26/08/2022 26/08/2022 Στην ορεινή Ζουμπάτα των Πατρών, στο Παναχαϊκό όρος, όπου εγεννήθη και μεγάλωσε ο πολύς και μέγας Γρηγόριος, ο Εθνοϊερομάρτυς Μητροπολίτης Δέρκων, ο από Λακεδαιμονίας και Βιδύνης, Ιεράρχης, ο οποίος έδωσε την ζωή του υπέρ της Ορθοδόξου ημών πίστεως και πατρίδος, θεμελιώθηκε χθες, Πέμπτη, 25 Αυγούστου, ο πρώτος Ναός του. Μετά την αγιοκατάταξη του Γρηγορίου, ιστορήθηκε...
26 Αυγούστου, 2022 - 12:18
Τελευταία ενημέρωση: 26/08/2022 - 12:40

Θεμελιώθηκε ο πρώτος Ιερός Ναός του Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου Δέρκων στην Πάτρα

Διαδώστε:
Θεμελιώθηκε ο πρώτος Ιερός Ναός του Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου Δέρκων στην Πάτρα

Στην ορεινή Ζουμπάτα των Πατρών, στο Παναχαϊκό όρος, όπου εγεννήθη και μεγάλωσε ο πολύς και μέγας Γρηγόριος, ο Εθνοϊερομάρτυς Μητροπολίτης Δέρκων, ο από Λακεδαιμονίας και Βιδύνης, Ιεράρχης, ο οποίος έδωσε την ζωή του υπέρ της Ορθοδόξου ημών πίστεως και πατρίδος, θεμελιώθηκε χθες, Πέμπτη, 25 Αυγούστου, ο πρώτος Ναός του.

Μετά την αγιοκατάταξη του Γρηγορίου, ιστορήθηκε η εικόνα του και τοποθετήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών, όπου εορτάσθηκε πανδήμως η πανσεβάσμια μνήμη του, στις 3 του παρελθόντος μηνός Ιουνίου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Εθνοϊερομάρτυρος, πραγματοποιούνται στην γενέτειρά του την δεύτερη Κυριακή του Ιουλίου εκάστου έτους. Εφέτος εορτάσθη ως Άγιος.

Την Πέμπτη 25 Αυγούστου, πλησίον της προτομής του μεγάλου Ιεράρχου, η οποία στήθηκε προ ετών από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο στην γενέτειρά του, πραγματοποιήθηκε η θεμελίωση του πρώτου Ιερού Ναού προς τιμήν του, σε κλίμα άκρως συγκινητικό, με την συμμετοχή Εκπροσώπων Αρχών, πολλών Κληρικών και πλήθους ευσεβών Χριστιανών.

Της ιεράς τελετής προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ως διάδοχος του Αγίου Γρηγορίου Δέρκων, χρηματίσαντος, το πρώτον, Μητροπολίτου Λακεδαιμονίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης εγένετο δεκτός με τις δέουσες εκκλησιαστικές τιμές από τον οικείο Ιεράρχη Σεβασμιώτατο Πατρών κ. Χρυσόστομο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο, τον Ιερό Κλήρο, τις τοπικές Αρχές και τον Λαό, κατέθεσε στέφανον στην προτομή του Εθνοιερομάρτυρος Γρηγορίου και εν συνεχεία ετέλεσε τον αγιασμό και έθεσε τον θεμέλιο λίθο του νέου Ιερού Ναού.

Τον φιλοξενούμενο, λαμπρό Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος, προσεφώνησε με λόγους θερμούς και συγκινητικούς και ευχαρίστησε ευγνωμόνως, ο Σεβασμιώτατος Πατρών, ο οποίος ανεφέρθη, εν συντόμω, στην μαρτυρική και ένδοξη βιοτή και πολιτεία του Γρηγορίου Δέρκων και στην τιμή προς αυτόν ανέκαθεν στην γενέτειρά του και στις προσπάθειες των τελευταίων ετών για την ανάδειξή του ως ήρωος και μάρτυρος και εν τέλει για την αγιοκατάταξή του.

Προσέφερε δε στον Σεβασμιώτατο Σπάρτης εις ανάμνησιν της λαμπράς ημέρας των θεμελίων του Ναού, ιεράν εικόνα του ενδόξου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Μητροπολίτου Δέρκων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος βαθύτατα συγκινημένος, μίλησε με τον μελίρρυτο λόγο του, τόσον για τον Εθνοϊερομάρτυρα Άγιο Γρηγόριο και ένδοξο Προκάτοχό του, όσο και για τις θυσίες και των άλλων ιερών σφαγίων της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος κατά τα δύσκολα χρόνια της πικρής και μαύρης τουρκικής σκλαβιάς, όπως του προσφάτως αγιοκαταταγέντος επίσης προκατόχου του, Εθνοϊερομάρτυρος Ανανίου, τον οποίο διεδέχθη ο Άγιος Γρηγόριος Δέρκων, ως Λακεδαιμονίας, αλλά και σε άλλες μεγάλες προσωπικότητες ηρώων και μαρτύρων, υπέρ πίστεως και πατρίδος, που μας συγκινούν, μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν, κυρίως στην εποχή μας, ώστε να στεκώμαστε όρθιοι, ενάντια στο κύμα της ισοπεδώσεως που απειλεί την Πατρίδα μας.

Ευχαρίστησε τέλος τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο για την πρόσκληση, ώστε να ευρίσκεται στην γενέτειρα του Γρηγορίου Δέρκων, για την θεμελίωση του Ναού και ευχήθηκε σύντομα να τελεσθούν και τα ιερά εγκαίνια.

Αξίζει να σημειωθή ότι, ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών στον ευλαβέστατο Ιερέα Μοίρα- Ζουμπάτας, π. Αλέξιο Γιαννακόπουλο και στον δραστήριο Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοίρα- Ζουμπάτας, κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων