10/04/2022 11/04/2022 Σε κλίμα κατάνυξης και ιεράς συγκίνησης τελέσθησαν το Σάββατο το απόγευμα, 9 Απριλίου 2022, τα θυρανοίξια του κάτω Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου, στην πόλη της Κάτω Αχαΐας. Πρόκειται για το ιερό Παρεκκλήσιο που θα τιμάται στο όνομα της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και πανσόφου νύμφης του Χριστού, Αικατερίνης. Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών...
10 Απριλίου, 2022 - 14:17
Τελευταία ενημέρωση: 11/04/2022 - 2:17

Θυρανοίξια ναού στην Κάτω Αχαΐα

Διαδώστε:
Θυρανοίξια ναού στην Κάτω Αχαΐα

Σε κλίμα κατάνυξης και ιεράς συγκίνησης τελέσθησαν το Σάββατο το απόγευμα, 9 Απριλίου 2022, τα θυρανοίξια του κάτω Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου, στην πόλη της Κάτω Αχαΐας. Πρόκειται για το ιερό Παρεκκλήσιο που θα τιμάται στο όνομα της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και πανσόφου νύμφης του Χριστού, Αικατερίνης.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εν συνεχεία χοροστάτησε στον πρώτο πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό.

Στη συγκινητική προσλαλιά του ο Μητροπολίτης θυμήθηκε τον φοβερό σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008, ο οποίος κατέστρεψε τον περικαλλή Ιερό του Πολιούχου της Κάτω Αχαΐας Τιμίου Προδρόμου, αναφέρθηκε στον πόνο των Ιερέων και των ευσεβών κατοίκων της πόλης, στους πολλούς και δύσκολους αγώνες και στους κόπους προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες και να προχωρήσουν, σε δύσκολα χρόνια, με δύσκολες οικονομικές συνθήκες, όμως με αυτό το λαμπρό αποτέλεσμα.

Ο Σεβασμιώτατος δόξασε τον Θεό και ευχαρίστησε τον Τίμιο Πρόδρομο για τις μεγάλες ευεργεσίες και τα δώρα του ουρανού.

Μετά συγκινήσεως εμνήσθη της επισκέψεως του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον Νοέμβριο του 2008, στην πόλη της Κάτω Αχαΐας και στον ερειπωμένο από τον σεισμό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στη συγκινητική του ομιλία και στην συμβολική, πλην όμως τόσο συγκινητική, προσφορά Του για την απαρχή των εργασιών της ανεγέρσεως του Ιερού Ναού, ως και στην πνευματική επιστήριξή του για το έργο αυτό.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε με λόγια επαίνου από καρδίας και ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον λαμπρό Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου και Αρχιερατικό Επίτροπο Δύμης π. Απόστολο Δημητρόπουλο και τους τιμίους συνεργάτες του Κληρικούς π. Παύλο Παυλίδη και π. Γεράσιμο Δημητρόπουλο, και λαϊκούς οι οποίοι έδωσαν αίμα και πνεύμα σε απόλυτη συνεργασία με τον Μητροπολίτη για την προαγωγή του έργου.

Ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε θαύμα, το ότι μέσα από τόσες δυσκολίες, φθάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Τόνισε την βαθειά τιμή στους Αγίους και ειδικά στον Τίμιο Πρόδρομο, την ενότητα, την εργασία, την συνεργασία, τον σεβασμό στον Μητροπολίτη και στους Ιερείς στο όραμα για την Κάτω Αχαΐα, της οποίας ο Ναός θα είναι κόσμημα και ιερό καύχημα, όχι μόνο για την πόλη αυτή, αλλά και για όλη την Αποστολική Μητρόπολη Πατρών και την ορθόδοξο πατρίδα μας. Επίσης έκανε ειδικό λόγο στους κατά καιρούς Δημάρχους της πόλης, τους οποίους ιδιαιτέρως ευχαρίστησε.

Στους ευεργέτες για την ανέγερση του μεγαλοπρεπούς Ναού, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες και ενεχείρισε θερμό ευεργετήριο γράμμα.

Είναι οι εξής:

1. Πέτρος Σπυρόπουλος (Χρηματοδότηση κατασκευής κτηρίου Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης)

2. Διονύσιος Χ. Σπυρόπουλος (Εγκατάσταση Ψύξης θέρμανσης στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης)

3. Ρέλλος Α.Ε. Κάτω Αχαίας (δωρεάν παραχώρηση γρανιτοπλακακίων μετά των απαραιτήτων υλικών, για την επίστρωση όλου του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης-1000 τ.μ.)

4. Ανώνυμη Κυρία (δωρεά όλων των Ξυλογλύπτων του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης)

5. Λατομική Α.Ε. Αφοί Θανόπουλοι. (Δωρεά παραχώρηση υλικού μπαζώματος του οικοπέδου του Ιερού Ναού – 150 Νταλίκες)

6. Λατομείο LAFARGE με υπεύθυνο τον κ. Νίκο Χριστόπουλο (δωρεά παραχώρηση υλικού μπαζώματος οικοπέδου του Ιερού Ναού μας. 150 Νταλίκες

7. Επιχειρηματίας Νικόλαος Ασκούνης (Δωρεά μεταφορά του υλικού μπαζώματος για τον Ιερό Ναό μας, με τις Νταλίκες της επιχείρησής του.

8. Εθνική Ασφαλιστική -Χρήστος Νικολάου (Δωρεά μόνωση πλάκας Ιερού Ναού)

 

Τέλος, έκανε αναφορά στο πνευματικό σφρίγος των νέων της Κάτω Αχαΐας, οι οποίοι είναι καύχημα της τοπικής Εκκλησίας, για το ήθος και την ωραία ζωή τους, την ευσέβειά τους και την έκφραση της αγάπης τους προς την Εκκλησία.

Μετά τον Εσπερινό μίλησε με λόγια θερμά και συγκινητικά ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Κάτω Αχαΐας και Αρχιερατικός Επίτροπος Δύμης, Πρωτ. π. Απόστολος Δημητρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στην απαρχή και την πορεία των εργασιών και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και όλους όσοι συνέβαλαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο να φθάσουν οι εργασίες έως εδώ και βεβαίως με την προοπτική και την βεβαιότητα να συνεχισθούν, ώστε να περατωθεί και ο άνω Ιερός Ναός.

Ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι συντόμως θα ορισθούν τα εγκαίνια του κάτω Ναού (Παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης), προς μεγίστη χαρά των κατοίκων της πόλης.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων