλος ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, επί τη συμπληρώσει 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.  ...
25 Μαρτίου, 2021 - 22:55
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2021 - 22:47

Συγκινητικές οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο στην Πάτρα

Διαδώστε:
Συγκινητικές οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο στην Πάτρα

ΠΑΤΡΑ – Επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού της διπλής, θρησκευτικής και εθνικής εορτής, στην πόλη των Πατρών ήταν ο πανηγυρίζων Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πατρών. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στο τέλος ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, επί τη συμπληρώσει 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

 

 

Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι οι Έλληνες ελευθερώθηκαν γιατί ήταν Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αγάπησαν βαθειά την Ελλάδα και είχαν ενότητα μεταξύ τους, προκειμένου να αγωνισθούν και να αποτινάξουν τον τουρκικό βαρύ και πολυχρόνιο ζυγό, όπερ και κατά τρόπον θαυμαστόν επέτυχαν.

Επίσης επήνεσε τους μαθητάς του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών που παρέστησαν στη Θεία Λειτουργία κρατώντας με υπερηφάνεια την Ελληνική Σημαία. Εκάλεσε δε όλους και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Εν συνεχεία ετελέσθη η Δοξολογία επί τη Εθνική Επετείω και τη συμπληρώσει 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, με την παρουσία των τοπικών Αρχών.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εξεπροσώπησε ο Υφυπουργός Χωροταξίας κ. Νικόλαος Ταγαράς.

Στην Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, όπου δεσπόζει ο επιβλητικός ανδριάς του φλογερού Ιεράρχου Παλαιών Πατρών Γερμανού, ετελέσθη τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του αοιδίμου Ιεράρχου Γερμανού και πάντων των υπέρ της Πίστεως και Πατρίδος ηρώων και μαρτύρων, από τον Σεβασμιώτατο. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών κ. Νικόλαος Κοτοπούλης και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Παρέστησαν, ο Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως και οι τοπικοί Άρχοντες, ως και Εκπρόσωποι τοπικών Φορέων και φιλέορτοι και φιλοπάτριδες αδελφοί, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων.

Εν συνεχεία στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου Πατρών, όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε την Σημαία και ώρκισε τα παλληκάρια στις 25 Μαρτίου 1821, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα συγκινητικό, η αναπαράσταση του ιστορικού αυτού και μεγάλου γεγονότος, από τον Σύλλογο νέων «Μωραίτες εν Χορώ», μέσα από ένα συγκλονιστικό δρώμενο που συγκίνησε τους πάντας.

Ο Σεβασμιώτατος ανέπεμψε δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του θρυλικού και μεγάλου Ιεράρχου των Πατρών Γερμανού του Εθνεγέρτου και των λοιπών ηρώων και αγωνιστών υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Μίλησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Μωραίτες εν Χορώ» Σπυρίδων Τσοκανάς και ο απόγονος της ιστορικής οικογενείας των Ζαίμηδων, Αντιπεριφερειάρχης κ. Φωκίων Ζαίμης.

Τα παιδιά μετά την αναπαράσταση χόρεψαν πατριωτικούς χορούς και κατετέθησαν στέφανοι.

Την λαμπρά και συγκινητική εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Οι Εκδηλώσεις έκλεισαν το απόγευμα με τον μεθέορτο Εσπερινό και το μνημόσυνο υπέρ των ευκλεώς αγωνισαμένων και ηρωικώς πεσόντων, υπέρ της απελευθερώσεως της Πατρίδος ημών από τον τουρκικό ζυγό, Κληρικών και Λαικών, αοιδίμων πατέρων ημών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων